Άγιον Όρος η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία

Αφιερώματα Προορισμοί Άγιον Όρος - Αφιερώματα Προορισμοί Χαλκιδική

Το Άγιον Όρος

είναι μία Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία εντός της Ελλάδας . Άγιον Όρος Βρίσκεται  στην χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στην Μακεδονία, που θεωρείται κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού.

Το Άγιον Όρος είναι μια αυτόνομη περιοχή της Ελλάδας

που διοικείται από την Ιερά Κοινότητα (διοικητικές αρμοδιότητες).  Την Ιερά Σύναξη (νομοθετικές και δικαστικές αρμοδιότητες) και την Ιερά Επιστασία (εκτελεστική εξουσία). Τα τρία διοικητικά όργανα έχουν την έδρα τους στις Καρυές, την πρωτεύουσα της χερσονήσου.

Το Άγιον Όρος αποτελείται από 20 μονές,

12 σκήτες και αμέτρητα κελιά, καλύβες, καθίσματα και ασκητάρια. Τηρείται αυστηρά το «άβατον», δηλαδή απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στην περιοχή και στις μονές. Επιτρέπονται από 4 έως 15 διανυκτερεύσεις, αλλά μόνο σε μικρό αριθμό ανδρών κάθε φορά. Για να διασφαλίσετε τη διαμονή σας πρέπει να φροντίσετε έγκαιρα για τις κρατήσεις σας, μιλώντας με τον υπεύθυνο της μονής που θέλετε να μείνετε.

Η εκκλησιαστική τέχνη στις μονές είναι εξαιρετική, καθιστώντας τις όχι μόνο χώρους λατρείας, αλλά και μουσεία. Οι περισσότερες διαθέτουν σπουδαίες συλλογές βιβλίων, κωδικών, χειρογράφων, εικόνων, καθώς και χρυσών και ασημένιων κειμηλίων. Οι δημοφιλέστερες μονές κι εκκλησίες είναι οι ακόλουθες:

Η Εκκλησία του Πρωτάτου στις Καρυές: Ιδρύθηκε το 10 ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 13 ο αιώνα. Πρόκειται για για τρίκλιτη βασιλική με υπέροχες εικόνες και τοιχογραφίες.

Η Μονή Μεγίστης Λαύρας: ιδρύθηκε το 10 ο αιώνα, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου και αποτελεί το μεγαλύτερο συγκρότημα στο Άγιο Όρος. Φημίζεται για τα εκκλησιαστικά κειμήλιά της.

Η Μονή Βατοπεδίου:

κτίστηκε το 10 ο αιώνα, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου. Έχει τριγωνικό σχήμα και περιβάλλεται από υψηλούς τοίχους. Προσελκύει αρκετό κόσμο λόγω των σπουδαίων ψηφιδωτών και τοιχογραφιών.

Η Μονή Ιβήρων: κατασκευάστηκε το 10 ο αιώνα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου. Είναι γνωστή για τις θαυμάσιες εικόνες της – ιδιαίτερα για την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας -, την πόρτα της στην είσοδο της λιτής η οποία είναι από ασήμι και έβενο, καθώς επίσης για την σημαντική βιβλιοθήκη της.

Η Μονή Ξενοφώντος: λέγεται ότι κτίστηκε τον 11 ο αιώνα και βρίσκεται στη δυτική ακτή. Φημίζεται για τα ξυλόγλυπτα ταμπλό της και τις ψηφιδωτές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας: η μοναδική, πολυεπίπεδη μονή στη δυτική πλευρά της χερσονήσου του Αγίου Όρους. Κατασκευάστηκε το 14 ο αιώνα. Τμήμα της καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, αλλά το περισσότερο έχει επισκευαστεί.

