Μέτσοβο

Αφιερώματα Προορισμοί Μέτσοβο - Διαμονή Μέτσοβο - Ξενοδοχεία Μέτσοβο

                               

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.

Εδώ είναι το σημείο όπου η βόρεια Πίνδος χωρίζεται από τη νότια.
Το Μέτσοβο ιστορικά ήταν προνομιακό χωριό αφού πολλά προνόμια δόθηκαν στους κατοίκους τους από τους Τούρκους κατακτητές. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης οι κάτοικοι ήταν γνώστες στο πώς να διασχίσουν ορεινά μονοπάτια γεγονός που ήταν χρήσιμο στους πολιορκητές. Κατά αυτόν τον τρόπο, το Μέτσοβο προόδευσε σε πολλούς τομείς στον εμπορικό, στον πνευματικό, στον πολιτιστικό και στον οικονομικό.

Οι κάτοικοί του, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Ασχολούνται  ακόμη με την ξυλογλυπτική και τα προϊόντα που κατασκευάζουν τα εμπορεύονται σε όλο τον ελληνικό χώρο.  Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι).

Αξίζει να δείτε στο Μέτσοβο

Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Ξοδέψτε λίγο από το χρόνο σας στα δεκάδες μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μην παραλείψετε να αγοράσετε το διάσημο ντόπιο τυρί μετσοβόνε. Οι επιλογές για διαμονή και φαγητό στο Μέτσοβο είναι αμέτρητες και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.

Χιονοδρομικά Μετσόβου

1. Οι Πολιτσιές (Προφήτης Ηλίας Υψόμετρα 1360-1620μ.), βρίσκεται 4χλμ. από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και με μικρό μήκος. Διαθέτει σαλέ με εστιατόριο και καφέ, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι και snow truck (ένα όχημα σαν λεωφορείο, που αποτελείται από 2 βαγόνια και κάνει βόλτες τους επιβάτες στα χιόνια).
2. Το Καρακόλι (Υψόμετρο 1340-1520μ.), βρίσκεται 1.5 χλμ. από το Μέτσοβο. Διαθέτει ένα μονοθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων που εξυπηρετεί 2 πίστες, η μία έχει μήκος 900 μέτρα (εύκολη) και η άλλη 1.100 μέτρα (πολύ εύκολη).
3. Ο Ζυγός – Ανήλιο (Υψόμετρα 1680-1850μ.), διαθέτει ένα εναέριο διθέσιο αναβατήρα 700 μέτρων, δύο συρόμενα και 2 baby lifts.
Η πιστα δρόμου αντοχής είναι 5 εως 10 χλμ. μήκους
Με την αποστολή γραπτού μηνύματος «Snow MET» στο 54344 λαμβάνετε τις πληροφορίες λειτουργίας του Χ.Κ. Μετσόβου.