Ορεινή Ναυπακτία Κράβαρα

Αφιερώματα Προορισμοί Ορεινή Ναυπακτία - Κράβαρα - δωμάτια - ξενώνες - φαγητό

Ορεινή Ναυπακτία

Για τους λάτρεις της ορεινής φύσης η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας επίγειος παράδεισος!

Πώς; Η χρήση του όρου «παράδεισος» σας φαίνεται υπερβολική; Εάν όχι υπερβολική σίγουρα πολύ συνηθισμένη,θα σκεφτούν όσοι δεν έχουν πάει ποτέ στα Κράβαρα. Ας κάνουμε μια συμφωνία.Εγώ θα προσπαθήσω να σας περιγράψω,όσο αναλυτικότερα είναι δυνατόν,τι θα δείτε εάν κάνετε ένα περίπατο σε αυτήν τη γωνιά της Ελλάδας. Εσείς θα κρίνετε μετά, εάν ήμουν υπερβολικός ή όχι.

Τα πυκνά δάση της Ορεινής Ναυπακτίας 

Φανταστείτε ένα καθαρά αλπικό τοπίο γεμάτο πυκνοφυτεμένα έλατα να διακόπτεται κάθετα από δενδροστοιχίες με φουντωτά πλατάνια, τα οποία ξεχύνονται από την κορυφή των βουνών μέχρι κάτω εκεί που μπορεί να φτάσει το μάτι σας.
Με τα χρυσοπράσινα φύλλα τους να δημιουργούν μια έντονη αντίθεση στη βαθυπράσινη θάλασσα των ελάτων,που τα πολιορκούν ασφυκτικά.
Ρυάκια και μικροί παραπόταμοι του Εύηνου διασχίζουν όλη την περιοχή. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε σίγουρα ένα, δυο μικρά αυτοσχέδια ξύλινα γεφυράκια.
Τα νερά ξεπηδούν μέσα από τα βράχια σχεδόν όλο τον χρόνο. Άφθονα,δροσερά και πεντακάθαρα. Το καλοκαίρι με τη ζέστη λιγοστεύουν, αλλά μην ανησυχείτε. Οι ντόπιοι έχουν φτιάξει μαρμάρινες και πέτρινες πηγές σε κοντινή απόσταση τη μια από την άλλη. Είναι σίγουρο ότι δεν θα διψάσετε ποτέ.
Θα συναντήσετε βελανιδιές,κέδρα,οξιές και καρυδιές. Σε πολλά σημεία είναι πυκνοφυτεμένα. Έτσι, σχηματίζονται μικρά δάση από πανύψηλα δέντρα που σπάνε τη μονοτονία των ελάτων. Σας προτείνω να επισκεφτείτε το δάσος της οξιάς στη Σαράντενα (2.000μ. υψόμετρο) που είναι το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη.
Την πινελιά στο τοπίο βάζουν τα περισσότερα από 200 είδη πολύχρωμων μανιταριών.Μάλιστα,τα τρία από αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Πριν τα μαζέψετε, θα πρέπει να έχετε κοντά σας κάποιον με ειδικές γνώσεις.Μόνο τα 70 από αυτά είναι βρώσιμα.
Ορεινή Ναυπακτία

Ο πλούσιος βιότοπος των Κραβάρων 

Πλήθος πουλιών πετούν ανάμεσα στα δέντρα και κελαηδούν ξένοιαστα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου καταφέρνουν που και που να διαπερνούν τις πυκνές φυλλωσιές. Εάν βρεθείτε στην Ορεινή Ναυπακτία την άνοιξη,θα έχετε την χαρά να απολαύσετε τα γλυκολαλήματα των αηδονιών καθώς ψάχνουν να ζευγαρώσουν.
Εδώ θα δείτε βασιλαετούς και χρυσαετούς.Γεράκια να αιωρούνται ψηλά και μετά να εφορμούν απότομα για να πιάσουν την τροφή τους. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τριγύρω σας θα πετάνε πέρδικες,φάσες και τσαλαπετινοί. Έξι διαφορετικά είδη δρυοκολάπτη και κουκουβάγιες προς τη δύση του ήλιου.
Τα δάση είναι γεμάτα σκιουράκια που γυρεύουν καρπούς. Μόλις σας αντιληφθούν,σκαρφαλώνουν γρήγορα στα δένδρα. Μετά, όταν νιώσουν ασφαλή στέκονται και σας κοιτάζουν όλο περιέργεια. Λαγοί,αγριογούρουνα,ελάφια και ζαρκάδια ξεγλυστρούν σαν σκιές σε αναζήτηση φαγητού και νερού.
Στα μικρά ποταμάκια, ιδίως εκεί που σχηματίζονται βαθιές λεκάνες νερού,κολυμπούν από τα πιο απλά είδη ποταμίσιων ψαριών μέχρι χέλια και άγριες πέστροφες. Τα παιδιά το καλοκαίρι, περνούν ευχάριστα την ώρα τους στην ακροποταμιά, αναποδογυρίζοντας πέτρες για να βρουν τα καβουράκια που κρύβονται από κάτω.
Σε όλα αυτά προσθέστε Βυζαντινά μοναστήρια,ξωκλήσια και χωριουδάκια σκαρφαλωμένα στους βράχους.  Χτισμένα αμφιθεατρικά στις απότομες πλαγιές,με πέτρινα σπίτια και πλακοστρωμένες πλατείες. Μεγαλόπρεπα αρχοντικά χτισμένα από φημισμένους μάστορες με πελεκητές πέτρες και κάθε είδους ανάγλυφο διάκοσμο. Μικροσκοπικοί καταρράκτες και παλιά πέτρινα γεφύρια. Την τεχνιτή λίμνη του Εύηνου, που αλλάζει χρώματα την ώρα που δύει ο ήλιος.
Λοιπόν,τι λέτε; Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ή όχι ένας παράδεισος δίπλα σας;
 Ορεινή Ναυπακτία

