Αθήνα - Πειραιάς

Αφιερώματα Προορισμοί Αθήνα - Αφιερώματα Προορισμοί Πειραιάς

                              acropolis-and-the-parthenon-at-night

Αθήνα διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι

Πρωί, και λιοπερίχυτη και λιόκαλ’ είναι η μέρα, κ’ η Aθήνα ζαφειρόπετρα στης γης το δαχτυλίδι. Tο φως παντού, κι όλο το φως, κι όλα το φως τα δείχνει  ( ποίηση : Κωστής Παλαμάς )

Αττική , συνώνυμη της Αθήνας, της πιο ιστορικής πόλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα μιας μητρόπολης γεμάτης ζωή. 

Αθήνα – Πολιτισμός, Πλούτος και Ιστορία

 H Αττική

ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας . Απλώνεται γύρω από το ιστορικό κέντρο, τα προάστια, την ακτογραμμή της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» . Στα νότια παράλια, τα ανατολικά παράλια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού κοντά στην Αθήνα, αλλά και τα Κύθηρα που βρίσκονται στα νότια της Πελοποννήσου.

Η  Αττική προσφέρει πληθώρα εναλλακτικών επιλογών. Αποτελεί τον πλέον εύκολα προσβάσιμο προορισμό λόγω της άμεσης σύνδεσής της με όλες τις χώρες του εξωτερικού.  

Η γνωριμία σας με την περιοχή της Αττικής ξεκινάει φυσικά από την Αθήνα. Την Αθήνα του πολιτισμού, της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς . Του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, της Πλάκας, του Ιστορικού Κέντρου. Όλη η πόλη της Αθήνας είναι ένα υπαίθριο μουσείο με τεράστιο ενδιαφέρον γεμάτο ανακαλύψεις. Ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της Αθήνας συμπληρώνεται με το σύγχρονο και νεανικό προφίλ της που την καθιστά ιδανική πόλη για city break. Πολυτελή ξενοδοχεία, εξαιρετικά εστιατόρια με όλων των ειδών τις κουζίνες .Καφέ με τραπεζάκια στους πεζόδρομους, εμπορικά κέντρα για ατέλειωτες ώρες shopping.  Αλλά και γραφικές παλιές αγορές, γκαλερί με εκθέσεις μοντέρνας τέχνης, art shops και παλαιοπωλεία.

 Και φυσικά μην ξεχάσετε όταν θελήσετε να φάτε κάτι στα γρήγορα η κάτι νόστιμο η κάτι τέλος πάντων διαφορετικό να πάτε στο Μοναστηράκι εκεί γύρω …δεν θα το μετανιώσετε

Πειραιάς , το μεγαλύτερο λιμάνι στην Μεσόγειο

Ο Πειραιάς σύμφωνα με τον Στράβωνα αλλά και σύγχρονων γεωλογικών μελετών ήταν κάποτε νησί το οποίο ενώθηκε με την Αττική μετά τις αποθέσεις του Κηφισού αλλά και άλλων ρεμάτων της περιοχής.

Ο Πειραιάς είχε προταθεί το 1832 από τον Gutensohn, αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας η οποία θα επεκτεινόταν σταδιακά προς την Αθήνα, αλλά τελικά έγινε το αντίστροφο αφού επιλέχθηκε η Αθήνα για πρωτεύουσα και ο Πειραιάς αργότερα ενσωματώθηκε στην περιφέρεια της.

Άμεσες πηγές για τη μελέτη της ιστορίας και τοπογραφίας του Πειραιά αποτελούν οι διάφορες επιγραφές, ευρήματα αρχαίων τάφων, θεμέλια ναών, κτιρίων και τειχών και αρχαίων λιμενικών έργων, σε συνδυασμό πάντα με τις περικοπές αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στον Πειραιά, σπουδαιότεροι των οποίων ήταν οι: Θουκυδίδης, Ξενοφών, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Ισοκράτης, Πλάτων, Λυκούργος, Δημοσθένης, Ηρόδοτος και Πολυδεύκης. Ο αρχαιότερος από αυτούς ο Διόδωρος ο περιηγητής ήταν αυτός που πρώτος συνέγραψε για την Αττική, τον οποίον και ακολούθησε ο Ηλιόδωρος που συνέγραψε  για τα μνημεία της Αθήνας.

Αποδράσεις από τον Πειραιά

Αν δεν «μπαρκάρετε» βιαστικά για τα νησιά, βλέπετε καθαρά ότι ο Πειραιάς δεν είναι απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου . Είναι ένας σταθμός πριν και μετά τις διακοπές στο Αιγαίο – ή έστω, των ημερήσιων αποδράσεων στα νησάκια κοντά στην Αθήνα. Ο Πειραιάς είναι προορισμός. Είναι η ελευθερία της θάλασσας, που απλώνεται γύρω από τους τρεις φυσικούς του κόλπους.

Από το λιμάνι του Πειραιά με τα ιπτάμενα δελφίνια θα γνωρίσετε την Αίγινα.  Τον Πόρο, την Ύδρα με τον διατηρητέο οικισμό της και τις αρχοντικές Σπέτσες. Τα νησιά αυτά είναι ιδανικά και για ημερήσια εκδρομή. Tα Κύθηρα, από την άλλη, διεκδικούν παραπάνω μέρες από το πρόγραμμά σας καθώς απαιτούν να ταξιδέψετε προς τα νότια της Πελοποννήσου.

Ονομασίες λιμανιού

«Λιμήν του Πειραιώς» ή απλώς «Λιμήν»
«Κάνθαρος» ή «Λιμήν Κανθάρου»
«Κωφός λιμήν»
«Λιμήν Αθηνών».
«Λιμήν Λέοντος» ή γνωστότερα «Πόρτο Λεόνε», που είναι & η διεθνής ονομασία του στους ναυτικούς χάρτες. Τον 17ο αιώνα ένα λιοντάρι από μάρμαρο, δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού και ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν οι ταξιδιώτες όταν έφταναν στο λιμάνι. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει ανακατασκευή από τον γλύπτη Γεώργιο Μέγκουλα. Το πρωτότυπο κλάπηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι (Morozini) και βρίσκεται στη Βενετία.
«Πόρτο Δράκο» ή «Πόρτο Δρακόνε»
«Πόρτο της Αθήνας»

 

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Πειραιάς – Όσο κι αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι…..

Πειραιάς , η πύλη προς τον κόσμο  Διαχρονικό σύμβολο του φευγιού και της κάθε επιστροφής μας, πολύμορφος και αντιφατικός. Ο Πειραιάς φτιάχνει τον χαρακτήρα του μέσα από τις ιστορίες του μεγάλου λιμανιού και την προσωπικότητα της κάθε γειτονιάς του. Το πέτρινο λιοντάρι κάτω από το Χατζηκυριάκειο, φρουρός της νότιας πλευράς του λιμανιού Πίσω από κάθε σπουδαία μητρόπολη κρύβεται ένα αντίστοιχα σπουδαίο …

Continue reading