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική): ιδρύθηκε τον 11 ο αιώνα, καταστράφηκε το 13 ο και ξανακτίστηκε το τέλος του 18 ου. Έχει μοναδικό αρχιτεκτονικό στυλ και διαθέτει εξαιρετική Ρωσική Ορθόδοξη τέχνη.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις Μονές Αγίου Διονυσίου, Αγίου Παύλου, Γρηγορίου, Δοχειαρίου, Εσφιγμένου, Ζωγράφου, Καρακάλλου, Κασταμονίτου, Κουτλουμουσίου, Ξηροποτάμου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Φιλοθέου και Χελανδαρίου

Που θα μείνετε:

Στην είσοδο της χερσονήσου βρίσκονται τα δημοφιλή θέρετρα της Ουρανόυπολης και της Τρυπητής. Η Ουρανούπολη είναι μια πόλη με καλή τουριστική υποδομή, καταστήματα, ξενοδοχεία, καφετέριες, μπαρ κι εστιατόρια. Η Τρυπητή είναι μια πολύ όμορφη περιοχή, μ’ έντονη βλάστηση, υπέροχες παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά. Αποτελεί ιδανικό προορισμό γι’ αυτούς που επιθυμούν ν’ αποφύγουν τα πλήθη, αλλά συγχρόνως θέλουν να βρίσκονται κοντά σε χώρους διασκέδασης κι εστίασης. Η Τρυπητή διαθέτει ποικιλία ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων, στούντιο και σουιτών που προσφέρουν άνετη διαμονή.

Παραλίες στο Άγιον Όρος:

Το κολύμπι δεν επιτρέπεται στις ακτές του Αγίου Όρους. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις παραλίες στην Ουρανούπολη και την Τρυπητή, καθώς και τις παραλίες Αλέξανδρος, Φίλιππος, Άγιος Παύλος, Κομίτσα, Ξηροπόταμος, Τζάφα, Βουλίτσα και Ιβηρίτικο. Το νησάκι της Αμμουλιανής, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Ουρανούπολη και την Τρυπητή, διαθέτει παραλίες με ψιλή άμμο και τιρκουάζ νερά. Μπορείτε να πάτε στην Αμμουλιανή με φέρι μποτ από την Τρυπητή ή μ’ ενοικιαζόμενο βαρκάκι από την Ουρανούπολη.

Αξιοθέατα στο Άγιον Όρος:

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Άγιο Όρος, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τ’ αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής. Στην Ουρανούπολη, θα δείτε το Βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου, τα ερείπια της Μονής του Ζυγού (Φραγκόκαστρο) και το Μουσείο της Χριστιανικής Χαλκιδικής. Κοντά στον οικισμό της Νέα Ρόδας, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Διώρυγα του Ξέρξη και τον Αρχαιολογικό Χώρο Σάνης/Ουρανούπολης. Στην Ιερισσό βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακάνθου και ο Βυζαντινός Πύργος «Κρούνος».

Πώς θα φτάσετε στο Άγιον Όρος 

Μπορείτε να φτάσετε στη χερσόνησο του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική με λεωφορείο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη:

Σταθμός ΚΤΕΛ Αθήνας: Τηλ. 210 515-4800
Σταθμός ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 924-4444
Σταθμός ΚΤΕΛ Πολύγυρου: Τηλ. 23710 22309

Μπορείτε επίσης να έρθετε με αεροπλάνο, πλοίο ή τραίνο έως τη Θεσσαλονίκη κι έπειτα να επιβιβαστείτε σε λεωφορείο με προορισμό το Άγιο Όρος (Ουρανούπολη/Ιερισσός).

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Τηλ. 2310 985-000 ή 2310 473-212
Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 531-505
Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης: Τηλ. 2310 517-517 έως 18
Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Τηλ. 210 353-0000
Λιμάνι Πειραιά: Τηλ. 210 422-6000 έως 03
Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας: Τηλ. 210 529-7777

Από την Ουρανούπολη εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της δυτικής ακτής του Αγίου Όρους, ενώ από την Ιερισσό εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια για τα μοναστήρια της βορειοανατολικής και της βορειοδυτικής ακτής του Αγίου Όρους.

Λιμάνι Ουρανούπολης: Τηλ. 23770 71248
Λιμάνι Ιερισσού: Τηλ. 23770 22576

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>