Γιατί ονομάστηκαν Κράβαρα και ποια η ιστορία τους;  

 Η περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά. Οι αρχαιολόγοι έχουν ενδείξεις για 4.500 χρόνια πριν από την εποχή μας. Δεν έχει γίνει όμως ποτέ οργανωμένη ανασκαφή. Αν και τα τυχαία ευρήματα είναι αρκετά σε όλη την περιοχή. Η μυθολογία θέλει να πέρασε από εδώ και ο ημίθεος Ηρακλής για να πάει στην αιτωλική πόλη του Πλεύρωνα (κοντά στο Μεσολόγγι).

Σε αυτά τα χώματα ηττήθηκαν οι Αθηναίοι με τους συμμάχους τους στον πελοποννησιακό πόλεμο,όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της αρχαίας Αποδοτίας,Αιγίτιο.

To απόλυτα ορεινό τοπίο της περιοχής υποχρέωσε από τα αρχαία χρόνια τους ντόπιους να στραφούν στην κτηνοτροφία και τον πόλεμο. Κατασκεύαζαν τεχνητούς κήπους κτίζοντας πέτρινες μάντρες για να συγκρατούν το χώμα και να μπορούν να καλλιεργήσουν τα απολύτως απαραίτητα. Είναι ορατές ακόμη και σήμερα μέσα σε όλους τους οικισμούς. Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «ζαγάδες». Όμως αυτό δεν έφτανε…
Ορεινή Ναυπακτία

Η εποχή του πολέμου 

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας πολλοί μίσθωναν τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες ως Αρματωλοί στους πασάδες της ευρύτερης περιοχής ή στους Βενετούς. Άλλες φορές ως Κλέφτες, απήγαγαν πλούσιους Τούρκους για λύτρα.Το ίδιο έκαναν και στις μάχες. Ως άριστοι σκοπευτές που ήταν τραυμάτιζαν τον εχθρό ελαφρά για να τον αιχμαλωτίσουν και αργότερα να ειπράξουν χρήματα απελευθερώνοντας τον.
Κάποτε, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσαν την επόμενη φορά που θα έρθουν οι Τούρκοι για να ειπράξουν το χαράτσι να τους αφανίσουν όλους και να μην πιάσουν κανέναν αιχμάλωτο. Ήθελαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα για να μην τους ενοχλήσουν ξανά οι Οθωμανοί.
Έτσι και έγινε. Έστησαν καρτέρι στην περιοχή «κόκκαλη», ένα δύσβατο περάσματα και την κατάλληλη στιγμή επιτέθηκαν φωνάζοντας το σύνθημα «κάρα βαρείτε» δηλαδή, να χτυπάνε στο κεφάλι για να σκοτώσουν. Το «κάρα βαρείτε» λοιπόν έγινε «κραβαρίτες». Αυτοί που χτυπούν για να σκοτώσουν.

Οκτώβριος η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου στην Ορεινή Ναυπακτία.

