Αφιερώματα Προορισμοί Λέσβος - Αφιερώματα Προορισμοί Λήμνος

Λέσβος – Λήμνος

Λέσβος η Μυτιλήνη , το νησί της Σαπφούς

Η Μυτιλήνη δεν είναι απλώς ένα όμορφο νησί. Είναι ένας τόπος πολιτισμού, ιστορίας και παραγωγής. Η Λέσβος είναι το ιδανικό νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ηρεμία και έντονη ζωή. Είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους έχουν οικογένεια, αλλά και γι αυτούς που τους αρέσει η πιο μοναχική ζωή και η περιπέτεια. Σας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθείτε με μία πληθώρα από θαλάσσια σπορ, να απολαύσετε τον ήλιο και να χαλαρώσετε ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία. Νησί που αποπνέει με μιας τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό του, η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, υπόσχεται στον επισκέπτη μαγευτικές διακοπές.
Για όσους λατρεύουν τα πουλιά, δεκάδες σπάνια ήδη αποδημητικών και μη, σας προσκαλούν να τα θαυμάσετε. Σπάνια ήδη φυτών και λουλουδιών, καθώς και τύποι αμφιβίων ζουν και μεγαλώνουν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού.

Σε διάφορα σημεία του ορεινού συγκροτήματος υπάρχουν χείμαρροι, που διαρρέουν τις πεδινές εκτάσεις, όπως ο Τσικνιάς προς τα βόρεια, ο Τσιχλιώτας προς τα δυτικά, ο Μυλοπόταμος στα κεντρικά και οι Σεδούντας και Αλμυροπόταμος προς τα νότια.
Η Δυτική Λέσβος, συγκριτικά με την υπόλοιπη νησιωτική έκταση, είναι άγονη, με την εξαίρεση μικρών πεδινών εκτάσεων, ενώ τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα είναι κατάφυτα από ελαιώνες (11.000.000 περίπου ελαιόδεντρα), πεύκα, έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές και βελανιδιές. Επίσης, η Λεσβιακή ύπαιθρος καλύπτεται από μυρτιές, δάφνες, και άλλα θαμνοειδή φυτά, καθώς και με μια τεράστια ποικιλία αρωματικών φυτών και βοτάνων. Γενικά, η χλωρίδα της Λέσβου είναι πλουσιότατη.

Πόλεις και Χωριά του νησιού 

Μυτιλήνη :  Πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι της είναι η Μυτιλήνη. Μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας με ιστορία που αρχίζει κάπου στην τρίτη χιλιετία προ Χριστού.

Πλωμάρι : Στα νότια βρίσκεται το ξακουστό, από το ούζο του, Πλωμάρι. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού, γραφική, πανέμορφη.

Αγιάσος : Στην κεντρική Λέσβο, γραφική και ξεχωριστή, στέκεται η Αγιάσος με την ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Καλλονή :  Δυτικότερα, στην κορυφή του ομώνυμου κόλπου βρίσκεται η Καλλονή, με την ιδιαίτερα τουριστική Σκάλα της. Εδώ, στον Κόλπο Καλλονής βρίσκεται ένας από τους πλέον αξιόλογους υγροβιότοπους της Μεσογείου, με τα πανέμορφα Φλαμίγκο.

Έχετε δοκιμάσει : 

Το γλυκόπιοτο ούζο, το παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται από τον ευλογημένο καρπό της γης, την ελιά, που βρίσκεται σε κάθε πλαγιά, σε κάθε κομμάτι του νησιού και οι ντόπιοι τη μαζεύουν με πολύ κόπο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το φημισμένο λαδοτύρι, που το γνωρίζουν σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, και σιγά σιγά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ας μη ξεχνάμε επίσης και τα προϊόντα που παράγουν οι διάφοροι συνεταιρισμοί του νησιού, όπως ζυμαρικά, γλυκά, λικέρ κ.α

Λέσβος – Λήμνος

Λήμνος η κορώνα του Αιγαίου

Μάρτυρες της πολιτιστικής υπόστασης της Λήμνου, είναι οι αρχιτεκτονικοί «θησαυροί» της: από τα πέτρινα αρχοντικά στον Ρωμαίικο Γιαλό και τις τόσο επιβλητικές όσο και ιδιότυπες εκκλησίες, μέχρι τις απέριττες μάντρες της και τους ανεμόμυλους, όλα αποτελούν «αποστάγματα» της λαϊκής αρχιτεκτονικής σοφίας.

Το λημνιακό παραδοσιακό σπίτι, διακρίνεται όχι μόνο για την απλότητα και τη σωστή μελέτη στη διαμόρφωση των χώρων του, αλλά και για το αρμονικό «δέσιμό» του με το φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει, ως επί το πλείστον, έναν όροφο και τζάκι, που είναι η γωνιά για το μαγείρεμα.

Τα ξωκλήσια, που ξεπερνούν στον αριθμό τα τετρακόσια και βρίσκονται διάσπαρτα, σαν αγριολούλουδα, στο νησί. Πολλά απ’ τα ξωκλήσια βρίσκονται σε θέσεις που κάποτε υπήρχαν αρχαίοι ναοί. Μερικά απ’ αυτά μάλιστα διατηρούν στα θεμέλια τους, τα ίδια μαρμάρινα θεμέλια του παλιού ιερού.

Τα ηρώα, τα λιθόγλυπτα, τα πηγάδια, οι κρήνες, φέρουν ανεξίτηλα το στίγμα της αρχιτεκτονικής και της ιδιαιτερότητας αυτού του τόπου.

Τα κάστρα και οι βίγλες της Λήμνου είναι επίσης σημαντικά στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος. Απ’ τις δεκάδες στρατιωτικές κατασκευές της φραγκοκρατίας έχει παραμείνει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το κάστρο της Μύρινας.

Άλλωστε τη Μύρινα οι ντόπιοι την λένε ενίοτε και Κάστρο- το όνομα Κάστρο, επίσημα αντικαταστάθηκε μόλις τη δεκαετία του ‘50.

Πως πήρε το όνομα της

Το όνομά Λήμνος, που παρέμεινε αναλλοίωτο στους αιώνες, πιθανώς έχει ρίζα φοινικική και σημαίνει «λευκή», καθώς από μακριά φαντάζει ασπριδερή.

Κατά καιρούς, όμως της έδωσαν ποικίλες άλλες προσωνυμίες, όπως:

Σιντηίς: από το όνομα των πρώτων κατοίκων της, τους «αγριόφωνους» Σιντύες.

Υψιπύλεια: από τη θρυλική βασίλισσά της, την Υψιπύλη.

Αιθάλεια, Πυρόεσσα ή Vulcania: για την ηφαιστειακή φύση της και την παράδοσή της στη μεταλλουργία.

Δίπολις: ονομασία των κλασικών χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκαν οι δύο πόλεις Μύρινα και Ηφαιστεία.

Σταλιμένη: Παραφθορά των Φράγκων κατά τα μεσαιωνικά χρόνια που προκύπτει απ’ τη φράση «Σ’τη Λήμνο».

Λέσβος – Λήμνος

από το πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας 

 

 

 

Information

Find More