Στερεά Ελλάδα

Αφιερώματα Προορισμοί Στερεά Ελλάδα

                  

 

                               

Στερεά Ελλάδα η Κεντρική Ελλάδα

Η Στερεά Ελλάδα είναι μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας. Ιδιαίτερα στο κεντρικό τμήμα της, όπου δεσπόζει η Νότια Πίνδος.Αποτελείται από την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Αττική.

H Στερεά Ελλάδα φέρεται και με την ονομασία Ρούμελη, ενώ συχνά αναφέρεται ως Κεντρική Ελλάδα, λόγω της θέσης της στον χάρτη της χώρας.  Μεγαλύτερες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, εκτός της Αθήνας, είναι η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα και το Αγρίνιο.

Η Στερεά είναι μια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας. Ιδιαίτερα στο κεντρικό τμήμα της, όπου δεσπόζει η Νότια Πίνδος. Βρέχεται δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, ανατολικά από το Αιγαίο και νότια από τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο. Στο βορρά της Στερεάς το όρος Όθρης χωρίζει την Ανατολική Στερεά Ελλάδα από τη Θεσσαλία.   Νότια του είναι η Οίτη  και το Καλλίδρομο. Στα Δυτικά απλώνεται ο Τυμφρηστός ή Βελούχι  και τα Βαρδούσια . Ανατολικά  υπάρχουν τα όρη Παναιτωλικό , τα Ακαρνανικά , που είναι κατάφυτα από βελανιδιές και άλλη χλωρίδα. Στα Νότια υψώνονται μεγαλόπρεπα η Γκιόνα  και ο Παρνασσός , που είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικα κέντρα στην Ελλάδα 

Στο πέρασμα της Ιστορίας : Μνημεία-ορόσημα πολιτισμού

Πρώτος προορισμός-ορόσημο, οι Δελφοί. Ο ομφαλός της γης των αρχαίων με τον ναό του Απόλλωνα, την Κασταλία κρήνη και το περίφημο «Δελφικό Τοπίο». Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και σε μικρή απόσταση από το εξαιρετικά σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις ηρωικές Θερμοπύλες, σε απόσταση αναπνοής από τα Καμένα Βούρλα με τα διάσημα ιαματικά λουτρά. Η μνήμη του Λεωνίδα και των 300 συντρόφων του διατηρείται ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων. Στη Βοιωτία, η βυζαντινή μονή του Οσίου Λουκά με τα περίφημα ψηφιδωτά της, περιλαμβάνεται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην Ευρυτανία, η μονή της Παναγίας Προυσσιώτισας με την εικόνα που χρονολογείται από την εποχή της Εικονομαχίας, προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

Λίμνες & Λιμνοθάλασσες

Στην Δυτική Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος η Τριχωνίδα , καθώς και οι λίμνες Λυσιμαχία, Αμβρακία και Οζερός. Στην Ανατολική Στερεά υπάρχουν οι λίμνες Υλίκη, η Παραλίμνη και η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα . Εκεί καταλήγουν τα νερά των ποταμών Εύηνου και Μόρνου από τα οποία υδρεύεται το λεκανοπέδιο Αττικής. Λιμνοθάλασσες υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία, στο Αιτωλικό και στο Μεσολόγγι, οι οποίες φημίζονται για τα ιχθυοτροφεία με το φημισμένο και παγκόσμια γνωστό αβγοτάραχο, και στην Ανατολική Στερεά στο Σπερχειό.

Ιαματικές πηγές

Θερμές πηγές με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες είναι των Μεθάνων, της Υπάτης . Των Καμένων Βούρλων, των Θερμοπυλών, του Πλατύστομου και της Αιδηψού στην Εύβοια.

Νεότερη Ιστορία της Στερεάς 

Πολλά δημοτικά τραγούδια υμνούν τη Ρούμελη οι κάτοικοι της οποίας μαζί με τους Πελοποννήσιους πρωτοστάτησαν στην Εθνική Επανάσταση του 1821. Βεβαίως και οι άλλες γεωγραφικές εθνικές ενότητες (Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη) συνέβαλαν στον Αγώνα . Απλώς όμως οι συνθήκες στο Μοριά και τη Ρούμελη ήταν κατά πολύ ευνοϊκότερες. Επιφανείς πολεμιστές της Στερεάς ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Δημήτριος Μακρής, ο Γιάννης Μακρυγιάννης κ.ά.

Αθάνατα θα μείνουν τα ονόματα της Αλαμάνας, της Γραβιάς, της Αράχωβας. Εξάλλου η Αθήνα και η Θήβα (κυρίως η πρώτη) αναδείχτηκαν κατά την αρχαιότητα σε ηγέτιδες πόλεις, ενώ στην Αθήνα την εποχή του Περικλή θεμελιώθηκε η δημοκρατία.

Places in Στερεά Ελλάδα

Find More