 Η γιορτή του κάστανου στην Ορεινή Ναυπακτία είναι πλέον ένας θεσμός που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο και το τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη γίνεται μεγάλη γιορτή στα χωριά και ιδίως στην Άνω Χώρα. Το τσίπουρο ρέει άφθονο όπως βγαίνει από τα καζάνια. Η μυρωδιά από τα κάστανα που ψήνονται στις πλατείες θα σας κάνει να νιώσετε σαν μικρά παιδιά, ανυπόμονα για να τα δοκιμάσουν. Οι παραδοσιακές πίτες και τα κρεατικά,όπως γίδα βραστή,θα σας δώσουν τη δύναμη να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Εδώ, η μουσική με τα κλαρίνα και ο χορός κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.
Αν και η γιορτή επίσημα τελειώνει τον Οκτώβριο, ανεπίσημα μπορείτε να απολαύσετε τα παραδοσιακά φαγητά και το τσίπουρο σε κάθε εξόρμηση σας και τα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.
 
Δραστηριότητες στην Ορεινή Ναυπακτία 
Ορειβασία (ορεινή πεζοπορία) σε τέσσερα μονοπάτια χαραγμένα πάνω στα αρχαία χνάρια. Χάρη στην καταπληκτική πρωτοβουλία του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου να ιχνηλατήσουν και να παραδώσουν στο ευρύ κοινό τις διαδρομές που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα έως και πριν αρκετές δεκαετίες για να μετακινηθούν στην περιοχή. Μάλιστα τους έδωσαν ονομασίες από τέσσερα γνωστά πρόσωπα της αρχαιότητας.
Μονοπάτι Ηρακλή που συνδέει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα σε τρεις ώρες περίπου.
Μονοπάτι Διηάνειρα συνδέει τα χωριά Άνω Χώρα και Πόδο σε τρεις ώρες.
Μονοπάτι Οινέα για να πάτε από την Άνω Χώρα στην Κάτω Χώρα σε κάτι λιγότερο από δυο ώρες.
Μονοπάτι Αταλάντης συνδέει τα Κρυονέρια με την Άνω Χώρα σε μια απολαυστική διαδρομή των τεσσερισήμισι ωρών περίπου.
Ποδήλατο βουνού  σε σηματοδοτημένα μονοπάτια εκτός δρόμου αλλά και ειδικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους. Το προτείνω ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.
Το να κάνεις ποδήλατο βουνού στην Ορεινή Ναυπακτία  είναι μια εμπειρία που δεν την ξεχνάς ποτέ!

Διαδρομές 4Χ4 

Οι χωματόδρομοι καθιστούν τα Κράβαρα ιδανικό τόπο για να ζήσετε την περιπέτεια της οδήγησης 4Χ4 σε ένα  φυσικό περιβάλλον που «κόβει την ανάσα». Εντυπωσιακές διαδρομές με πολλές εναλλαγές και εκπλήξεις σε χώμα,λάσπη και χιόνι ανάλογα με την εποχή που θα έρθετε. Θα διαπιστώσετε ότι εδώ,οι διαδρομές 4Χ4 είναι για όλες της εποχές του χρόνου.
Rafting – Kayak στον Εύηνο
Ο Εύηνος ποταμος θεωρείται «εύκολος» για rafting και ότι πρέπει για να ξεκινήσει ένας αρχάριος. Η εμπειρία της κατάβασης του ποταμού αλλά και τα τοπία που θα δείτε θα σας χαρίσουν μοναδικά συναισθήματα που δεν περιγράφονται με λέξεις. Για την οργάνωση και τις λεπτομέρειες θα πρέπει να έχετε συνεννοηθεί από πριν με τον ξενοδόχο σας.

Ξενώνες και δωμάτια την Ορεινή Ναυπακτία

Άνω Χώρα,Πλάτανος,Κρυονέρια,Ελατού είναι τα χωριά που μπορούν να σας φιλοξενήσουν για να ζήσετε τις εμπειρίες και τις συγκινήσεις που μπορεί να σας προσφέρουν τα υπέροχα βουνά των Κραβάρων με την άγρια ομορφιά τους.
Η Ορεινή Ναυπακτία σας περιμένει. 
Εάν ψάχνετε για ένα μέρος «πνιγμένο» μέσα στα έλατα, τα πλατάνια,τις οξιές και τις καστανιές, που να τρέχουν κρυστάλλινα νερά από φυσικές πηγές δίπλα σας, ήσυχο με την άγρια ομορφιά του ανέγγιχτου τοπίου, με ξωκλήσια και βυζαντινές μονές,γεμάτο  ιστορία, με πανέμορφα χωριά και φιλόξενους κατοίκους που ξέρουν καλά να στήνουν παραδοσιακά γλέντια με τσίπουρο,κάστανα,αγριογούρουνα και άλλες λιχουδιές τότε,χωρίς δεύτερη σκέψη,ταξιδέψτε στην Ορεινή Ναυπακτία, τα ξακουστά Κράβαρα.
Κείμενα :  Δημήτρης Παπαφώτης