Αφιερώματα Προορισμοί Χίος

Χίος, η μυροβόλος νήσος

Χίος . Μυροβόλος. Σαγηνευτική. Αρχόντισσα. Καπετάνισσα. το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί.
Για το όνομά της υπάρχουν πολλοί μύθοι. . Είναι γνωστή τόσο για το ναυτικό, όσο και για το αριστοκρατικό της παρελθόν, ενώ διεκδικεί επίσης τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου. Το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν, κατά τον Όμηρο, προελληνικό, Κίος ή Κέως, ονόματα παραπλήσια με το σημερινό. Απέχει ελάχιστα από τα τουρκικά παράλια, με τα οποία πλέον υπάρχει επικοινωνία, καθώς καραβάκια φέρνουν και παίρνουν επισκέπτες από και προς Τσεσμέ. 

Το πιο γνωστό προϊόν της Χίου δεν είναι άλλο από τη μαστίχα. Το «δάκρυ» ή ρετσίνι του μαστιχόδεντρου μας δίνει αυτό το καταπληκτικό προϊόν με την όμορφη μυρωδιά και γεύση. Ενώ σχίνους μπορεί κανείς να βρει σε όλη τη Μεσόγειο, ο Σχίνος ο Μαστιχοφόρος ευδοκιμεί μόνο στη Χίο.

Οι σχίνοι κλαδεύονται, ενώ λίγο καιρό μετά καθαρίζεται ο χώρος από αγριόχορτα και κλαδιά και ξεκινά η διαδικασία για το μάζεμα, το οποίο γίνεται προς τα μέση και τέλη του καλοκαιριού. Πέρα από τη γνωστή μαστίχα σε μορφή τσίχλας, τα προϊόντα μαστίχας χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, για ιατρικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα, στην παραγωγή λικέρ και άλλα. Αν επισκεφτεί κανείς τα Μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού, έρχεται σε επαφή με το μοναδικό αυτό προϊόν και την διαδικασία παραγωγής του.

Χίος , Τα χωριά του νησιού 

Μιας και κάνουμε την αναφορά στα Μαστιχώρια, αξίζει να πούμε τουλάχιστον για δύο από αυτά, τα Μεστά και το Πυργί. Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα Μαστιχοχώρια. Είναι καστροχώρι, μεσαιωνικής επιρροής, το οποίο είχε φτιαχτεί για την προστασία από τις επιδρομές των πειρατών. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ αυτό που κάνει ιδιαίτερη την αρχιτεκτονική του χωριού είναι τα στενά δρομάκια με τη μορφή θόλων που ενώνουν τα διάφορα κομμάτια. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού της Χίου. Είναι γνωστό και αυτό για την αρχιτεκτονική διάταξη, αλλά κυρίως για τα «Ξυστά». Τα παραδοσιακά σπίτια με τα «ξυστά» έχουν ένα εξωτερικό επίχρισμα από ασβέστη, το οποίο ξύνεται και δίνει ιδιαίτερα σχήματα και εικόνες στην όψη του κτηρίου. Και στα δυο χωριά, οι κεντρικές πλατείες ονομάζονται «λιβάδι» και αποτελούν σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες.
 Η περιοχή Κάμπος μια από τις πιο όμορφες της Χίου, συνιστά ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου συνδυάζεται αρμονικά το εξαίρετο φυσικό τοπίο με τα ιδιαίτερα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Φιλοξενεί 38 βυζαντινές Εκκλησίες και πολυάριθμα αρχοντικά, 64 από τα οποία έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι επαύλεις του 14ου αιώνα που έχτισαν οι Γενοβέζοι, αλλά και αυτές των ντόπιων αριστοκρατών τα επόμενα χρόνια είναι ένα κόσμημα για τον τόπο. Ο Κάμπος είναι επίσης δημοφιλής για τις κατάφυτες από περιβόλια εσπεριδοειδών εκτάσεις του, που ποτίζονται από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής.  Το έντονο άρωμα των εσπεριδοειδών που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες του νησιού είναι ο λόγος που η Χίος έγινε γνωστή ως «μυροβόλος». Πορτοκάλια, νεράντζια, κίτρα και, το πιο ονομαστό και περιζήτητο και ως γλυκό του κουταλιού, το χιώτικο μανταρίνι σας προκαλούν να τα γευτείτε!

 Χίος και τα μνημεία της 

Φεύγοντας από τα νότια προς το κέντρο του νησιού συναντά κανείς τον Ανάβατο. Πρόκειται για μεσαιωνικό, εγκαταλελειμένο οικισμό που είναι χτισμένος πάνω σε κωνικό λόφο, βοηθώντας έτσι την οχύρωση και την προστασία. Μετά τις σφαγές στη Χίο κατά την Τουρκοκρατία εγκαταλείφθηκε, είναι όμως επισκέψιμος. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές, οπότε η άνοιξη είναι καταλληλότερη εποχή για επίσκεψη.
Επίσης κοντά στην πόλη της Χίου βρίσκεται το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO. Είναι γνωστό παγκοσμίως για τα υψηλής τεχνικής και ομορφιάς επίχρυσα ψηφιδωτά του.
Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται ένα από τα δύο επισκέψιμα σπήλαια του νησιού. Πρόκειται για το σπήλαιο Άγιος Γάλας, που πήρε το όνομά του από το λευκό χρώμα του νερού που στάζει από τους σταλακτίκες της σπηλιάς. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί οστά από ζώα που δεν υπάρχουν πλέον στο νησί καθώς και έντονα σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πάσχα στην Χίο 

Την άνοιξη το νησί «φοράει» τα γιορτινά του και ετοιμάζεται για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος. Προικισμένο το νησί με δαντελωτές ακρογιαλιές, παραλίες με αμμουδιές και πολύχρωμα βότσαλα, πευκοδάση, άγρια είδη χλωρίδας και καλλιέργειες με τουλίπες, λαλάδες όπως τις λένε οι ντόπιοι, αποτελεί πόλο έλξης για κάθε φυσιολάτρη.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τις πληροφορίες γα το πως θα πάτε στην Χίο και ένα είναι σίγουρο : θα περάσετε υπέροχα .

Information

Find More  

Directory

Find More