Αφιερώματα Προορισμοί Αγκίστρι

Αγκίστρι

Το Αγκίστρι  βρίσκεται μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα. Αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού, πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα να «αγγίζουν» τα καταγάλανα νερά του. Το Αγκίστρι προσφέρεται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα. Στο Αγκίστρι θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά .  Παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν.

Η γενική εικόνα που παρουσιάζει το νησί είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν άλλα νησιά που κατακλύζονται από μαζικό τουρισμό.Ίσως είναι ένας από τους τελευταίους ρομαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Σιγά – σιγά αποτέλεσε πόλο έλξης και χώρο έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών. Το Αγκίστρι διαθέτει πολλά όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή δωμάτια, κατάλληλα και για οικογενειακές διακοπές.

Το Αγκίστρι έχει δύο φυσικά λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν τα πλοία.Το λιμάνι της Σκάλας και το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου. Στην Σκάλα φθάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά . Στο  Μεγαλοχώρι τα flying dolphin, ενώ και με τα δύο λιμάνια συνδέεται η Αίγινα όλο τον χρόνο.

Η Ιστορία του νησιού με δυο λόγια 

Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού.  Κατά τον Όμηρο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή» και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο.

Σε όλη την δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένες αρχαιότητες.

Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι, στο Πνευματικό κέντρο. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5οπ.Χ. αιώνα, από Πελοποννήσιους που ήρθαν στο νησί. Αργότερα το Αγκίστρι έγινε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών.Μετά το 1940, άρχισε να αυξάνεται και σήμερα έχει πάνω από 1.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πλησιάζουν τους 5.000.  Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καΐκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ’ ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε.

Mετακινήσεις

Ο βασικός και μάλλον ο πιο λειτουργικός τρόπος μετακίνησης μέσα στο νησί είναι τα πόδια, μιας και οι αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά και τις πιο γνωστές παραλίες είναι αρκετά μικρές. Παρ’όλα αυτά:

  • Στο Αγκίστρι υπάρχει ένα μικρό (12θέσιο) ιδιωτικό λεωφορείο που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια στη διαδρομή Σκάλα – Μεγαλοχώρι – Λιμενάρια – Απόνησος.
  • Επιπλέον, μπορείται να μετακινηθείτε μέσω θαλάσσης εάν θέλεται να προσεγγίσετε ερημικά κολπάκια έπειτα από συννενόηση με ένα από τα δυο θαλλάσια ταξί που πραγματοποιούν δρομολόγια στο νησί.
  • Στη Σκάλα και στους Μήλους μπορείτε εύκολα να νοικιάσετε κάποιο μηχανάκι ή ποδήλατο κάνοντας έτσι ευκολότερη τη μετακίνηση σας.

 Παραλίες και θαλάσσια σπορ 

Στο μαγευτικό Αγκίστρι υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι στους οποίους μπορείτε να επιδοτείτε στο θαλάσσιο σπορ που σας ενδιαφέρει:  Κολύμπι, wind-surfing, θαλάσσιο σκι και ψάρεμα. Ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.  Σκάλα –  Μεγαλοχώρι – Σκληρή – Χαλικιάδα Δραγωνέρα – Μάρεζα -Απόνησος  ειναι οι παραλίες που θα μπορέσετε να απολαύσετε τα σπορ  και το μπάνιο σας

Κατά παράδοση τα κύρια προϊόντα του νησιού είναι ρετσίνα από πεύκο, ελαιόλαδο, σύκα, αμύγδαλα, ρίγανη, κριθάρι και φρούτα. Όμως τα τελευταία περίπου 40 χρόνια η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό.

Και τέλος αν σας πείσαμε ότι αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Αγκίστρι , δεν έχετε παρά να ετοιμαστείτε κατάλληλα .  (  μαγιό , σαγιονάρες , πετσέτα , αντηλιακό )  και να συμβουλευτείτε τις προτάσεις μας για το πώς θα έρθετε στο Αγκίστρι  εύκολα και αναπαυτικά.

Information

Find More