Αφιερώματα Προορισμοί Εύβοια

                  

Το Νησί

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, μετά την Κρήτητου ελληνικού αρχιπελάγους και το τρίτο μετά την Κύπρο της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι χωρισμένη από την κυρίως Ελλάδα από τον Ευβοϊκό κόλπο. Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, η Χαλκίδα . Εκεί  υπάρχει η μία εκ των δύο ζεύξεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Προσφάτως χτίστηκε και η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες της Ευρώπης.

Μαζί με την Σκύρο και ένα μικρό κομμάτι της βοιωτικής ακτής αποτελούν διοικητικά τον νομό Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Χωρίζεται σε τρία μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα: τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Eύβοια. Σημαντικότατα αστικά κέντρα είναι η Aιδηψός, το Aλιβέρι, η Aμάρυνθος, η Aρτάκη . Το Bασιλικό, η Eρέτρια, η Iστιαία, η Kύμη, η Kάρυστος και η Λίμνη. Oι ψηλότερες κορυφές της είναι η Δίρφυς, το Kανδήλι και το όρος Όχη. Έχει άριστα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον απαιτητικότερο επισκέπτη.

Βόρεια Εύβοια

Tο Βόρειο τμήμα της Εύβοιας ξεχωρίζει από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Είναι ο ιδανικός συνδυασμός του καταπράσινου δασώδους ορεινού περιβάλλοντος με τις ανυπέρβλητες σε ομορφιά ακτές που το περιβάλλουν.

Ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας χαρακτηρίζεται από μια λαμπρή ιστορία . Παρακαταθήκες μεγάλων πολιτισμών που ανέπτυξαν μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλες τις ιστορικές περιόδους.  Περιοχών συνδεδεμένων πότε με τη μυθολογία και πότε με καθοριστικές στιγμές της ιστορίας του ελληνισμού.

Κεντρική Εύβοια

H Κεντρική Εύβοια απαριθμεί πανέμορφα χωριά στις πλαγιές της Δίρφυς.Την ιστορική Ερέτρια και φιλοξενεί μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τη Χιλιαδού. Η Κεντρική Εύβοια με την πλούσια ιστορία της, τις μαγικές ακρογιαλιές και την πλούσια φύση, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την υπόλοιπη Εύβοια.

Νότια Εύβοια

Η Νότια Εύβοια, εξίσου ενδιαφέρουσα και αναπτυγμένη τουριστικά. Εχει να επιδείξει μια προσωπικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή του Βορρά, ολοκληρώνοντας την πολυμορφία τουριστικών εγκαταστάσεων  της Εύβοιας.

Απέχοντας μόλις 50 χλμ. από την Αττική, δίκαια η Καρυστία μπορεί να θεωρηθεί το ανατολικότερο προάστιο της ελληνικής πρωτεύουσας και ταυτόχρονα το βορειότερο νησί των Κυκλάδων. Τα πορθμεία Ν. Στύρων, Αλμυροποτάμου, Μαρμαρίου και Καρύστου, διατηρούν με μεγάλη συχνότητα καθημερινή επικοινωνία με τις ακτές της Αττικής, ενώ το εσωτερικό οδικό δίκτυο διευκολύνει τη διακίνηση των επισκεπτών.

Η Σκύρος

Η Σκύρος είναι το νησί του μυθικού βασιλιά Λυκομήδη, έχοντας εξίσου με την Εύβοια πανάρχαιο παρελθόν και σχετίζεται με όλους τους μεγάλους ήρωες της μυθολογίας μας. Εδώ έκρυβε η Θέτιδα τον άτρωτο γιο της Αχιλλέα. Από εδώ καταγόταν ο πατέρας του Αιγέα κι εδώ βρήκε το θάνατο ο Θησέας, γκρεμισμένος από το Λυκομήδη στα κοφτερά βράχια της Σκύρου.

Η σημερινή Σκύρος είναι ένα από τα πιο όμορφα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και δίκαια συγκεντρώνει την προτίμηση Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Οι παραλίες της Εύβοιας

Η παραλία του Άγιου Φωκά είναι μια μικρή παραλία με άμμο στην οποία υπάρχει μια ταβερνούλα.

Η παραλία Ασπούς είναι μια παραλία της κεντρικής Σκύρου που απέχει πολύ λίγο και από τη Χώρα της Σκύρου αλλά και από τη Λιναριά που είναι το λιμάνι της Σκύρου (βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της απόστασής τους). Μη οργανωμένη παραλία με άμμο και στην ακτή αλλά και στο βυθό.

