Ζάκυνθος

Αφιερώματα Προορισμοί Ζάκυνθος

                 

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα «Τζάντε«, ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους . Είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση ελληνικό νησί και το τρίτο (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων. Οι κάτοικοί της καλούνται Ζακύνθιοι, ή Ζακυνθινοί.

Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό . Το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι . Στο νότιο-νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθιά δυτικά και Γέρακας, ή Γεράκι, ανατολικό. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθωνήσι, ο Άγιος Σώστης και το Πελούζο . Ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες.  Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χλμ. είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα οι ανατολικές ακτές που βλέπουν προς την Πελλοπόννησο και έχουν μήκος 37 χλμ είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.

Το καταφύγιο της Καρέτα  Καρέτα 

Η Ζάκυνθος, και ειδικότερα ο κόλπος του Λαγανά, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της προστατευόμενης χελώνας καρέτα- καρέτα στην Ελλάδα.

Το σπάνιο αυτό είδος ξεχωρίζει για το καφεκόκκινο κέλυφός της και το μεγάλο κεφάλι της, μπορεί να φτάσει τα 1,25 μέτρα σε ύψος και τα 180 κιλά σε βάρος. Η μόλυνση των θαλασσών, η εντατική αλιεία και η καταστροφή των παραλιών έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση της τα τελευταία χρόνια. Οι θηλυκές χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε συγκεκριμένες αμμουδιές, όπου μετά από 50-75 μέρες επώασης γεννιούνται οι μικρές χελώνες που διασχίζουν την άμμο για να επιστρέψουν στο νερό.

Το Δεκέμβριο του 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου, για την προστασία του οικοσυστήματος ,μοναδικό σε όλη τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις, δημιουργούνται ζώνες προστασίας στις επίμαχες περιοχές του κόλπου του Λαγανά ενώ την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο απαγορεύεται η κυκλοφορία ταχύπλοων στον όρμο. Η ωοτοκία συντελείται κυρίως τη νύχτα γι’ αυτο πρέπει να αποφεύγονται οι θόρυβοι και οι τεχνητοί φωτισμοί που είναι δυνατόν να αποπροσανατολίσουν τις χελώνες.

Απαγορεύονται, τέλος, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες στην αμμουδιά όπως και η επεξεργασία των αυγών.

Το μουσείο της Ζακύνθου 

Το Μουσείο Ζακύνθου στεγάζεται σε όμορφο νεοκλασικό κτίριο στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού. Τα εκθέματα, που ανέρχονται στα 600, αφορούν το τελευταίο στάδιο εξέλιξης της μεταβυζαντινής ζωγραφικής καθώς και την αφετηρία τη νεοελληνικής τέχνης.Ξεχωρίζουν η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Δαμασκηνός και η εικόνα της Θεοτόκου έργο του Εμμανουήλ Τζάνε. Στην είσοδο του μουσείου εκτίθεται αναπαράσταση της λιτανείας με το λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, έργο του 1756, του Ιωάννη Κοραή.

Αξιοθέατα

Η Ζάκυνθος έχει να επιδείξει δεκάδες αξιοθέατα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος. Στην πόλη της Ζακύνθου, αξίζει μία περιήγηση στο ναό του Αγίου Διονυσίου, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθινών, που στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το Ιστορικό Αρχείο Ζακύνθου και το Μουσείο Κατοχής και Εθνικής Αντίστασης, και το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθινών .

Φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Directory

Find More