Αφιερώματα Προορισμοί Αστυπάλαια

Αστυπάλαια

H Αστυπάλαια  η ( Αστροπαλιά) η ( Πεταλούδα του Αιγαίου ) είναι νησί του Αιγαίου .  Ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς αρχαιολόγων. Το νησί απέκτησε και άλλα ονόματα, όπως ″Πύρρα″ ( για το ερυθρό χρώμα της γης ), ″Πυλαία″, ″Θεών Τράπεζα″ και ″Ιχθυόεσσα″.

Νησί με πλούσια ιστορία, παράδοση, μοναδικές εικόνες με όμορφα άσπρα σπιτάκια και ασβεστωμένες αυλές με μπουκαμβίλιες, γραφικά ξωκλήσια, αποτελεί ιδανικό τόπο για ήσυχες διακοπές.

Απλωμένη σε μια γλώσσα γης ανάμεσα στους όρμους του Πέρα Γιαλού ( το παλιό λιμάνι ) και των Λιβαδιών, η πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της μέρα-νύχτα. Από τον αυχένα με τους ανεμόμυλους και τα στέκια της πλατείας μέχρι το ενετικό κάστρο των Querini κτισμένο με την παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα, περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Και τα σοκάκια που οδηγούν στις εκκλησίες της Παναγίας της Πορταΐτισσας και της Μεγάλης Παναγιάς.

Οι εκπληκτικοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στο διάσελο πάνω από τη Σκάλα στη Χώρα, έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχάρη μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Αξίζει να δείτε

Για ημερήσιες αποδράσεις υπάρχουν τα νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι με όμορφη παραλία και Κουνούποι. Μακρύτερα τα Αδέλφια, η Σύρνα και τα Τριανήσια. Στα δυτικά τα νησάκια Κτένια, Ποντικούσσα, Οφιδούσσα, Κατσαγρέλι και στα βόρεια οι Φώκιες. Όσο για κείνους που φοβούνται τα φίδια να έχουν υπόψη τους πως η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν καθόλου φίδια γιατί είναι πέρασμα των πελαργών που τα … εξολοθρεύουν.

Η Χώρα πρωτεύουσα και λιμάνι είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους. Στη μία πλευρά, βρίσκεται το λιμάνι και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι. Η Χώρα, ενωμένη σχεδόν με το λιμάνι, τον Πέρα Γιαλό, αποτελεί για πολλούς την ομορφότερη πρωτεύουσα νησιού στο Αιγαίο.

Νησί ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές γιατί προσφέρει άφθονο ψάρι, ηρεμία και δροσιά.

Και μην ξεχάσετε να αναζητήσετε   τα ντόπια προϊόντα των κατοίκων  του νησιού . Εκτός από το ψάρι δοκιμάστε στις μαγευτικές ταβέρνες στην παραλία η την Χώρα η ακόμη και να αγοράσετε να έχετε μαζί σας στην επιστροφή στο σπίτι , έτσι ….. γιατί θέλετε οι γεύσεις να είναι ακόμη ζωντανές

Περιγραφή του νησιού

  • 117 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά
  • 23 ναυτικά μίλια από την Κω
  • 97 τ.χλμ. έκταση
  • 1113 κάτοικοι
  • 482 μ. ψηλότερο βουνό
  • 4 οικισμοί (Αστυπάλαια, Ανάληψη, Λιβάδι, Βαθύ)

Φυσικά δεν τελειώνουμε εκεί αφού η Αστυπάλαια έχει πάνω της χαραγμένα σημάδια ιστορίας χιλιάδων ετών, ανακαλύψτε την!

Και αφού μάθαμε τόσα όμορφα πράγματα  δεν μας κρατάει τίποτε στις μεγαλουπόλεις. Αρπάξτε μια βαλίτσα , ρίξτε μέσα την καλή σας διάθεση και κανένα παρεό και ξεκινήστε . Μην ξεχάσετε να δείτε εδώ πώς θα φτάσετε στο νησί άνετα , γρήγορα και με ασφάλεια . Α ναι και στο γυρισμό μην ξεχάσετε να γράψετε λίγα λόγια στην σελίδα μας στο f/b για το πως περάσατε …..

Φωτογραφίες

Δείτε το Βίντεο

Information

Find More