Φλώρινα

Αφιερώματα Προορισμοί Φλώρινα - Ξενοδοχεία Φλώρινα - Δωμάτια Φλώρινα

                      sleepy-grizzly-bear_

Φλώρινα 

Μπορεί ο νομός Φλώρινας γενικά να απέχει από την θάλασσα, αλλά έχει τόση φυσική ομορφιά, τόσα εκπληκτικά τοπία και είναι τόσο ανέγγιχτος που πρωταγωνιστεί πια στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών του κόσμου. Η ίδια η Φλώρινα, με το ποιητικό χρώμα της, το ποτάμι που την διασχίζει, τα πάμπολλα μνημεία της και αξιοθέατα είναι ένα στολίδι της Μακεδονίας, αλλά και οι γύρω προορισμοί, όπως οι Πρέσπες και το Νυμφαίο συναρπάζουν τους επισκέπτες.

Η πανέμορφη πόλη της Φλώρινα γνώρισε μεγάλη άνθιση μετά την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Θεσσαλονίκη τον 19ο αιώνα. Τα αρχοντικά και τα δημόσια κτήρια, με την   ιδιαίτερη τους αρχιτεκτονική αντανακλούν τον πλούτο και την αισθητική αυτής της περιόδου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένας απαραίτητος σταθμός, όπου ο επισκέπτης θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με το ιστορικό βάθος της μακεδονικής γης. Επίσης σημαντική είναι η Πινακοθήκη, με έργα μεγάλων ζωγράφων που έχουν καταγωγή από την Φλώρινα – το γεγονός ότι εδώ υπάρχει τμήμα της Σχολής Καλών τεχνών σχετίζεται με την μεγάλη εικαστική παράδοση της πόλης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το αξιόλογο αρχοντικό Πέιου στολίζουν την Φλώρινα, ενώ ο περίπατος στις όχθες του ποταμού προσφέρει μια νοσταλγική αίσθηση.

Με προορισμό το Νυμφαίο

Με έδρα την Φλώρινα ο ταξιδιώτης μπορεί να γνωρίσει την ακαταμάχητη μακεδονική φύση. Στα 53 χιλιόμετρα από την πόλη θα συναντήσει το Νυμφαίο, έναν υπέροχο ορεινό παραδοσιακό οικισμό που πυργώνεται στα 1346 μέτρα, στο όρος Βίτσι. Τα εκπληκτικά αρχοντικά των μεγάλων οικογενειών του χωριού, όπως του Μπουτάρη, του Μίσσιου, του Μέρτζου, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει με την αρχιτεκτονική της ομορφιά κάνουν το Νυμφαίο έναν από τους πιο μοναδικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Πολύ κοντά στο Νυμφαίο είναι η Χειμαρίτιδα και η Ζάζαρη, ενώ το περιβαλλοντολογικό πάρκο Αρκτούρος με τα καταφύγια άγριας ζωής είναι ιδανικός τόπος για να γνωρίσει κάποιος την αυθεντική φύση.

Πόσες Λίμνες έχει η Περιοχή της Φλώρινας;

Συνήθως όταν μιλάμε για την Φλώρινα εννοούμε δύο λίμνες, την Μικρή και την Μεγάλη Πρέσπα. Ωστόσο στην πραγματικότητα αυτή η πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας έχει έξι λίμνες! Τις δύο Πρέσπες, την Ζάζαρη, την Χειμαδίτιδα, την Λίμνη Πετρών και την Βεγορίτιδα! Πρόκειται για έναν απέραντο υδάτινο παράδεισο, όπου κάθε λίμνη σημαίνει και μια άλλη διαδρομή, γεμάτη μαγεία και μοναδικά τοπία. Γύρω από τις λίμνες υπάρχουν εξαίσιοι παραδοσιακοί οικισμοί και ψαροχώρια, όπου νιώθει κανείς ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε άλλες εποχές!

Όλες οι εποχές έχουν εκπληκτικό χρώμα και το γεγονός ότι τα τοπία έχουν μείνει ανέγγιχτα είναι φυσικά ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ταξιδιώτη που θέλει να έρθει σε άμεση επαφή με την φύση. Η επικράτεια των Πρεσπών είναι μόλις 45 χιλιόμετρα από την Φλώρινα και αποτελεί έναν μαγικό προορισμό, με τα περήφανα βουνά να κυκλώνουν τις λίμνες, με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, τον Εθνικό Δρυμό και τα μοναδικά χωριά, όπως ο οικισμός Ψαράδες, με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του.

Στις Πρέσπες η Ελλάδα ξεπερνάει την τελειότητα. Στα υδάτινα σύνορα τριών χωρών η φαντασία λυγίζει μπροστά στην υπερβατικότητα του τοπίου, μπροστά στη θέα των βουνών και τη μαγική ατμόσφαιρα των λιμνών.Οι Πρέσπες είναι ένας τόπος υπερβατικός. Περιμένεις «απλά» να δεις μια όμορφη κοιλάδα περιτριγυρισμένη από μονίμως χιονισμένες βουνοκορφές και ανάμεσά τους δυο ήρεμες λίμνες· και συναντάς μια συνταρακτική ατμόσφαιρα από μαγικές εικόνες οργιαστικής φύσης, που σε κάνει να πιστεύεις πως σ’ αυτόν εδώ τον τόπο είναι που γεννιέται η ζωή.

Φλώρινα , μια Ασυναγώνιστη Γαστρονομία

Οι άνθρωποι της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής, αφοσιωμένοι στον τόπο τους και την ομορφιά του,   έχουν επιβάλλει την μακεδονίτικη κουζίνα αλλά κάνουν και τολμηρές προτάσεις διεθνούς εμβέλειας. Τα κατσικίσια κεφτεδάκια, το αγριογούρουνο με σπιτικές χυλοπίτες, τα ραβιόλια με άγρια μανιτάρια και η συνοδεία των μοναδικών ξινόμαυρων κρασιών της περιοχής, δίνουν άλλο νόημα στην έκφραση «μακεδονίτικη γαστρονομία»!

Όχι Μόνον Πιπεριές Φλωρίνης!

Η Φλώρινα είναι σχεδόν ταυτισμένη με αυτήν την υπέροχη, κόκκινη καπνιστή πιπεριά που αποτελεί πια και ένα σήμα – κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η γενναιόδωρη ορεινή φύση της Φλώρινας είναι ιδανικός τόπος για πολλά ενδιαφέροντα και μοναδικά προϊόντα. Εξίσου μοναδικές με τις πιπεριές της είναι και οι πατάτες της, εύγευστες και γλυκές, κατάλληλες για πολύ απαιτητικά πιάτα, αλλά και τα μανιτάρια της, οι φράουλες που φύονται στους πρόποδες του Βέρνου και βέβαια τα φασόλια γίγαντες και ελέφαντες, αυτά τα εκπληκτικά δώρα που αποτελούν από το 1994 ΠΟΠ, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης.

Articles

Find More