Αφιερώματα Προορισμοί Άνδρος

Άνδρος

Η Πριγκιπέσσα των Κυκλάδων

Άνδρος…. Λιθόστρωτα καλντερίμια και χωμάτινα μονοπάτια , ανηφόρες , κατηφόρες,παλαιές κρήνες-δωρεά κάποιου μεγάλου ευεργέτη του παρελθόντος.  Σπίτια φροντισμένα ή παρατημένα, ένα πρώην παρθεναγωγείο, μια έρημη πλατεία . Ρεματιές ξεχειλισμένες, λεμονιές, ροδιές και ελιές παραφορτωμένες, μανιτάρια διάσπαρτα εδώ κι εκεί. Η Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ομάδα, είναι επίσης ένα από τα πιο όμορφα του Αρχιπελάγους .

Η Άνδρος είναι ένα από τα πιο κοντινά στην ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά των Κυκλάδων. Μετά τη Νάξο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί, ενώ αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη, είναι στην ουσία συνέχεια της Εύβοιας. Είναι προσβάσιμη τόσο από Πειραιά ??????  όσο και από Ραφήνα με συχνά δρομολόγια, ενώ η διαδρομή από Ραφήνα διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η εύκολη προσβασιμότητα και οι ομορφιές του νησιού έχουν ωθήσει αρκετά την τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς πλησιάζοντας στο κύριο λιμάνι του νησιού, το Γαύριο, είναι ο όγκος των βουνών. Το δεύτερο είναι η βλάστηση. Η Άνδρος έχει αρκετό πράσινο, εξαιτίας των πολλών πηγών, ρεμάτων και μικρών ποταμών, που της έδωσαν και το προσωνύμιο Υδρούσα. Ίσως η εγγύτητα στην ηπειρωτική Ελλάδα να παίζει το ρόλο του στις βροχοπτώσεις.

Πολιτιστικά  ενδιαφέροντα

Από πολιτιστικής πλευράς, υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τη Γεωμετρική, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έργα του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου . Υπάρχει επίσης  και το Ναυτικό Μουσείο με πλούσια συλλογή από μοντέλα πλοίων, φωτογραφίες και τα όργανα του πλοίου.

Η Άνδρος έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να δείτε: την εκκλησία του Αρχαγγέλου στην Μεσσαριά, τα μοναστήρια της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπατσί, του Αγίου Νικολάου στα Αποίκια (η οποία είναι επίσης η περιοχή του ιαματικού νερού Σάριζα), της Παναγίας «Παναχράντου» στα  Φάλικα, και το Απάνω Κάστρο ή «της Γριάς το Κάστρο» στα βόρεια του χωριού Κοχίλος .

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για  τα ερείπια της αρχαίας πόλης που σώζονται στην Παλαιόπολη. Στη Ζαγορά, στα νότια της Παλαιόπολης, έχει έρθει στο φως ένας από τους πιο σημαντικούς Γεωμετρικούς  ναούς που  έχει ανακαλυφθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα .

Τι μπορεί κανείς να κάνει στην Άνδρο

Πέρα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, το νησί προσφέρεται και για πεζοπορία. Υπάρχουν αρκετά χαραγμένα μονοπάτια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο απαιτητικά. Αν θέλει κανείς να συνδυάσει τις διακοπές του με κάποια παράλληλη δραστηριότητα, η πεζοπορία είναι σίγουρα προτεινόμενη.

Το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκδρομές του Σαββατοκύριακου, χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο περισσότερος κόσμος και τα καταστήματα βρίσκονται στη χώρα της Άνδρου και στο Μπατσί. Η χώρα της Άνδρου είναι αρκετά όμορφη, βρίσκεται σε ύψωμα όπως οι περισσότερες κυκλαδίτικες Χώρες.
Το Μπατσί είναι περισσότερο τουριστικό. Βρίσκει κανείς αρκετές ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια. Το καλό του νησιού είναι ότι λόγω μεγέθους, μπορεί κανείς και να διασκεδάσει αλλά και να ηρεμήσει παράλληλα. Γι αυτό και θα δείτε τόσο οικογένειες όσο και νεανικές παρέες. Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι Μπατσί, το Νημπορειό, η Χρυσή Άμμος, η Άχλα και η διάσημη λόγω ονόματος παραλίας Της Γριάς το Πήδημα.
Και τέλος , αφού έχετε ήδη περάσει καλά στο νησί δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε η και να πάρετε μαζί σας παραδοσιακά προϊόντα της γης της Άνδρου .  Αυτά θα συντροφεύουν για λίγο ακόμα τις αναμνήσεις σας μέχρι να ετοιμάσετε το επόμενο ταξίδι σας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :

Information

Find More  

Directory

Find More