Ναύπακτος

Αφιερώματα Προορισμοί Ναύπακτος - Ναύπακτος-ξενοδοχεία-φαγητό-nafpaktos-xenodoxeia

Ναύπακτος

Το μαργαριτάρι της Δ.Ελλάδας. Η πανέμορφη καστρόπολη της Αιτωλίας στην δυτική άκρη του Κορινθιακού κόλπου. Σαγηνεύει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά με τα καλοδιατηρημένα ψηλά της κάστρα. Τα πλατάνια που φτάνουν στην άκρη της θάλασσας,τις διάσπαρτες κρήνες με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά. Tο πανέμορφο μικροσκοπικό ενετικό λιμάνι που είναι περίκλειστο με κάστρο.

Τι σημαίνει «Ναύπακτος;» 

Το όνομά της μαρτυρά την ιστορία της και την στρατηγηκή της θέση.Την πόλη ίδρυσαν οι Δωριείς πριν από 3.100 χρόνια. Στην πορεία τους προς την Πελοπόννησο στάθηκαν σε αυτό το σημείο να κατασκευάσουν τα πλοία που θα τους περνούσαν απέναντι. Η λέξη Ναύπακτος είναι σύνθετη.Ναυς=πλοίο + πήγνυμι=φτιάχνω  και ιδού η λέξη Ναυ-πακτος.

Η ιστορία της

Πόλη πλούσια σε ιστορία, καθώς η στρατηγική της θέση «υποχρέωσε» πολλούς να παλέψουν σκληρά για να την αποκτήσουν. Μάταια όμως. Από τα αρχαία χρόνια, η Ναύπακτος έστεκε υπερήφανη με τα άπαρτα τείχη της και χλεύαζε τους επίδοξους κατακτητές της. Το Λεπάντο,όπως την έλεγαν οι Βενετοί,έγινε γνωστό σε όλη τη δυτική Ευρώπη λόγω της μεγάλης ναυμαχίας που διεξήχθη στα νερά της στις 7 Οκτωβρίου του 1571.Εκεί ο ενωμένος Χριστιανικός στόλος συνέτριψε τον τουρκικό και απάλλαξε για πάντα τη μεσογειακή Ευρώπη από τις εισβολές των Οθωμανών.
Στη ναυμαχία αγωνίστηκε και διακρίθηκε ο αργότερα πολύ γνωστός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Αν και ήταν άρρωστος με πυρετό πολέμησε στο περισσότερο εκτεθειμένο σημείο του πλοίου του και τραυματίστηκε όχι μια φορά αλλά τρεις. Δύο στο στήθος και μια στο αριστερό του χέρι,που από τότε έμεινε παράλυτο.  Τέσσερα χρόνια αργότερα συνελήφθει αιχμάλωτος αλλά κατάφερε να επιβιώσει και μετά από χρόνια να γυρίσει ελεύθερος.Τότε βασισμένος στις εμπειρίες του πολέμου και της αιχμαλωσίας συνέγραψε τα αριστουργήματα που διαβάζουμε και σήμερα πέντε αιώνες σχεδόν αργότερα.
 Ναύπακτος
 Σε μια ζωή 30 αιώνων δεκάδες φορές εμφανίστηκαν έξω από το κάστρο της αλαζόνες στρατηγοί,βασιλιάδες και σουλτάνοι αλλά έφυγαν άπραγοι.Κορυφαίο παράδειγμα ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης πολιόρκησε και τη Ναύπακτο.Η ενετική φρουρά της πόλης μαζί με όλους τους Ναυπάκτιους πολέμησαν σαν λιοντάρια για καιρό. Στο τέλος ο Μωάμεθ αναγκάστηκε να φύγει ταπεινωμένος και να μην γυρίσει ποτέ ξανά. Από τα αρχαία χρόνια η πόλη άλλαζε κυρίαρχο όταν γινόταν κάποια ευρύτερη συμφωνία και δινόταν ως αντάλλαγμα και όχι επειδή κάποιος κατάφερνε να την εκπορθήσει. Έτσι και το 1829 για τελευταία φορά, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να την παραδώσουν.

Ψανή και Γρίμποβο 

Η Ψανή και το Γρίμποβο είναι οι δύο παραλίες της Ναυπάκτου που βρίσκονται δυτικά (Ψανή) και ανατολικά (Γρίμποβο) της καστροπολιτείας. Σχεδόν κάθε χρόνο παίρνουν τη γαλάζια σημαία για τα πεντακάθαρα νερά τους. Υπέροχες για αναζωογονητικούς περιπάτους δίπλα στη θάλασσα,γεμάτες καταστήματα που θα σας σερβίρουν ότι επιθυμείτε. Την καρδιά σας όμως, θα την κλέψει το Γρίμποβο. Μια ατελείωτη δενδροστοιχία από ψηλά πλατάνια δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι θα σας προσφέρουν τη δροσερή σκιά τους με τα πυκνά χρυσοπράσινα φύλλα τους. Το χειμώνα ξεγυμνωμένα, χωρίς τις φυλλωσιές τους, τα γυμνά κλαριά τους μοιάζουν με χέρια υψωμένα προς τον ουρανό. Στα μάτια σας φαίνονται σαν απόκοσμοι ικέτες, που ζητούν απεγνωσμένα από τους Θεούς να επιστρέψει η Περσεφόνη και να τους χαρίσει ξανά την ομορφιά τους. 

Ρομαντική απόδραση για το Φθινόπωρο

Η παραλία του Γρίμποβο μαζί με το ενετικό λιμανάκι και οι γραφικές πετρόχτιστες γειτονιές της, χαρίζουν στη Ναύπακτο τον τίτλο της πιο ρομαντικής πόλης για τις φθινοπωρινές σας αποδράσεις.Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της. Δοκιμάστε γλυκό καρυδάκι και κάστανο στα παραδοσιακά της καφενεία. Γευτείτε στα εστιατόρια της πόλης τους υπέροχους συνδυασμούς κρεατικών με κάθε είδους χορταρικό της περιοχής,μαγειρεμένα με τις μυστικές συνταγές περασμένων εποχών. Ανεβείτε στην υψηλότερη πολεμίστρα του κάστρου και θαυμάστε τη μαγευτική θέα ολόκληρης της Ναυπάκτου . Αυτό είναι που δεν περιγράφεται με λέξεις.Ζήστε την εμπειρία να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία του Λεπάντο,που γιορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Τέλος,μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στη Ναύπακτο με μια μικρή εξόρμηση στην Ορεινή Ναυπακτία .  Λόγω του αλπικού τοπίου της ξένοι και ντόπιοι  την ονομάζουν και Μικρή Ελβετία.
Κείμενο : Δημήτρης Παπαφώτης