Πρέβεζα

Αφιερώματα Προορισμοί Πρέβεζα

                 

Πρέβεζα

Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρέβεζας, πόλη και λιμένας της Ηπείρου.Τρεις διαφορετικές απόψεις  έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα .Η ευρύτερα αποδεκτή άποψη των ερευνητών είναι ότι Πρέβεζα σημαίνει Πέρασμα .  Η λέξη έφτασε στη μορφή αυτή από τη σλαβική γλώσσα ( 1η άποψη ), μέσω της αλβανικής (2η άποψη ).Η τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη prevesione, που σημαίνει προμήθεια.

Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία της γέφυρας του Ρίου – Αντίριου , της υποθαλάσσιας Σήραγγας Πρέβεζας – Ακτίου , και της Εγνατίας Οδού , έχει διευκολυνθεί η πρόσβαση τουριστών στην Πρέβεζα.  Η σταδιακή τουριστική ανάπτυξη κλινών στην Ιόνια θαλάσσια περιοχή και η πρόσφατη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό. Επίσης σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο διοικητικά ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία εξυπηρετώντας και τους Πρεβεζιάνους αλλά και τους Αιτωλοακαρνανίτες.

Η Προβολή

Η περιοχή  έγινε γνωστή στο πανελλήνιο στην πρόσφατη ιστορία λόγω της αυτοκτονίας του Κώστα Καρυωτάκη το 1928.  Όμως, συμβαίνει το παράδοξο, αρκετοί Έλληνες να γνωρίζουν περισσότερο την Πάργα παρά την πρωτεύουσα του Νομού.

Η Πρέβεζα κάποτε ήταν πιο γνωστή λόγω των γαρίδων της περιοχής Αμβρακικού. Τελευταία η Πρέβεζα έγινε γνωστή από την Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου αλλά και από το ορειχάλκινο άγαλμα Ο έφηβος της Πρέβεζας που βρέθηκε από αρχαιοκάπηλους στα ύδατα του Ιονίου κοντά στην Πρέβεζα και το οποίο διά της Ιnterpol περιήλθε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου και εκτίθεται από το έτος 2008.

Τα κάστρα

Από τα τρία ενετικά κάστρα, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου η πανοραμική θέα της πόλης και τα ψηφιδωτά δάπεδα κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή, μία στάση στη Νικόπολη με το υδραγωγείο, το αρχαίο θέατρο και το μνημείο του Αυγούστου σάς ταξιδεύει πίσω σε μια εποχή που οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει όλον τον κόσμο. Στις περιηγήσεις σας βάλτε στο πρόγραμμα στάσεις σε χωριά όπως η Αμμουδιά που απλώνεται στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, η Φιλιππιάδα και τα ορεινά Ανώγεια.

Παραλίες

Οσο για τις παραλίες, είναι απλώς εκτός συναγωνισμού! Επισκεφτείτε τον Αϊ Γιαννάκη, την παραλία Βάλτου, το Κρυονέρι, το Σαρακήνικο για να ευχαριστηθείτε κολύμπι σε ήρεμα και πεντακάθαρα νερά ενώ, εάν είστε λάτρης των καταδύσεων, θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Αγιος Νικόλαος.

Για τους Ιταλούς η Πρέβεζα αποτελεί (σιωπηλά) μια από τις χαμένες πατρίδες όπως η Μικρά Ασία για τους Έλληνες και είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία της επιγραφής «MARE NOSTRUM» (=Δική μας Θάλασσα) που έγραψαν στην Ιταλογερμανική κατοχή 1941-1944 πάνω στο τείχος του Προμαχώνα στη Βρυσούλα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Information

Find More  

Articles

Find More