Αφιερώματα Προορισμοί Σπέτσες

                 

Σπέτσες , το νησί των καπεταναίων

Οι Σπέτσες βρίσκονται απέναντι από την ακτή της Πελοπόνησου και είναι ένα κοσμπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι γνωστές από παλιά ως κέντρο κατασκευής πλοίων και ακόμα και σήμερα το υπέροχο Παλιό Λιμάνι είναι γεμάτο από βάρκες σε όλα τα στάδια κατασκευής.

Απολαύστε τη βόλτα σας ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια, τα καλντερίμια και τις αυλές που είναι στρωμένες με πολύχρωμα βότσαλα, που σχηματίζουν μωσαϊκά με μυθικές εικόνες από τη θάλασσα.
Στο νησί απαγορεύεται η κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων αλλά μπορείτε να μετακινηθείτε με τα γραφικά αμαξάκια.

Μεγάλες, καθαρές παραλίες με καταγάλανα νερά.

Αρχίζοντας από την ΝΑ πλευρά του νησιού θα συναντήσουμε την αμμώδη παραλία της Αγ. Μαρίνας, περίπου 2 χιλιόμετρα από την Ντάπια. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 12 χλμ. περίπου από την Ντάπια, θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Παρασκευής, μία από τις πιο όμορφες του νησιού. Από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες των Σπετσών, η ακτή των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη.Στη βόρεια πλευρά του νησιού, η παραλία του Βρέλλου είναι γνωστή για το ομώνυμο beach bar, το οποίο επιλέγει ο νεαρόκοσμος, κυρίως, που επισκέπτεται το νησί. Με περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργίας, το Kaiki Beach Club, στην περιοχή της Αναργυρείου Σχολής, θα γίνει η λατρεμένη καθημερινή σας συνήθεια. Επίσης είναι η παραλία κουνουπίτσα, αναργύρειος σχολή & ζωγεριά.

Η μεγάλη Ιστορία του νησιού με λίγα λόγια 

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πιτυούσα. Το σημερινό όνομά της πήρε από τους Καταλανούς ναυτικούς του Μεσαίωνα. Από το 1220 μέχρι το 1460 ήταν υπό την κυριαρχία των Ενετών και στη συνέχεια των Τούρκων. Ο μεσαιωνικός οικισμός ήταν βορειοδυτικά της σημερινής πόλης, στην θέση Καστέλι, όπου υπήρχε Ακρόπολη. Συμμετείχαν στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο το 1770 και υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους Τούρκους. Μετά από 5 χρόνια αμνηστεύτηκαν και οι κάτοικοι άρχισαν να χτίζουν σπίτια πιο κοντά στην θάλασσα. Το 1790 βοηθούν τον Λάμπρο Κατσώνη και καταστρέφονται για άλλη μια φορά από τους Τούρκους. Λάμπρος Κατσώνης- Ο συνταγματάρχης του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού . Ιππότης του  Ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου  και ο ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821-1832 και συμμετέχουν σε πολλές ναυμαχίες. Μετά την Επανάσταση οι Σπέτσες παρακμάζουν, αλλά η πνευματική εξέλιξη συνεχίζεται .Το 1927 ιδρύεται η Αναργύρειος-Κοργιαλένειος Σχολή και αναδεικνύεται σε πρότυπο κολέγιο των Βαλκανίων. Το κολέγιο λειτούργησε μέχρι το 1983 με ξένους και Έλληνες σπουδαστές.

Η Αρμάτα – Η αναπαράσταση 

Ο Δήμος Σπετσών τιμά κάθε χρόνο την κορυφαία εκδήλωση ηρωισμού των Σπετσιωτών. Τη Ναυμαχία των Σπετσών που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 και η οποία έχει καταγραφεί ως ένα από σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Διοργανώνει την «Αρμάτα» τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, με αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας, πλαισιωμένη από εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στην Παναγία, κτίζοντας το εκκλησάκι Παναγία Αρμάτα, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε τους Έλληνες να κατατροπώσουν τον τουρκικό στόλο.

Θαυμάστε τα αξιοθέατα του νησιού.

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στις Σπέτσες είναι η ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821. Το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Εδώ, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών από το 1939 που λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή, με κειμήλια της Επανάστασης. Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992. Η Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, ιδρύθηκε το 1927 απο τον ευεργέτη του νησιού Σωτήρη Ανάργυρο . Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η σπηλιά του Μπεκίρη ήταν παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους

Μετά από όλα αυτά ρίξτε μια ματιά στο πως θα φτάσετε στο νησί , ετοιμάστε αποσκευές , φωτογραφική μηχανή και σίγουρα θα περάσετε θαυμάσια  .

 

Information

Find More