Αφιερώματα Προορισμοί Κάλυμνος

Κάλυμνος

Δεν ήταν, δεν είναι και ούτε θα γίνει ποτέ η Κάλυμνος εύκολος προορισμός. Απλά για σένα που ψάχνεσαι και θες να περνάς σε διαφορετικά μέρη τις διακοπές σου, αξίζει να πας. Ναι, εκεί στο νησί των σφουγγαράδων.

Κάθε κρίση για την Κάλυμνο φυσικά και δεν είναι αντικειμενική αλλά κάθε πρόταση είναι ψαγμένη για όσους ξεκινήσουν το ταξίδι για το ακριτικό νησί που έγινε γνωστό στους περισσότερους με το επεισόδιο των Ιμίων, τον Ιανουάριο του 1996. Φυσικά, έχει πολλά να σου δώσει αρκεί να το ψάξεις…

Όταν κοιτάς από ψηλά...

Ας ξεκινήσω λίγο ανάποδα για όσους δεν γνωρίζουν πως η Κάλυμνος είναι από τους κορυφαίους τόπους συνάντησης αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να προσελκύσει τουρίστες, όχι για τις παραλίες αλλά για τα βουνά της και να βρει ζωή όλο το χρόνο, μέσα στην περίοδο της κρίσης. Επειδή καλοκαίρι και βουνό όμως, δεν μας ταιριάζει πάμε να μπούμε στο… ψητό και πιστέψτε με, έχει πολύ.

Χαλάρωσε. Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση με το καλημέρα είναι πως αγχώνεσαι μόνο εσύ. Εσύ που έχεις μάθει να δουλεύεις στην Κάλυμνος και ν’ ασχολείσαι καθημερινά με την κρίση και όλα όσα σου πλασάρουν τα… χαζοκούτια. Εκεί θα ηρεμήσεις και θα καταλάβεις πως είναι να ζεις σε χαλαρούς ρυθμούς, ασχέτως τις υποχρεώσεις που τρέχουν. Ο πρώτος καφές στην κεντρική πλατεία θα σου δώσει το σύνθημα για να πας… μπροστά όπως χαρακτηριστικά λένε οι ντόπιοι τα μέρη που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του νησιού.

Που να πας στην Κάλυμνο

Λινάρια από το ηλιοβασίλεμα. Μετά από το πρώτο χαλαρό ποτάκι στην πλατεία όλοι οι δρόμοι (ένας συγκεκριμένα), οδηγούν στα Λινάρια.

Όπως και μία βόλτα το απόγευμα με θέα την Τέλενδο. Το νησάκι με τους λιγοστούς κατοίκους το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε με καΐκι για μπάνιο και φαγητό. Η εικόνα με τον ήλιο να πέφτει πίσω από το βουνό της Τελένδου θα σας μείνει αξέχαστη.

Πλατύς γυαλός, Βλυχάδια , Καντούνι, Γέφυρα, Θέρμα και Καλαμιές είναι μερικές από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς. Φυσικά έχει και πολλές άλλες που μπορείς ν’ ανακαλύψεις…

Φαγητό και ηρεμία 

Σε ένα μέρος σαν την Κάλυμνο, είναι περιττό να πούμε πως πρέπει να δοκιμάσουμε θαλασσινά, ψάρια και όλα τα οστρακοειδή που είναι αφθονία και φρέσκα. Δοκιμάστε «σπινιάλο», το μεζέ των βουτηχτάδων από πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό!

Αξίζει να δοκιμάσεις το «μούρι» (γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα ψημένο σε φούρνο με ξύλα), το οποίο είναι το παραδοσιακό πιάτο για την Κυριακή του Πάσχα και φυσικά τα φύλλα (τα γνωστά ντολμαδάκια αλλά με κιμά).

Για ηρεμία στον Άγιο Σάββα. Μια βόλτα στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις, να δεις την Κάλυμνο από ψηλά, την Κω μέχρι και απέναντι την Τουρκία.

Φωτογραφίες