Μακεδονία

Αφιερώματα Προορισμοί Μακεδονία

valia-kalnta-3        panagia-soumela-1         agalma-alexandrou-thessaloniki

 limni-kastorias       loutra-loutrakiou-aridaia-pella         pieria

 ouranoupoli       florina

 Μακεδονία( Ανατολική – Κεντρική – Δυτική )

Η Μακεδονία είναι ιστορική περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.Τα σύγχρονα γεωγραφικά της όρια, τέθηκαν  προς το τέλος του 19ου αιώνα κατά την τελική πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρά το ότι η περιοχή δεν προσφέρεται ως μία ενιαία γεωγραφική οντότητα . Ανατολικά συνορεύει με την οροσειρά της Ροδόπης και την κοιλάδα του Νέστου. Νότια την κοιλάδα των Τεμπών και δυτικά τον ορεινό όγκο της Πίνδου. Η περιοχή περιλαμβάνει τις κοίτες των Αλιάκμονα, Αξιού (ή Βαρδάρη) και του Στρυμώνα  . Επίσεις  και τις πεδιάδες γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Η Μακεδονία είναι περιοχή  πολύμορφη . Ψηλά όρη που περιβάλουν εκτεταμένες πεδιάδες και αρκετούς ποταμούς που μερικοί πηγάζουν στις γειτονικές χώρες. Με μια γρήγορη ματιά στο ανάγλυφο του χώρου της εύκολα διαπιστώνεται το κύριο χαρακτηριστικό της Μακεδονίας .Είναι ο συσσωρευμένος ορεινός της όγκος.  Στα δυτικά που απλώνει προς την ανατολή με ένα μακρότατο βραχίονα .

Παραλίες, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια, πυκνά δάση, ψηλά χιονισμένα βουνά. Όλα γίνονται ιδανικό πεδίο για αμέτρητες δραστηριότητες. Απολαύστε την εμπειρία του σκι στη Μακεδονία σε ένα από τα πολλά χιονοδρομικά της κέντρα. Εκκίνηση, η Βασιλίτσα Γρεβενών: μοναδικό τοπίο σε κορυφή της Πίνδου. Χειμερινές διακοπές με σκι στα έλατα, snowboard και κεφάτο σαλέ. Έπειτα, Σέλι, το πρώτο χιονοδρομικό, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Στο Καϊμακτσαλάν υπάρχει το ψηλότερο snow bar στην Ελλάδα, πάνω από τα 2.000 μέτρα. Στα Τρία Πέντε Πηγάδια, το χιόνι δεν λιώνει σχεδόν ποτέ! Χιονοδρομικά υπάρχουν, επίσης, στο Φαλακρό Όρος (Βώλακας Αγ. Αθανάσιος-Δράμα), στον Λαϊλιά Σερρών, στη Βίγλα Πισοδερίου και στο Ελατοχώρι Πιερίας -δίπλα στη θάλασσα. ( χιονοδρομικά )

Η κουζίνα της Μακεδονίας

Η μικρασιατική επιρροή είναι ζωντανή στις γεύσεις της μακεδονικής κουζίνας – περιλαμβάνει πεντανόστιμους μεζέδες και πολλές συνταγές: τηγανιά, χουνκιάρ μπεγιεντί, γιαπράκια, κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη θα δοκιμάσετε τη γνωστή σούπα, που λέγεται πατσάς, και την μπουγάτσα, το σάμαλι, το ραβανί ή τα γλυκά ταψιού με βουβαλίσιο βούτυρο. Εξαιρετικές είναι οι μακεδονίτικες πίτες με το χειροποίητο φύλλο, που γίνεται με βούτυρο.

Χαρακτηριστικό και σπάνιο προϊόν της Μακεδονίας, ο κρόκος της Κοζάνης, ενώ επίσης δημοφιλείς είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, οι πεντανόστιμες πατάτες από το Κάτω Νευροκόπι  Δράμας και τα μανιτάρια των Γρεβενών – ένα εκστατικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων! Στον τομέα του κρασιού η Μακεδονία είναι πολύ δυνατή: Οι Δρόμοι του κρασιού συνδέουν μεταξύ τους τα επισκέψιμα οινοποιεία στην περιοχή. Ξεχωρίζουν οι Αμπελώνες Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, οι Αμπελώνες Επανομής, η μοναδική ποικιλία ξινόμαυρου Νάουσας, η ποικιλία Ραψάνης, όπως και τα κρασιά από την περιοχή του Αμυνταίου.

Σημαντικά θρησκευτικά μνημεία και το μοναδικό στον κόσμο Άγιον Όρος

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δεσπόζει η Αγια-Σοφιά ενώ σε όλη την πόλη θα βρείτε μνημεία βυζαντινά . Στη χερσόνησο του Άθωνα βρίσκεται το Άγιον Όρος, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Ορθοδοξίας. Μοναδικό στον κόσμο για τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής μοναστήρια, μέσα σε ένα μαγευτικό παρθένο τοπίο, μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα σας συστήσει στον λιτό τρόπο ζωής των μοναχών αλλά και τους θησαυρούς, που σώζονται στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία των Μονών. Σημαντικό ορθόδοξο προσκύνημα είναι η Παναγία Σουμελά, που ίδρυσαν Πόντιοι πρόσφυγες.
Eδώ φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας από το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι του Πόντου – ενώ ένα ταξίδι σας στην Καστοριά, θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τις 61 βυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή (βλέπε: Παναγία Μαυριώτισσα ) καθώς και έναν παραλίμνιο οικισμό της προϊστορικής περιόδου στο Δισπηλιό.

 Φωτογραφίες

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  (drone by  haanity )

 

Places in Μακεδονία

Find More