Σαντορίνη - Θήρα

Αφιερώματα Προορισμοί Σαντορίνη

                  

Ανακαλύπτοντας την Σαντορίνη 

Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος,στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου

και δυτικά από την Ανάφη. Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από τη Κρήτη. Ο Αθηνιός, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, έχει δημιουργηθεί στον ομώνυμο όρμο. Η έκταση της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου.

Το Ηφαίστειο της

Είναι γνωστή για το ηφαίστειο της.Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι: Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο(ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη. Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού. Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α΄, την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη. Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.

Το Όνομα της

Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ (από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη»), Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.

Το μετέπειτα κλασικό όνομα της νήσου Θήρα προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή. Το δε όνομα Σαντορίνη προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα), η οποία υπήρχε στο νησί.

Επί τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την ονόμαζαν Δερμετζίκ ή Διμερτζίκ («μικρός μύλος»), πιθανώς από τους πολλούς μικρούς ανεμόμυλους που ξεχώριζαν από μακριά. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας επίσημα καθιερώθηκε το όνομα Θήρα, πλην όμως οι ξένοι χάρτες συνέχισαν να την ονοματίζουν Σάντα-Ιρίνα από την οποία και παρέμεινε με μικρή παραφθορά από τους Έλληνες ως Σαντορίνη.

Μορφολογία του νησιού 

Γενικά η Σαντορίνη είναι άνυδρος και ξερή, χωρίς λίμνες, ποταμούς, ρεματιές ή χαράδρες. Οι αρδευτικές ανάγκες της καλύπτονται κυρίως από γεωτρήσεις που γίνονται στο υπέδαφος της, όπου συγκεντρώνεται κυρίως το βρόχινο νερό. Υφίστανται στη νήσο τρεις κύριες πηγές καθώς και τέσσερις ιαματικές πηγές. Το έδαφος του νησιού είναι ηφαιστειογενές, πεδινό στο μεγαλύτερο μέρος του και βραχώδες από την πλευρά του ηφαιστείου. Το έδαφος είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών, της φάβας και της ντομάτας (άνυδρη και μικρόκαρπη ποικιλία). Στο νησί καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με αμπελώνες, ενώ σχεδόν τα μισά (7.100 στρέμματα) καλλιεργούνται στην περιοχή της Οίας. Η υψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας (567μ.).

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης

Σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα αγροτικής παραγωγής στη Σαντορίνη. H ιστορία της χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι Φοίνικες την εισήγαγαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Σήμερα ο αμπελώνας της Σαντορίνης αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Άνυδρος με μόνη δροσιά τις λίγες βροχές του χειμώνα και την νυχτερινή υγρασία του καλοκαιριού που προέρχεται από την εξάτμιση της καλντέρας και την οποία αποθηκεύει η κίσσηρη του εδάφους. Οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι ισχυροί άνεμοι υποχρέωσαν τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν ένα μοναδικό χαμηλό σχήμα κλαδέματος, σαν καλάθι, προκειμένου να προφυλάσσονται τα σταφύλια, τόσο από τον άνεμο όσο και από τον καύσωνα του καλοκαιριού

Τα υπόσκαφα σπίτια

Μια μορφή σπιτιού που συναντάμε στην Σαντορίνη είναι το υπόσκαφο, το σπίτι δηλαδή που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο. Στα σπίτια αυτά κατοικούσαν, τα παλιά χρόνια, τα πληρώματα που δούλευαν στα καράβια. Το υπόσκαφο σπίτι είναι στενόμακρος χώρος με θολωτή οροφή που φωτίζεται και αερίζεται μόνο από την πρόσοψη. Εκεί στη πρόσοψη υπάρχει μια μικρή πόρτα, τοποθετημένη στο κέντρο, δεξιά και αριστερά της έχει ένα παράθυρο και πάνω από την πόρτα τον φεγγίτη. Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν δύο χώροι. Η σάλα μπροστά και ένα μικρό δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, η κάμαρη. Ένας τοίχος χωρίζει τους δυο χώρους και σ’ αυτόν επαναλαμβάνονται τα παράθυρα και η πόρτα της πρόσοψης για λόγους αερισμού και φωτισμού της κάμαρης.

Πώς θα μετακινηθείτε

Το νησί έχει δημόσια λεωφορεία με το κόστος να κυμαίνεται από € 1.60 μέχρι € 2.20. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι ανά 30 λεπτά με μία ώρα και οι ώρες λειτουργίας τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ  Τα λεωφορεία έχουν κλιματισμό, αλλά κατά την υψηλή περίοδο ενδέχεται να έχουν πολύ κόσμο. Αν προτιμάτε, μπορείτε να μετακινηθείτε με ιδιωτική μεταφορά από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι προς τον προορισμό σας. Μπορείτε ακόμα να κλείσετε και ιδιωτικές εκδρομές στο νησί με εξειδικευμένες εταιρίες. Επιπλέον μπορείτε να προβείτε και σε ενοικίαση οχήματος όπως αμάξι, μηχανάκι ή ATV. Να έχετε υπόψη ότι οι δρόμοι στη Σαντορίνη απαιτούν προσοχή καθώς το Καλοκαίρι οδηγούν πολλοί τουρίστες, συχνά στα όρια του νόμου.

Διαμονή στην δυτική πλευρά

Η Σαντορίνη χωρίζεται σε δύο τμήματα, το Δυτικό και το Ανατολικό. Ο περισσότερος κόσμος πάει στην Σαντορίνη για το δυτικό τμήμα, εκεί βρίσκεται η καλντέρα, και τα χωριά όπως η Θήρα και Οία, κτισμένα στην χείλος της καλντέρας. Σε αυτή την πλευρά τα ξενοδοχεία έχουν συχνά καταπληκτική θέα στην καλντέρα, την θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχει και ένα αρνητικό βέβαια, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων αυτών έχουν πολλές σκάλες, το οποία ενοχλεί κάποιους τουρίστες που δεν έχουν την διάθεση να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Πολλά από αυτά τα ξενοδοχεία δεν δέχονται παιδιά κάτω των 13, λόγω της επικίνδυνης θέσης τους δίπλα στον γκρεμό. Κάποια ξενοδοχεία προσανατολίζονται για ζευγάρια και νεόνυμφους. Τα περισσότερα πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Λάβετε υπόψιν ότι δεν έχουν όλα τα ξενοδοχεία στην δυτική πλευρά θέα, καθώς μερικά από αυτά είναι μέσα στους οικισμούς.

Διαμονή στην ανατολική πλευρά

Η Ανατολική πλευρά μοιάζει περισσότερο με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Υπάρχουν παραθαλάσσια ξενοδοχεία, όπως στο Καμάρι, τα οποία προσελκύουν αρκετούς νέους και οικογένειες. Αυτά τα ξενοδοχεία προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερα δωμάτια και πίσινες σε σχέση με αυτά στην δυτική πλευρά.

Καθώς η τιμή συχνά καθορίζεται από την θέα, τα ξενοδοχεία στην ανατολική πλευρά είναι πολύ φθηνότερα από αυτά στην δυτική πλευρά.

Θα ήταν χρήσιμο να κάνετε κράτηση νωρίς, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν λίγα δωμάτια και γεμίζουν γρήγορα.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία κλείνουν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Συνήθως ανοίγουν το Πάσχα (Απρίλιο ή Μάιο) και κλείνουν τον Οκτώβριο. Όπως και στα υπόλοιπα νησιά, η υψηλή περίοδος είναι ο Ιούλιος, Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

Φωτογραφίες 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Information

Find More  

Directory

Find More