Πελοπόννησος

Αφιερώματα Προορισμοί Πελοπόννησος

             elafonisos1

 kalabryta      to-kastro-tis-agias-paraskevis      limeni-manh-1

 castle_1      i-monemvasia      limnh-doxa

Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος (γνωστή και ως Μωρέας ή Μωριάς) είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα.

Η Πελοπόννησος διαιρείται διοικητικά σε επτά νομούς ,  με ένα μικρό τμήμα της να υπάγεται στο νομό Αττικής. Από το 1986 σε δύο περιφέρειες, τη Δυτικής Ελλάδας και την περιφέρεια Πελοποννήσου (και ένα μικρό τμήμα αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Αττικής).

Αποτελεί ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού και κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Σε αυτήν αναπτύχθηκε ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός και κατοίκησαν και τα τρία κυριότερα ελληνικά φύλα (Αχαιοί, Ίωνες και Δωριείς) . Στην Πελοπόννησο βρίσκονταν ορισμένες από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις-κράτη, όπως η Σπάρτη, η Κόρινθος  το Άργος και Μεγαλόπολη .Η χερσόνησος είχε κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή. Το όνομα της  προέρχεται από την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα το μύθο του ήρωα Πέλοπα, που φερόταν να είχε κατακτήσει όλη την περιοχή.

Αποτέλεσε θέατρο των περισσότερων πολεμικών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στον ελληνικό χώρο. Κορυφαία παραδείγματα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την Ελληνική Επανάσταση, ενώ γνώρισε διάφορους κατακτητές όπως Ρωμαίους, Φράγκους, Οθωμανούς κ.ά.

Πολύ πλούσια η Πελοπόννησος σε βουνά , ποτάμια και πεδιάδες και θα αναφερθούμε σ αυτά αναλυτικά στα αφιερώματα  μας ανά περιοχή

Η οικονομία της Πελοποννήσου βασιζόταν παραδοσιακά αποκλειστικά σχεδόν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Βιομηχανία παρουσιάστηκε κυρίως στις περιοχές Πατρών και Αιγίου, που ήταν από οικονομική άποψη οι πιο δραστήριες (μηχανουργεία, βαμβακονηματουργεία, εργοστάσια χαρτιού, κρασιών, ελαστικών, ελαιουργεία, σταφιδεργοστάσια).

Η μεγαλύτερη όμως κληρονομιά της είναι οι Αρχαιολογικοί χώροι, τα Μουσεία, τα Μνημεία της .

Μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα με ενα απο τα μεγαλύτερα λιμανιά της χώρας και ακολουθούν  η Καλαμάτα με το χρυσό λάδι της , το Ναύπλιο με τον τουρισμό του , η Τρίπολη με την παραγωγή σε αγροτικά και βιομηχανικά προιόντα κλπ

 

 

Places in Πελοπόννησος

Find More  

Information

Find More