Κόνιτσα

Αφιερώματα Προορισμοί Κόνιτσα

Κόνιτσα 

Την πρώτη φορά που αντικρίζεις  το λιθόκτιστο μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο, παραδοσιακό γεφύρι της Κόνιτσα, σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στα μάτια σου……..

Στην είσοδο της πόλης, στα όρια του εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης), που ενώνει τις όχθες του Αώου ποταμού από το 1871, εξαίρετο δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, ενώ μέσα στην πόλη μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα σοκάκια και να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική (ιδιαίτερα στην παλιά πόλη) και τα σπίτια με τις κεραμιδοσκεπές.

Αξιοθέατα αποτελούν  το τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν και το ανακαινισμένο Αρχοντικό της Χάμκως (στην Άνω Kόνιτσα), μητέρας του Αλή Πασσά που γεννήθηκε στην Κόνιτσα, αλλά και άλλα αρχοντικά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Τα Κονιτσοχώρια και άλλες, κοντινές περιοχές ενδιαφέροντος

Στην περιοχή Κόνιτσας υπάρχουν και αρκετά αξιόλογα χωριά και περιοχές, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, όπως η Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο), η Βούρμπιανη, το Δίστρατο (Μπριάζα), το Κεφαλοχώρι, το Μπουραζάνι, η Δροσοπηγή, η Πυρσόγιαννη και η Μολυβδοσκέπαστη, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στο Μπουραζάνι ενώνονται τα νερά του Αώου, του Βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου και δημιουργούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο Περιβαλλοντικό Πάρκο  , σε ένα δάσος με βελανιδιές, 2.050 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται 850 άγρια ζώα (ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα, αγρίμια της Κρήτης και λίγα ζαρκάδια). Μέσα στο πάρκο υπάρχει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Μπουραζάνι», αλλά και ένας αναπαλαιωμένος νερόμυλος .

Στη Μολυβδοσκέπαστη, ακριβώς στη γραμμή των συνόρων, υπάρχουν αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, αλλά και ένα παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου και η Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου που κτίστηκε στα 668 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ Πωγωνάτο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στα Kαβάσιλα (15 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα) υπάρχουν θερμές μεταλλικές πηγές, ενώ στον Aμάραντο (32 χιλιόμετρα και 1.260 υψόμετρο) μπορείτε να κάνετε το ατμόλουτρό σας μέσα στα έλατα.

Πώς θα πάτε στην Κόνιτσα

H πόλη της Κόνιτσας απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 62 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Μόλις φτάσετε στα Γιάννενα ακολουθείτε την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κόνιτσας.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Articles

Find More