Αράχωβα

Αφιερώματα Προορισμοί Αράχωβα

                      arachova

Αράχωβα – η Μύκονος του χειμώνα

Η Αράχωβα είναι χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού,που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ποταμός Πλείστος.

 Το μέσο υψόμετρο του οικισμού είναι 960 μέτρα. Ο οικισμός βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Η θέση της πάνω σε ένα σημαντικό πέρασμα βοήθησε στην ανάπτυξη της Αράχωβας σε μεγαλύτερο βαθμό από τα γειτονικά της μέρη. Ο οικισμός απέχει 12 χιλιόμετρα από τους Δελφούς, που βρίσκονται δυτικότερα και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Το Όνομα της

Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασία της είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Όμως υπάρχουν ακόμη δύο εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της. Σύμφωνα με την πρώτη, η περιοχή ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης ως «Ράχωβα» .  Λέξη ελληνικής ρίζας, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό «ράχις» και «ωβάς» .  Λέξη που χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα. Σύμφωνα πάντως με τον Αραχωβίτη συγγραφέα του πονήματος «Ο παππούς μου κι εγώ στην Αράχωβα»  Γεώργιο Θ. Σύρο, η ονομασία αυτή πιθανόν να προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών, εκ του οποίου ήρθαν κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η άλλη εκδοχή θέλει τη λέξη να προέρχεται από την ελληνική «ράχις» και τη σλαβική «ova» (τόπος), άρα «Αράχωβα» = «ραχότοπος»

Διασκέδαση- Αξίζει να δείτε στην Αράχωβα

Όταν ο πιο λαμπερός χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα «συνυπάρχει» με το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και ένα πετρόκτιστο χωριό με κοσμοπολίτικη αύρα, τότε το ταξίδι δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό. Το μεγαλύτερο και άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας .  Ένας προορισμός σπάνιας φυσικής ομορφιάς και ένα χωριό έντονα κοσμοπολίτικο

Ο Παρνασσός και το οροπέδιο του Λιβαδιού: συνυφασμένοι με την διασκέδαση , την χαρά και τα σπορ.

Η Αράχωβα: συνώνυμο της βραδινής διασκέδασης και του καλού φαγητού. Όσο για πολυτελή διαμονή; Στην περιοχή θα βρείτε εξαιρετικούς ξενώνες και θέρετρα με υπέροχες σουίτες, βίλες, υδρομασάζ και spa.

Τα διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε κατά τη διαμονή σας …. Σκι και δραστηριότητες ή χαλάρωση ??Καφές και διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια πλάι στο τζάκι ?? Ότι και αν αποφασίσετε, αυτές τις διακοπές θα τις ευχαριστηθείτε με όλη σας την ψυχή. Και το βράδυ …δεν μπορεί… απο κάποιο παραθυρο του ξενώνα θα δείτε φωταγωγημένο το ιστορικό ρολόι  της Αράχωβας 

Το χιονοδρομικό στον  Παρνασσό

Η ιστορία του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού ξεκινά από το 1967.   Η Γαλλική εταιρεία Πεσινέ  Αλουμίνιο της Ελλάδος τοποθέτησε τους πρώτους αναβατήρες στη θέση Φτερόλακκα, δημιουργώντας ένα υποτυπώδες χιονοδρομικό κέντρο. Τον Δεκέμβρη του 1974 εγκαινιάστηκε με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο Γεροντόβραχο το πρώτο ιδιωτικής πρωτοβουλίας  χιονοδρομικό κέντρο. Η κατασκευή του κέντρου σε Κελλάρια και Φτερόλακκα ξεκίνησε το 1975. Από το 2007 εως το 2010 την διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού είχε αναλάβει η κοινοπραξία Άκτωρ ΑΤΕ-Παντράκ ΑΕ.  Κατά την διάρκεια της έγιναν πολλά σημαντικά έργα αναβάθμισής του. Το 2011 την ευθύνη της λειτουργίας του πήρε πάλι η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης). Τα τελευταία χρόνια, λόγω του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού η Αράχωβα έχει καταλήξει να είναι ο №1 τουριστικός χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα.

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More