Κέρκυρα

Αφιερώματα Προορισμοί Κερκυρα

                           pontikonhsi-3

Κέρκυρα η Corfu  η Κορυφώ

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές.

Όπου και να κοιτάξεις θα δεις κάμαρες και καντούνια με απλωμένα ρούχα από τοίχο σε τοίχο . Θα δεις πανέμορφα Βενετσιάνικα κτίρια που μαρτυρούν την τρισεύγενη καταγωγή της Αρχόντισσας του Ιονίου  Όπου κι αν πέσει η ματιά σου θα δεις λουλούδια και ειδικά το Πάσχα ο τόπος μοσχοβολάει πασχαλιές από άκρη σε άκρη.  Κλείνεις τα μάτια και η αίσθηση που έχεις είναι ότι κάπως έτσι είναι ο παράδεισος στην γη .

Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού ( Corfu), κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του όρους Παντοκράτορας ( Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.).

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς . Κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων.  Το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζάκομο), το Κανόνι.  Το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Αξιοθέατα

Μπροστά στο Κανόνι βρίσκεται το, πιθανότατα, πλέον φημισμένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, το νησάκι όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών. Αυτό συνδέεται με τη στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Λίγο μακρύτερα, αλλά σαφώς ευδιάκριτο, στέκεται το ξακουστό Ποντικονήσι, πάνω στο οποίο βρίσκεται μια μικρή εκκλησία, του Παντοκράτορα, του 11ου-12ου αιώνα. Επίσης, σημαντικό αξιοθέατο αποτελούν και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου (γεωργιανού ρυθμού), από τα ωραιότερα ανάκτορα που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία.

Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο».

Η πόλη της Κέρκυρας είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος, το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, έναν ναό με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες, από πολλά μέρη, αλλά και πλήθος ξένων.

Η Πόλη της Κέρκυρας

Στο παρελθόν, ο Δήμος Κερκυραίων ήταν ο πολυπληθέστερος δήμος της Κέρκυρας . Περιλάμβανε όλη την πόλη της Κέρκυρας, η οποία είναι και η έδρα του (τωρινού) Δήμου Κέρκυρας, ο οποίος αποτελεί δήμο της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών . Συστάθηκε το 2011 με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Στην Κέρκυρα απαντούν ενετικά αρχοντικά και κτίρια υδροχρωματισμένα με το παραδοσιακό κερκυραϊκό χρώμα τής ώχρας. Υπάρχει πλήθος εκκλησιών, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου . Η Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος.

Έχει ιστορικά κτίρια, όπως η Αγγλική Αρμοστεία, το εξαιρετικό συγκρότημα των Ανακτόρων του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου. Εκεί στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας .

Το Λιστόν, το Μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το μέγαρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας . Το μέγαρο της παλαιάς Ιονικής Τράπεζας, το περίφημο Θέατρο Σαν Τζάκομο και σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Βουλής, καθώς και το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας, όπου στεγάζεται η Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Αυτό που δεν θα δει κανείς πουθενά στον κόσμο είναι το Πάσχα στην Κέρκυρα . Είναι σίγουρο ότι είναι ένα ξεχωριστό γεγονός , μια υπέρλαμπρη μέρα με πρωταγωνιστές τον Αγιο μας  ( λόγω καταγωγής της γράφουσας ) και τις πασίγνωστες πια φιλαρμονικές του νησιού .  

Δεν υπάρχει όμως και ούτε μία περίπτωση να έρθει κάποιος στο νησί χωρίς να επισκεφθεί το παλάτι που κρύβει μέσα του τόση αγάπη , τόση φινέτσα , τόση  ομορφιά … Το Αχίλλειο, το παλάτι της Σίσσυ   !!!!!!!!!!!

Η πόλη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες: τράπεζες, αστυνομία, στρατολογία, δημοτικές υπηρεσίες. Σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφώνων, διεθνές λιμάνι, καθώς και αεροδρόμιο κατάλληλο για αεροσκάφη κάθε είδους. Είναι έδρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, της Νομαρχίας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.

Εδώ μόνο θα βρει κανείς το υπέροχο σε όποια του μορφή ( φρέσκο – ζαχαρωτό η ποτό  ) ΚουμΚουατ και το δεύτερο σε κέρδος προϊόν του νησιού μετά τον τουρισμό , το Λάδι και τα υποπροϊόντα του  .

Και για την διασκέδαση σας μπείτε να ακούσετε το ραδιόφωνο της επιλογής σας

                              

 

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More