Μπουραζάνι – Πάρκο Άγριας Ζωής

Αφιερώματα Προορισμοί Ελλάδα

Μέσα στο Πάρκο Άγριας Ζωής Μπουραζάνι υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατώνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, κρητικός αίγαγρος (κρι-κρι) και ζαρκάδια). Oι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν είτε με λεωφορείο είτε με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο υπό την συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου. Ακολουθεί πλήρης ενημέρωση για τα ζώα αυτά (συμπεριφορά , βιολογικός κύκλος κτλ), από τον κτηνίατρο του Πάρκου, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης.

Στο Κέντρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου Μπουραζάνι λειτουργεί το Συνεδριακό Κέντρο «Ophrys Epirotica» που χρησιμοποιείται για την Οπτικοακουστική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του πάρκου.
Εδώ γίνεται προβολή με την βοήθεια slides projector και data projector σχετικά με τους βιολογικούς κύκλους των ζώων,με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής,καθώς επίσης και τα πολιτιστικά επισκέψιμα μνημεία αυτής.

Οι εγκαταστάσεις στο Μπουραζάνι είναι οι μόνες στη χώρα που αναπτύσσουν πραγματικά περιβαλλοντικό και οικολογικό τουρισμό μέσο της παρατήρησης της Άγριας Ζωής (WILD LIFE OBSERVATION») και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Η τελευταία τους δραστηριότητα έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στους επισκέπτες που καταφθάνουν από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Μεταξύ των επισκεπτών συγκαταλέγεται πλήθος μαθητών και φοιτητών από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Στο περιβαλλοντικό Πάρκο φιλοξενούνται έξι είδη ζώων :

  1. Τα ΠΛΑΤΩΝΙΑ (Dama-Dama) που αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό των φιλοξενούμενων ζώων. Τα αρσενικά παρουσιάζουν πλατιά κέρατα .
  2. Τα ΕΛΑΦΙΑ ή ΕΥΓΕΝΗΣ ΕΛΑΦΟΣ (Cervus Elaphus) διαθέτουν μεγάλα κλαδωτά
    κέρατα και είναι τα μεγαλόσωμα ζώα του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Το βάρος τους μπορεί να φθάσει τα 250 κιλά .
  3. Τα «ΑΓΡΙΜΙΑ» της Κρήτης (Capra Aegagrus Cretica). Στα γνωστά «ΑΓΡΙΜΙΑ» της  Κρήτης, κέρατα φέρουν τα αρσενικά και τα θηλυκά ζώα. Τα κέρατα των αρσενικών έχουν σχήμα σπάθης και φθάνουν μέχρι και 75 εκατοστά μήκος .
  4. Το MOUFLON (Ovis Amon Mousimon) είναι ένα μικρό αγριοπρόβατο. Τα κέρατα των αρσενικών φθάνουν τα 85 εκατοστά και ζυγίζουν το μέγιστο 60 κιλά .
  5. Το ΖΑΡΚΑΔΙ (Capreolus-Capreolus) είναι το μικρότερο από την οικογένεια των ελαφοειδών στην Ευρώπη. Η ευκίνητη σιλουέτα και η έλλειψη της ουράς το ξεχωρίζει από το ελάφι και το πλατώνι .
  6. Το ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ (Sus Scrofa) είναι ζώο εύρωστο έχοντας τα 2/3 του βάρους του στο πρόσθιο τμήμα του σώματός του .

Οι επισκέψεις στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» είναι οργανωμένες, πραγματοποιούνται καθημερινά τις απογευματινές ώρες και διαρκούν 2 ώρες. Κατά την διάρκεια αυτών γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με :

keratoΤα Γεωγραφικά και Ιστορικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου του   Μπουραζανίου, της Κόνιτσας και της Μολυβδοσκέπαστης.

keratoΤους Εθνικούς Δρυμούς.

keratoΤις θέσεις Natura 2000 στην περιοχή.

keratoΤα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.

keratoΤην ιδιαιτερότητα της περιοχής του Μπουραζανίου και τις μέχρι σήμερα ενέργειες για την προστασία της.

Τιμή εισητηρίου :
 Ενηλίκων : 12 Euro
 Παιδιών έως 12 ετών : 8 Euro

Εξαιρετικά, για τις Περιβαλλοντικές Ομάδες Σχολείων , επειδή ο σκοπός της επίσκεψης είναι αποκλειστικά και μόνο εκπαιδευτικός, ισχύουν ειδικές τιμές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>