Αργολίδα

Αφιερώματα Προορισμοί Αργολίδα

                                   palamidi-1

Αργολίς, ή Αργολίδα

Η Αργολίδα είναι νομός της Ανατολικής Πελοποννήσου και βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό Κόλπο και στα ανατολικά από το Σαρωνικό κόλπο.

Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Κορινθίας και στα δυτικά και νότια με το νομό Αρκαδίας. Σημαντικές τοποθεσίες που περιλαμβάνει ο νομός είναι το Άργος, οι Μυκήνες , η Επίδαυρος, το Μέρμπακα (Αγία Τριάδα Αργολίδος) και το Τολό  Αργολίδας. Και μην  ξεχνάμε Πόρτο Χέλι , Ερμιόνη , Άγιος Αιμιλιανός με υψηλή δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα .

Η Αργολίδα είναι από τους ιστορικότερους νομούς στην Ελλάδα και κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. Ως ιστορικό και πολιτισμικό απαύγασμα της περιοχής είναι η εμφάνιση και ακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Μετά την κυριαρχία από  Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς, Φράγκους και Τούρκους, η Αργολίδα απελευθερώθηκε μετά την επανάσταση του 1821, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις και κατά τη διάρκεια του αγώνα για ανεξαρτησία του έθνους, αλλά και αργότερα με τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Εδώ ήταν η προσωρινή έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης και  η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

Πολύπλευρη Αργολίδα

Mε 2 μεγάλες πόλεις, το μαγευτικό Ναύπλιο, τη Νάπολη της Ανατολής και το ιστορικό Άργος, την αρχαιότερη διαρκώς κατοικούμενη πόλη στην Ευρώπη, τις μαγευτικές παραλίες και τα πάμπολλα ορεινά και πεδινά χωριά, αλλά και το Κρανίδι, την Επίδαυρο  και την Ερμιόνη. Στο Ναύπλιο  θα ανακαλύψεις απίστευτους θησαυρούς που μόνο αν τους δεις από κοντά θα νοιώσεις αυτό το δέος να σε συγκλονίζει . Στο Ναύπλιο θα δεις το πρώτο γλυπτό της νεοελληνικής εποχής λαξευμένο στο βουνό .

η Αργολίδα είναι ένας νομός με θεαματικές εναλλαγές τοπίου. Μείγμα πολιτισμού και παράδοσης, ιστορίας και φύσης, συνύπαρξη βουνού και θάλασσας, η Αργολίδα έχει ανεξερεύνητες γωνιές, κρυμμένους θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψει ο επισκέπτης. Εδώ θεμελιώθηκε το πρώτο θεραπευτήριο. Εδώ οι άνθρωποι αναμετρήθηκαν με την τραχύτητα της πέτρας και βγήκαν νικητές χτίζοντας ακροπόλεις, ανάκτορα, τείχη, και γέφυρες. Εδώ οι μυρωμένοι κάμποι εναλλάσσονται αρμονικά με πευκόφυτες πλαγιές και σκιερά φαράγγια. Προορισμός διακοπών για όλους και ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, χειμώνα – καλοκαίρι, ο επισκέπτης ταξιδεύοντας στην αργολική ύπαιθρο πρέπει να έχει μάτια ορθάνοιχτα και ακούραστη περιέργεια για εξερεύνηση. Ακόμα και η πιο μικρή ταμπελίτσα σε έναν ασήμαντο επαρχιακό δρόμο μπορεί να οδηγεί σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό, μια μικρή παραλία, ή ένα πανέμορφο ξωκλήσι.

Κάνοντας μια στάση στα χωριά, θα γνωρίσει τους φιλόξενους χωριανούς που δίνουν ένα σύντομο μάθημα τοπικής ιστορίας ή ακόμα και τα κλειδιά της τοπικής τους εκκλησίας.

Η γη του πορτοκαλιού που καταλαμβάνει 2.200 στρέμματα και έχει 100.000 κατοίκους, με τα 3 εκατομμύρια πορτοκαλιές, τις άπειρες εκκλησίες  και παραλίες, σας περιμένει να κάνει τις διακοπές σας πιο όμορφες.

Τολό

Και δεν μπορώ να μην κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο Τολό που σε μαγεύει με την πρώτη ματιά.

Το Τολό (παλαιότερα ονόματα «Τουλόν», «Μινώα») είναι χωριό του νομού Αργολίδας, χτισμένο κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας στις ακτές του Αργολικού κόλπου. Διοικητικά ανήκε στον Δήμο Ασίνης μέχρι το τέλος του 2010 οπότε ο Δήμος καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στον Δήμο Ναυπλιέων. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 1.460 κάτοικοι. Το Τολό γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενο την μεγάλη παραλία που διαθέτει και την κοντινή απόσταση που το χωρίζει από το Ναύπλιο από το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα.

Το 1686, κατά τη διάρκεια του έκτου Βενετοτουρκικού πολέμου, στην έρημη τότε παραλία του Τολού αποβιβάστηκαν τα στρατεύματα του Βενετού στρατηγού Μοροζίνι απ’ όπου κατευθύνθηκαν στη συνέχεια βορειότερα για την κατάληψη του Ναυπλίου και του Άργους. Ο οικισμός του Τολού δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με ψήφισμα του Καποδίστρια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από την Κρήτη. Ο οικισμός ονομάστηκε αρχικά Μινώα από το όνομα του μυθικού βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Η ονομασία αυτή δεν διατηρήθηκε και τελικά επικράτησε το παλαιότερο όνομα της περιοχής. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν κρητική καταγωγή. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ο οικισμός αναπτύχθηκε στηριζόμενος στο ανερχόμενο τουριστικό ρεύμα. Μεγάλη ανοικοδόμηση σημειώθηκε στην περιοχή κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, η οποία όμως υπήρξε άναρχη και ακαλαίσθητη, όπως συνέβαινε γενικότερα εκείνη την περίοδο. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ  ( by haanity )

 

 

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

To Λιοντάρι των Βαυαρών

Το Λιοντάρι των Βαυαρών Το Λιοντάρι των Βαυαρών είναι ένα αξιοθέατο που βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου Αργολίδας, στη συνοικία Πρόνοια και κοντά στο νεκροταφείο επί της Μιχαήλ Ιατρού.

Continue reading