Πέλλα

Αφιερώματα Προορισμοί Πέλλα - Αφιερώματα Προορισμοί Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Νομός Πέλλας

 Πέλλα

Πέλλα

Ο νομός Πέλλα βρίσκεται στη Μακεδονία και ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνορεύει στα βορειοανατολικά με τον νομό Κιλκίς, στα νοτιοανατολικά με τον νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης, και στα δυτικά με τον νομό Φλώρινας . Πρωτεύουσα του Νομού είναι η Έδεσσα , γνωστή για τους περίφημους καταρράκτες της και τα  τραγανά κατακόκκινα κερασια της 

Εξερευνήστε την Πέλλα

Το νέο μουσείο της Πέλλας . Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, για να προβάλει τα σπουδαία ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής σε ένα σύγχρονο κτίριο με τις αρμόζουσες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Το νέο μουσείο της Πέλλας επηρεάζει πλέον ως μια αναπτυξιακή μονάδα δυναμικά τα αρχαιολογικά-πολιτιστικά δρώμενα του ελληνικού χώρου, αποτελώντας τον κύριο πυρήνα μιας διαδρομής αρχαιολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στην πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και την περιοχή της.

Ιαματικές Πηγές

Μεταλλικές πηγές Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι νομού Πέλλας, στον δήμο Αλμωπίας, με κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για φιλοξενία τουριστών. Τα νερά αναβλύζουν σε θερμοκρασία 36°C.
Ιαματικές πηγές Λουτρά Λουτροχωρίου στο Λουτροχώρι νομού Πέλλας, στον δήμο Σκύδρας, με θειούχα ύδατα, μοναδικά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, από τα πιο γνωστά στο πανελλήνιο. Τα νερά αναβλύζουν σε θερμοκρασία 24°C.
Πηγές Αραβυσσού: 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Έδεσσας (στην επαρχία Πέλλης).

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με την FYROM. Το όρος Βόρας (Καϊματσαλάν) είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ.

Παλαιός Αγιος Αθανάσιος

Ο παραδοσιακός οικισμός Παλιός Άγιος Αθανάσιος (ή Tσέγανη) στα 1200 μέτρα και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Bόρας. Tο χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Bόρας (ή Kαϊμάκτσαλαν) στην κορυφή Πιπερίτσα. O επισκέπτης που θα βρεθεί στον παραδοσιακό οικισμό, θα θαυμάσει τα κεραμοσκεπή κτίρια του χωριού . Δείγματα της ενδιαφέρουσας παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής που συνδυάζεται απόλυτα με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Aναλήψεως η οποία κτίστηκε στα τέλη του 1700. Η σπιτική παραδοσιακή φιλοξενία αλλά και η τοπική γαστρονομία σε παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής  είναι ότι καλύτερο στην όμορφη αυτή πλαγιά του όρους Βόρας.

Νότια της πόλης Γιαννιτσών, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων, συναντούμε τον ποταμό Λουδία, και τις εγκαταστάσεις του ναυταθλητικού κέντρου, που αποτελούν σημαντικό έργο αθλητικής και τουριστικής υποδομής.Στη θέση «μηδέν» βρίσκεται το Δημοτικό Κωπηλατοδρόμιο όπου δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών στα αθλήματα του Κανόε – Καγιάκ και της Κωπηλασίας. Λόγω του μηδενικού υψομέτρου, η περιοχή είναι απάνεμη, γεγονός που ευνοεί την απρόσκοπτη προπόνηση των αθλητών.

Και τέλος , δεν θα έχετε γνωρίσει την περιοχή αν δεν έχετε γνωρίσει τα υπέροχα προϊόντα της  .  Δοκιμάστε τα στα εστιατόρια ( κρέας – τυρί – μακαρόνια ……) η φάτε τα στο δρόμο στην βόλτα ( ροδάκινα – μήλα ….) . Ακόμη ακόμη αγοράστε τα και πάρτε τα μαζί σας προϊόντα με αρώματα της Ελληνικής γης .

Σημαντικές πόλεις της Πέλλας

Εδεσσα –  Αριδαία –   Αρνισσα  –  Γιαννιτσά  –  Ζέρβη Πέλλας  –  Λουτράκι – Νέα Πέλλα  –  Νέος Αγιος Αθανάσιος Ορμα –   Παλαιός Αγιος Αθανάσιος – Παναγίτσα  –  Σκύδρα

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More