Ιόνια Νησιά

Αφιερώματα Προορισμοί Επτάνησα

 pontikonhsi        myrtos-beach-of-kefalonia-in-the-ionian-islands-2         zakynthos

 leukada-portokatsiki1                 ithaki_b

paxos-island

Ιόνια Νησιά – Επτάνησα

Τα Ιόνια Νησιά αποτελούν ένα σύμπλεγμα επτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

 Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά . Αντικύθηρα, Αντίπαξους,  Αρκούδι,  Άτοκο,  Βρόμωνα, Δρακονέρα.  Ερεικούσσα, Κάλαμο, Καλόγηρο, Καρλονήσι, Καστό,  Λαμπρινό, Μαθράκι, Μάκρη,  Μεγανήσι, Μόδι .   Οθωνούς,  Οξεία,  Πεταλά,  Ποντικό, Προβάτι,  Σκορπιό,  Σοφία, Στροφάδες,  Σωρό και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σάσων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα.

Τα Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια των Ιόνιων νησιών, πλην των Κυθήρων, που ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Η περιφέρεια των Ιόνιων νησιών περιλαμβάνει τους νομούς Ζακύνθου, Κέρκυρας,Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

Λίγα λόγια για τα διαμάντια του Ιονίου

Η Κέρκυρα είναι το πιο κοσμοπολίτικο από τα Επτάνησα. Η Κέρκυρα διατηρεί πάντα την Ενετική γοητεία της.

Η Λευκάδα η οποία ονομαζόταν Αγία Μαύρα από τους Ενετούς, είναι το νησί των ποιητών. Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Άγγελος Σικελιανός Νάνος Βαλαωρίτης κ.α.

Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, κυριαρχείται από τους ορεινούς όγκους του. Το νησί πέρασε στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια με το γύρισμα της ταινίας Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι .

Η Ζάκυνθος ήταν το αγαπημένο νησί των Ενετών, «το Φιόρο του Λεβάντε». Το Τζάντε, όπως λέγεται επίσης το νησί, έχει τις καλύτερες παραλίες των Ιονίων .

Η Ιθάκη είναι το μικρότερο μετά τους Παξούς νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας.

Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι το νησί της θεάς Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά.

Οι Παξοί είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. .Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι.

Places in Ιόνια Νησιά

Find More  

Articles

Find More