Ιωάννινα

Αφιερώματα Προορισμοί Ιωάννινα

                 

Τα Γιάννενα της κυρα Φροσύνης

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με πληθυσμό 65.574 κατοίκους.

 Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση, πολλούς » κρυμμένους θησαυρούς »  και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Στο κάστρο των Ιωαννίνων  μπορείς να περπατήσεις και να φέρεις στο μυαλό μνήμες από τα παραμύθια που θα πει η γιαγιά και ο παππούς ( και η ιστορία ) για τα χρόνια εκείνα. Θα μπορούσε επίσεις κανείς να επισκεφθεί Το σπήλαιο του Περάματος, από τα ωραιότερα των Βαλκανίων   και να κουβαλάει για πάντα αυτό που θα δει εκεί γιατί είναι όντως από τα ωραιότερα σπήλαια στα Βαλκάνια . Και φυσικά δεν θα φύγει κανείς χωρίς να αγοράσει έστω ένα μικρο ενθύμιο , ασημικό , γνωρίζοντας έτσι την μοναδική , την σπουδαία τέχνη των Γιαννιωτών αργυροχόων

Στα Ιωάννινα εδρεύει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με 14 τμήματα και περίπου 20.000 φοιτητές. Επίσης στα Ιωάννινα φιλοξενούνται και τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, με έδρα την Άρτα.  Στην πόλη λειτουργούν δύο νοσοκομεία, το Γενικό Κρατικό «Χατζηκώστα» και το «Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Δουρούτη« τα οποία δέχονται ασθενείς από κάθε γωνιά του νομού και της Ελλάδος..

Το νησάκι

Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι το νησάκι της λίμνης , στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Υπάρχουν επίσης έξι μοναστήρια, το παλιότερο του Αγίου Νικολάου  ή Στρατηγοπούλου του 11ου αιώνα . Του Αγίου Νικολάου  ή Φιλανθρωπινών από το 1292 μ.Χ., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1506 μ.Χ.).  Της Ελεούσης (1570 μ.Χ.), του Αγίου Παντελεήμονος (17ου αιώνα) και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (1851 μ.Χ.). Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ή Φιλανθρωπινών δίδαξαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο λόγιος Αλέξιος Σπανός, οι μοναχοί Πρόκλος και Κομνηνός και οι αδελφοί Αψαράδες, Θεοφάνης και Νεκτάριος.

Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από κατοίκους της πόλεως που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων το 1940. 13 χλμ περίπου από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκετε το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Π.Βρελλη . Βόρεια των Ιωαννίνων, σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων, βρίσκεται η γραφική Κόνιτσα και ο ποταμός Αώος.

Στο νομό Ιωαννίνων βρίσκεται ο ποταμός Βοϊδομάτης. Ο Βοϊδομάτης πηγάζει από το χωριό Βίκος και αφού διασχίσει το φαράγγι του Βίκου καταλήγει στον ποταμό Αώο. Ο Βοϊδομάτης θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς στην Ελλάδα καθώς βρίσκεται ολόκληρος μέσα σε εθνικό δρυμό. Η μορφολογία του ποταμού, η εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και τα μονότοξα πέτρινα γεφύρια τον κάνουν έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για ράφτινγκ και κανό-καγιάκ.

Σπόρ στα Γιάννενα 

 Αγώνες κωπηλασίας, θαλάσσιου σκι και ναυτομοντελισμού στη λίμνη των Ιωαννίνων. Αναρρίχηση και ορειβασία στις περιοχές του Ζαγορίου (όρος Τύμφη) και του Θεριακησίου (όρος Τόμαρος ή Ολύτσικας). Ορειβασία στο Μιτσικέλι και στις περιοχές της Αετομηλίτσας (όρος Γράμμος – Αρένες), της Βοβούσας (οροσειρά Πίνδου), του Κεφαλόβρυσου (όρος Νεμέρτσικα), της Κόνιτσας (όρος Σμόλικας), του Μετσόβου (όρος Μαυροβούνι), των Πραμάντων (Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα) και του Σιράκου – Καλαριτών (όρος Λάκμος ή Περιστέρι). Ράφτινγκ και κανό – καγιάκ στον Άραχθο, στον Αώο, στο Βοϊδομάτη και στον Καλαρίτικο. Αλεξίπτωτο πλαγιάς στους Ασπραγγέλους και στην Κόνιτσα.

Τι παραδοσιακά να αγοράσετε 

 Από την πρωτεύουσα, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα Δωδώνης, γλυκά ταψιού (μπακλαβά, κανταΐφι, σαραϊγλί, γιαννιώτικο, γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα), εκμέκ κανταΐφι, γλυκά κουταλιού (καρυδάκι, σύκο κ.ά.). Από την πρωτεύουσα και το Πέραμα, τα περίφημα γιαννιώτικα ασημικά και μπακίρια (δίσκους, κανάτες, ταψιά κ.ά.), κοσμήματα. Από τη Βουλιάστα και το Χάνι Τερόβου, πέστροφες.

Από τη Ζίτσα, κρασί. Από τον Κατσικά, γλυκά κουταλιού (κεράσι, καρύδι, σταφύλι, καρπούζι, σύκο, νεράντζι, φράουλα, πορτοκάλι), μαρμελάδες, τραχανά και χυλοπίτες (Γυναικείος Ηπειρώτικος Συνεταιρισμός), μέλι, βασιλικό πολτό και παράγωγα μελιού (Κέντρο Μελισσοκομίας «Αμβροσία»). Από την Κόνιτσα, το παραδοσιακό γλυκό «σκερ μπουρέκ». Από το Μέτσοβο, ξύλινα σκεύη, ξυλόγλυπτα, χειροποίητα υφαντά, τυροκομικά (μετσοβόνε, μετσοβέλα, βλαχοτύρι, γραβιέρα, βούτυρο, γιαούρτι), ζυμαρικά (τραχανά, χυλοπίτες), μέλι και το κρασί «Κατώγι Αβέρωφ». Από τη Μηλιά, ξυλόγλυπτα. Από τη Μολυβδοσκέπαστη, κρασί, τσίπουρο και αρωματικά φυτά.

Δείτε το βίντεο

Information

Find More  

Articles

Find More