Ήπειρος - Epirus

Αφιερώματα Προορισμοί Ηπειρος

              

                         

            

Ήπειρος

Που βρίσκεται

Η Ήπειρος βρίσκεται μεταξύ της οροσειράς Πίνδου και του Ιονίου Πελάγους. Eκτείνεται από τα απέναντι παράλια της Νότιας Κέρκυρας, μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και τα ερείπια της ρωμαϊκής πόλης Νικόπολη στον νότο. Η μεγαλύτερη πόλη στην Ήπειρο είναι τα Ιωάννινα, έδρα της περιφέρειας Ηπείρου.

 Τραχιά και ορεινή περιοχή, η Ήπειρος ήταν η βορειοδυτική περιοχή της αρχαίας Ελλάδας. Κατοικούνταν από τις ελληνικές φυλές των Χαόνων, Μολοσσών, και Θεσπρωτών.  Ηταν η έδρα του ιερού της Δωδώνης, το παλαιότερο αρχαίο ελληνικό μαντείο, και το πιο διάσημο μετά τους Δελφούς.

Η Ιστορία

Θα έλεγε κανείς ότι αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και προκαλεί δέος σε όσους βρεθούν εκεί. Ποιος μπορεί να επισκεφτεί το Σούλι και να μην νιώσει περηφάνια και ανατριχίλα για τις Σουλιώτισες που προτίμησαν το γκρεμό του Ζαλόγγου απ΄ τη σκλαβιά. Το καικάκι που διασχίζει τη λίμνη που κατάπιε την Κυρά Φροσύνη ταλαντεύεται πάνω στα κύματα που δημιουργεί ο ¨θυμός¨ των πνιγμένων Ελλήνων. Πιο κει το νησάκι που τα στενά σοκάκια του οδηγούν στο σπίτι που άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλή Πασάς.

Νιώθει κανείς εκεί την παρουσία της Κυρά-Βασιλικής που στάθηκε βράχος για την πατρίδα. Στις δυτικές όχθες της λίμνης η πόλη των Ιωαννίνων στέκει γενναία και επιβλητική. Σε αυτή, εκτός από την έντονη και γεμάτη παλμό ζωή, μπορεί να βρει κανείς λαογραφικά μουσεία και φυσικά το ξακουστό Σπήλαιο των Ιωαννίνων με τους σταλαχτίτες και τους σταλαγμίτες. Στα νότια της πόλης, στην άκρη της λίμνης, στέκει το παλαιολιθικό μουσείο και το σπήλαιο της Καστρίτσας και λίγο έξω από το κέντρο το φαντασμαγορικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. Οδεύοντας προς την Πρέβεζα σώζονται απομεινάρια από τη Νικόπολη που χτίστηκε το 31 π. Χ από τον Οκτάβιο Αύγουστο.

Γνωρίστε τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση

Η Ήπειρος είναι ένας τόπος με απίστευτα πλούσια ιστορία. Θα την βρείτε στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με το διάσημο αρχαίο θέατρο, στην αρχαία Νικόπολη, στο ξακουστό στον αρχαίο κόσμο Νεκρομαντείο Εφύρας. Αλλά και στα Ιωάννινα, με το κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιτς Καλέ, τα οκτώ μοναστήρια στο Νησί της λίμνης κτισμένα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

Αξιόλογες μονές υπάρχουν και στα Ζαγοροχώρια. Ξεχωρίζουν η μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού και Αγίας Παρασκευής. Η Ήπειρος φημίζεται και για την αξιόλογη λαϊκή της παράδοση. Ανακαλύψτε τη με ένα… ταξίδι στα παραδοσιακά χωριά που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους, όπως τα Ζαγόρια, το Μέτσοβο, το Συρράκο Ιωαννίνων, τους Καλαρρύτες στην καρδιά των Τζουμέρκων. Στα πέτρινα γεφύρια: το Καλογερικό στους Κήπους Ζαγορίου, αυτό της Πλάκας, της Κόνιτσας, και φυσικά στο πιο φημισμένο, το γεφύρι της Άρτας. Στις τοπικές τέχνες όπως τη σπουδαία τέχνη των Γιαννιωτών αργυροχόων.

Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο ἄπειρος, την δωρική προφορά της λέξης ἤπειρος .  Της αποδόθηκε από τους απέναντι Κερκυραίους που αναφέρονταν στην γη απένατί τους, με την έννοια της μεγάλης έκτασης ξηράς. Σε νόμισμα των αρχαίων κατοίκων της περιοχής, κατά τον 3ο π.Χ. αι., αναφέρεται και η λέξη ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ (των Ηπειρωτών, το Ηπειρωτικόν.

Μυρωδιές και  Γεύσεις

Βέβαια, δεν θα μπορούσε όποιος σκοπεύει να επισκεφτεί την Ήπειρο να παραλείψει τις μυρωδιές και τις γεύσεις που θα τον συνεπάρουν. Οι παραδοσιακές πίτες στα απόμερα χωριουδάκια και τα αγνά κρεατικά σκοπεύουν να εκπλήξουν ευχάριστα τον ουρανίσκο του. Στις όχθες του Αχελώου θα απολαύσει πέστροφες απ΄ ευθείας από τα υχθιοτροφεία και θα τις γευτεί βρέχοντας τα πόδια του στα δροσερά νερά. Τα γλυκά του κουταλιού, οι σπιτικές μαρμελάδες και το ζυμωτό ψωμί είναι μια καλή πρόταση για ένα υγιεινό πρωινό. Τέλος, ποιος δεν θα συνόδευε όλα αυτά τα εδέσματα με ένα ποτήρι τσίπουρο ή κρασί και τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής. Εκεί η ψυχή ξεχειλίζει από τη μελωδία του κλαρίνου και αυτό την χορεύει στα χέρια του.

Αναντίρρητα μια περιήγηση στις πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου θα αποτελέσει αξέχαστη εμπειρία για τον καθένα. Η ζεστή φιλοξενία και τα χαμόγελα των χωρικών θα αγαλιάσουν την ψυχή και του πιο αγχωμένου και απαιτητικού ανθρώπου. Η Ήπειρος είναι έτοιμη να σας καλωσορίσει και να σας μαγνητίσει. Μια επίσκεψή σας δεν θα είναι αρκετή. Είναι σίγουρο πως όταν πάρετε το δρόμο της επιστροφής θα ανανεώσετε το ραντεβού σας για την επόμενη εξόρμηση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Places in Ήπειρος – Epirus

Find More