An error has occurred

An error has occurred

Αρκαδία - Booking Greek Hotels

Αρκαδία

Αφιερώματα Προορισμοί Αρκαδία

                         dscn5329

Αρκαδία , τα λημέρια των σταυραετών

Η Αρκαδία είναι νομός της Ελλάδας που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας.

Στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη  , η Μεγαλόπολη  , το Λεωνίδιο , το Άστρος , ο Τυρος ,το Λεβίδι . Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα με το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης , Λαγκάδια και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Άστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με μεγαλύτερους ορεινούς όγκους το Μαίναλο , που στην κορυφή του λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα  , ο Πάρνωνας και το Αρτεμίσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά από όλο τον κόσμο γίνετε στα εκπληκτικής ομορφιάς μοναστήρια της Αρκαδίας   και τα γνωστά για την ιστορική τους σημασία  Καστρα της Αρκαδίας   . Σε απόσταση  44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο  Αρκαδίας, στο δρόμο προς Άστρος  βρίσκεται η γυναικεία Μονή  Παναγία Μαλεβής. Είναι  η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

Μορφολογία

Μεγάλες πεδινές εκτάσεις είναι το οροπέδιο της Τρίπολης και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης.

Ο Αλφειός ποταμός  αλλά και ο Λάδωνας με τον Ερύμανθο ακόμα και ο Λούσιος   συμβάλλουν  τα μέγιστα στην οικονομία του νομού.  Η λίμνη Τάκα είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος, δίνοντας  τη δυνατότητα στους κατοίκους  των γειτονικών περιοχών να αρδεύουν τα κτήματά τους, ενώ η λίμνη του Μουστού αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο αγρίων πτηνών στην περιοχή. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα είναι πολύ σημαντική γιατί με τα νερά της κινείται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και αρδεύεται ολόκληρη η κοιλάδα.

Οι δαντελωτές ακτές της Κυνουρίας με τα πεντακάθαρα νερά και τις ομορφιές της φύσης, είναι πόλος έλξης τουριστών για το καλοκαίρι.

Οι σύγχρονες Ιαματικές πηγές των Λουτρών του Δήμου Ηραίας φιλοξενούν κάθε χρόνο μερικές εκατοντάδες λουομένων.

Ο νομός οικονομικά βασίζεται στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό. Στα δυο μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος,  το υδροηλεκτρικό του Λάδωνα και το θερμοηλεκτρικό της Μεγαλόπολης, εργάζονται αρκετοί Αρκάδες. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε λιγνίτη (λεκάνη Μεγαλόπολης),  και μάρμαρο (Βυτίνα, Κάψια, Πάρνωνας).

Το ελατοδάσος του Μαινάλου προσφέρει απλόχερα την πολύ καλής ποιότητας ξυλεία.

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του νομού στηρίζεται στην επεξεργασία προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής.

Σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως κατασκευής έργων λαϊκής τέχνης (ξυλόγλυπτα-υφαντά),παραδοσιακά προϊόντα (χυλοπίτες-τραχανάς κλπ), βιολογικά προϊόντα (κρασί-λάδι κά.)

 Φωτογραφίες

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ( by haanity )

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Μονή Παναγίας Μαλεβής

Θαυματουργή η Εικόνα της Παναγίας Σε απόσταση  44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο  Αρκαδίας, στο δρόμο προς Άστρος  βρίσκεται η γυναικεία Μονή  Παναγία Μαλεβής.

Continue reading