Αφιερώματα Προορισμοί Παξοί

                 

Παξοί και Αντίπαξοι

Οι Παξοί είναι ένα μικρό νησί των Επτανήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκεται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές

και διοικητικά ανήκει στο Νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 2.374 κάτοικοι και η έκτασή του 25,322 τ.χλμ.

Θα χρειαστείτε περίπου έξι ώρες οδήγηση από Αθήνα μέχρι την Ηγουμενίτσα και κοντά μιάμιση ώρα εν πλω για να φτάσετε τελικά στους κοσμοπολίτικους Παξούς, αλλά η ομορφιά του τοπίου σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Οι αιωνόβιες ελιές μέχρις εκεί που φτάνει το μάτι και τα άπειρα ιστιοπλοϊκά στη μαρίνα θα σας χαλαρώσουν και στη συνέχεια το καραβάκι θα σας μεταφέρει στο Βουτούμι, την απόλυτη παραλία των Αντίπαξων με τα τιρκουάζ νερά. Επιστροφή με το τελευταίο καραβάκι για φοβερούς λουκουμάδες στην πλατεία του Γάιου.

Χαρακτηρίζονται από τη πυκνή τους βλάστηση και κυρίως φημίζονται για τους απέραντους ελαιώνες τους, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν, και τους μικρούς αμπελώνες.

Τα χωριά του νησιού

Ο Γάιος, διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Στολίδι του λιμανιού είναι το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με ενετικό φρούριο. Εκδρομικά σκάφη με αφετηρία το Γάιο πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους.

Η Λάκκα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου. Από το λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται εκδρομές σε κοντινές παραλίες.

Νοτιότερα, στις ανατολικές ακτές του νησιού, βρίσκεται ο Λογγός, ένα χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά. Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Δύο μεσόγεια χωριά των Παξών με αρκετά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια είναι τα Μαγαζιά και ο Οζιάς.

Οι Παξοί είναι νησί με πολλά σπήλαια και θειούχες πηγές. Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού.

Το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν.

Τι να δείτε στους Παξούς

Μουσείο Παξών
Ιστορικό-λαογραφικό μουσείο, με εκθέματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς και τους Κλασικούς χρόνους μέχρι και την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων και το έπος του 1940. Ξεχωριστή η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού δωματίου με αντικείμενα εποχής.
Άγιοι Απόστολοι
Από το χωριό Μαγαζιά ακολουθήστε το στενό χωματόδρομο που θα σας βγάλει στους Αγίους Αποστόλους, έναν πανύψηλο βράχο, από όπου θα απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα συνοδεία κοκτέιλ ή και φαγητού στο bar-restaurant που λειτουργεί εδώ τα τελευταία χρόνια.

Κάστρο Αϊ-Νικόλα
Στην ομώνυμη νησίδα, είναι επισκέψιμο ύστερα από άδεια της δημοτικής αρχής  .

Εκκλησίες
Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων πίσω από τη στάση του λεωφορείου, την παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας στον Οζιά. Σπήλαια
Επισκεφθείτε τα πανέμορφα σπήλαια και τις κρυμμένες παραλίες που σχηματίζονται στις απότομες δυτικές ακτές του νησιού είτε με οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές είτε νοικιάζοντας βαρκάκι.

Φωτογραφίες