Καστοριά

Αφιερώματα Προορισμοί Καστοριά - Διαμονή Καστοριά - Ξενοδοχεία Καστοριά - Δωμάτια Καστοριά

limnh-kastorias

Καστοριά

Για την Καστοριά υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της. Η επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες στη λίμνη!

 5ος π.Χ. αιώνας(;): Ιδρύθηκε στο τότε νησάκι (σημερινή χερσόνησο) της λίμνης Ορεστιάδας η πρωτεύουσα των Ορεστών Κέλετρο. Το όνομα της πόλης παρήχθη από το αρχαιοελληνικό ρήμα κηλώ, που σημαίνει θέλγω.

Έτος 200 π.Χ.: Το Κέλετρο κατελήφθη απ’ τους Ρωμαίους, οι οποίοι το προσονόμασαν και Castrum, λόγω των ισχυρών τειχών του, αλλά και της σχετικής ομοιωνυμίας.

Απίστευτα όμορφη, είναι άδικο που δεν αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό προορισμό που σου έρχεται στο μυαλό… Αυτό ίσως γιατί δεν απευθύνεται στον τουρίστα του Σαββατοκύριακου, αλλά αποτελεί ολόκληρη έναν τρόπος ζωής που σε καλεί να τον υιοθετήσεις.

Αυτή η πανέμορφη πόλη με τη λίμνη και τη φυσική ομορφιά της δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε προορισμό. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος προορισμός που θα έρθει στο μυαλό όταν σχεδιάζει κάνεις μια απόδραση από την καθημερινότητα ωστόσο η φυσική ομορφιά της Καστοριάς είναι βέβαιο πως θα αιχμαλωτίσει όποιον την επιλέξει για ένα ωραίο τετραήμερο ή και παραπάνω στη καρδιά του χειμώνα, την άνοιξη το φθινόπωρο ακόμη και το καλοκαίρι!  Ωστόσο αυτό που την καθιστά πραγματικά μοναδική είναι η ζεστασιά των κατοίκων της που θα κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Στην Καστοριά υπήρχαν εφτά τζαμιά; Σήμερα πίσω από τη Νομαρχία εντοπίζεται ο μεντρεσές, με τις χαρακτηριστικές κωνικές κεραμιδένιες στέγες!

Κι αν η Καστοριά παραμένει να σου φαίνεται μακριά, θα διαπιστώσεις σύντομα πως κάνεις λάθος! Μέσω της Εγνατίας οδού (μιάμιση ώρα από Θεσσαλονίκη) αλλά και της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με Αθήνα, έχει έρθει πιο κοντά μας, ακόμα και γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο που επιθυμούσες να δραπετεύσεις.

Φαγητό, διασκέδαση με θέα τη λίμνη

Ταβέρνες και ουζερί, μπαρ-εστιατόρια, καφέ, κλαμπ δίνουν τον τόνο της διασκέδασης στην πόλη. Πολλές είναι και οι επιλογές διαμονής, από ατμοσφαιρικά αναστηλωμένα αρχοντικά μέχρι πολυτελείς μονάδες με πισίνες και σπα. Πάντα με θέα στη λίμνη! Η Καστοριά φημίζεται για τους γευστικούς μεζέδες, τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα και για το καλό φαγητό στα πολλά εστιατόρια της πόλης.

Το έδαφος και το κλίμα της Καστοριάς βοηθάει στην καλλιέργεια προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, διάφορες ποικιλίες μήλων με υπέροχη γλυκιά και τραγανή γεύση, τα διάσημα φασόλια με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.), γευστικά τοπικά κρασιά.

Οι διεθνούς φήμης γούνες της Καστοριάς

Είναι διάσημη για τις γούνες της, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία της γουναρικής στην Καστοριά ξεκίνησε αιώνες πριν, όταν οι Καστοριανοί διδάχθηκαν την τέχνη στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκοψαν τόσο που ίδρυσαν εμπορικούς οίκους σε πόλεις της Ευρώπης και εργαστήρια-εκθετήρια σε όλη την πόλη. Καταστήματα θα βρείτε στην αγορά της Καστοριάς και κυρίως στις οδούς Κολοκοτρώνη, 11ης Νοεμβρίου, 3ης Σεπτεμβρίου. Πολυτελή εκθετήρια-πωλητήρια σε εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα υπάρχουν γύρω από την πόλη, ενώ στο Κέντρο Γούνας στη Χλόη οι επιλογές είναι χιλιάδες.

Κυριότερες περιοχές του νομού Καστοριάς 

Άργος Ορεστικό,  Βίτσι,   Δισπηλιό,    Επταχώρι,    Κλεισούρα,    Νεστόριο.

 Φωτογραφιες

 

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More