Παραλία Καλαμίτσα. Παραλία με βότσαλο και στο βυθό αλλά και στην ακτή. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γκαρσονιέρες στα οποία μπορείτε να διαμείνετε.

Η παραλία Μαγαζιά είναι μια παραλία από τις πιο δημοφιλείς της Σκύρου που είναι γενικά οργανωμένη και βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μώλος. Οι δύο αυτές παραλίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μεγάλη ενιαία παραλία. με άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Στην παραλία Μαγαζιά υπάρχουν αρκετά beach bar και ταβέρνες ωστόσο υπάρχει και ελεύθερος χώρος…….  Και πολλές άλλες παραλίες γνωστές η λιγότερο γνωστές στον πολύ κόσμο . Η Εύβοια έχει να προσφέρει ατελείωτο πλούτο και ομορφιά

Παραλία Κάλαμος –  Παραλία Χιλιαδού –
Παραλία Αιδηψού (Λουτρά Αιδηψού) – Παραλία Συκιές –
Παραλία Αλυκές –  Παραλία Βύθουρη –
Παραλία Λιμνιώνας –

Διασκέδαση στην Εύβοια

Η Εύβοια φημίζεται για τη διασκέδαση που προσφέρει, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε όλους όσους τα επισκέπτονται. Εδώ το κέφι μοιάζει να μην σταματά ποτέ! Η διάθεση αρχίζει να ανεβαίνει από νωρίς το πρωί στις παραλίες και τα beach bar, που ξέρουν να φτιάχνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μπορεί να απολαύσει κανείς όσο το δυνατόν καλύτερα τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα. Όταν φτάσει το βράδυ, πιθανότατα θα βρίσκεστε σε ένα από τα πολύ όμορφα μπαράκια για ένα πρώτο ποτό για να φτάσει η κορύφωση της διασκέδασης σε κάποιο από τα μεγάλα club, όπου θα χορεύετε αδιάκοπα ως τις πρώτες πρωινές ώρες! Οσο για το φαγητό ??? Η Εύβοια είναι ένας τόπος όπου η γαστρονομία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή των ντόπιων. Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν, λόγω και της φιλοξενίας τους, να επισκεφθεί κανείς την Εύβοια και να μην ικανοποιήσει τις γευστικές του επιθυμίες. Αφθονούν τα φρεσκότατα ψάρια στις παραλιακές ψαροταβέρνες του νομού, καθώς και τα επίσης φρέσκα, ντόπια κρεατικά στα διάφορα ορεινά χωριά. Αν κάποιος βέβαια θέλει να δοκιμάσει τη μεσογειακή ή διεθνή κουζίνα, υπάρχει σίγουρα κάποιο εστιατόριο για να καλύψει τις απαιτήσεις του!

Και φυσικά μην ξεχάσετε να πάρετε φεύγοντας μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής …θα μου πείτε τι να πρωτοδιαλέξει κανείς αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι θα σας εντυπωσιάσουν

Εύβοια Αξιοθέατα

• Tο Aρχαιολογικό Mουσείο, όπου στην πρώτη του αίθουσα, φυλάσσονται έργα μοναδικής σημασίας, όπως η Aρπαγή της Aντιλόπης από το Θησέα, η Aκέφαλος Aθηνά και συλλογές από αγγεία, επιτύμβιες στήλες κ.λ.π.
Tη βυζαντινή βασιλική της Aγίας Παρασκευής, στο κέντρο της συνοικίας Kάστρο
Tο μεσαιωνικό υδραγωγείο.
Tην μαρμαρένια βρύση.
Tο «Kόκκινο Σπίτι», ένα άριστα συντηρημένο νεοκλασικό σπίτι στην παραλία, που προορίζεται για μουσείο.
Tο κάστρο του Kαράμπαμπα, στην κορυφή του λόφου απέναντι από την πόλη, στις ακτές της Bοιωτίας, με καταπληκτική θέα. Eδώ είναι θαμμένος ο ποιητής Γιάννης Σκαρίμπας.
Tην κρεμαστή γέφυρα, που κατασκευάστηκε για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα στον ελληνικό χώρο.

ΤΕΛΟΣ ….συμβουλευτείτε πως θα πάτε εύκολα και σίγουρα στην Εύβοια και ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  (drone by haanity )

Information

Find More  

Directory

Find More