Πιερία

Αφιερώματα Προορισμοί Πιερία - Διαμονή Πιερία - Ξενοδοχεία Πιερία - Δωμάτια Πιερία

screenshot_4

Πιερία

Το σπίτι των Θεών του Ολύμπου η Πιερία 

Τα βουνά Όλυμπος, Πιέρια Όρη και Τίταρος. Τα δάση και τα ποτάμια, οι παράκτιοι Υδροβιότοποι, οι πεδινές περιοχές και οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν το οικοσύστημα του Νομού Πιερίας.
Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, δείχνουν πως η Πιερία είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον . Ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και παρουσιάζει ξεχωριστή οικολογική και αισθητική αξία.

Και παραδίπλα τα κατάφυτα Πιέρια Ορη των Μουσών, με εκπληκτικά πλούσια φύση και το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, στο Ελατοχώρι. Κι από θάλασσα; Ενα παραλιακό μέτωπο στον Θερμαϊκό, περίπου 70 χλμ. από τον Αλιάκμονα μέχρι τους Νέους Πόρους, με αμμουδερές παραλίες που το καλοκαίρι γεμίζουν από επισκέπτες που έρχονται εδώ ξανά και ξανά.

Αλλά και Ιστορία, πολιτισμός, αρχαία μνημεία, δραστηριότητες, έθιμα, διαδρομές: με κέντρο την Κατερίνη οι επιλογές που ανοίγονται στην Πιερία δεν έχουν τέλος.

Λιτόχωρο και Πλαταμώνας

Στη Νότια Πιερία η βάση αφετηρίας είναι το Λιτόχωρο. Μια ωραιότατη επαρχιακή κωμόπολη που έγινε γνωστή κυρίως για δύο πράγματα: από τη μια, για τη μεγάλη ναυτική της παράδοση, κάτι μάλλον περίεργο μια και δεν είναι ακριβώς παραθαλάσσια (η θάλασσα απέχει 6,5 χλμ.), κι από την άλλη γιατί είναι η κυριότερη είσοδος στον Ολυμπο. Πίσω ακριβώς από το Λιτόχωρο ανοίγεται το φαράγγι του Ενιπέα, κι από εδώ ξεκινά ο δρόμος προς την τοποθεσία Πριόνια, την οποία και επιλέγουν οι περισσότεροι επίδοξοι κατακτητές του Ολύμπου.

Πολύ κοντά στο Λιτόχωρο βρίσκεται το φημισμένο Δίον, η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, ένα εκπληκτικά διαμορφωμένο αρχαιολογικό πάρκο με τρεχούμενα νερά, ερείπια από ναούς και αρχαία θέατρα, ένα εξαιρετικό μουσείο με εκθέματα από όλη την Πιερία, και (δεν τελειώσαμε ακόμα!) ένα καινοτόμο ίδρυμα, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, όπου με έμπνευση από το Δίον διδάσκεται η τέχνη του ψηφιδωτού.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας μοιάζει σαν μια ηπειρώτικη πινελιά στη Μακεδονία (χτίστηκε όντως από Ηπειρώτες μάστορες). Υπέροχο, γραφικότατο χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό. Σε άλλα 8 χλμ. έρχεσαι και στην Ανω Σκοτίνα, χωριό μικρότερο και με ακόμη λιγότερους (έως ελάχιστους) μόνιμους κατοίκους αλλά κι εκείνο ζεστό και γραφικό.

Κατερίνη

Η καρδιά της Πιερίας χτυπά στην πολύβουη πρωτεύουσα που πήρε το όνομά της από τη χριστιανή μάρτυρα Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας , αυξήθηκε πληθυσμιακά με την έλευση των προσφύγων της  Ανατολικής Θράκης και πλέον ορθώνει περήφανα το ανάστημά της κόντρα στη γειτόνισσα Θεσσαλονίκη ως ένα ολοζώντανο εμπορικό κέντρο που έχει για καμάρι της το Δημοτικό Πάρκο· τον πνεύμονα ζωής που ανασαίνει πλάι της μέρα-νύχτα.
Στην Κατερίνη μία είναι η «Παραλία». Το δηλώνουν  οι ταμπέλες σαν να μη χρειάζεσαι άλλη επεξήγηση. Μόλις 9 χλμ. ανατολικά ξετυλίγεται η αμμουδερή πλάση που κάθε καλοκαίρι κατακλύζετε από κόσμο . Στην αγκαλιά της θα βρεις συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταλύματα, θα χαρείς την  περατζάδα με την αμείωτη κίνηση, τα λούνα παρκ, τα φαγάδικα και τα παραταγμένα beach bars.

Ο μύθος της Πιερίας γίνεται αλήθεια μετά την Κοιλάδα των Τεμπών, με το που φανερώνεται το Κάστρο του Πλαταμώνα. Στα επόμενα χιλιόμετρα η συμπαγής κορμοστασιά του βουνού των θεών κυριαρχεί στον ορίζοντα, σηματοδοτεί το πέρασμα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, μαγνητίζει  περιπατητές, αρχαιολάτρες και οπαδούς της εξερεύνησης.

 Φωτογραφίες

Information

Find More  

Articles

Find More