Αφιερώματα Προορισμοί Ηλεία

Ηλεία

Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού Ηλεία  είναι ο Πύργος. Κτίστηκε από ένα χωρικό από τα Τσορωτά Καλαβρύτων, που τον έλεγαν Γεώργιο Τσορωτά ή Τσερνοτά. Σκάβοντας για να βρει νερό για να ποτίζει τα ζώα του ανακάλυψε έναν αρχαίο θησαυρό. Μετά από συνδιαλλαγή με τον σουλτάνο του εξασφάλισε τον τίτλο του Μπέη (αφέντη) της περιοχής μαζί με απέραντες εκτάσεις γης, που ήταν τότε ακατοίκητες. Έχτισε τον πύργο του για να επιβλέπει την περιουσία του και από αυτόν ονομάστηκε και η πόλη που αναπτύχθηκε γύρω του.

Η πόλη του Πύργου άκμασε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι. λόγω της θέσης της που εξυπηρετούσε την κατεργασία και εμπορία της σταφίδας. Για πολλά χρόνια ο Πύργος με το επίνειό του το Κατάκολο αποτέλεσε αξιόλογο κέντρο εξαγωγής μαύρης (Κορινθιακής) σταφίδας και οίνων. Η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νομού Ηλείας το 1937. Στις μέρες της ευημερίας χτίστηκαν πολλά αρχοντικά αλλά και δημόσια κτίρια, κάποια από τα οποία κοσμούν ακόμη την πόλη. Τότε είναι που ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερνέστο Τσίλερ δημιούργησε εδώ υπέροχα κτίσματα όπως αυτό της Αγοράς, που είναι ακόμη και σήμερα το πιο όμορφο κτήριο στον Πύργο.

Προσιτή πολυτέλεια – υπέροχα νερά  

Το γεγονός ότι τα παράλια του στα δυτικά βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος , δίνει την σιγουριά της απόλαυσης και της πολυτέλειας των γαλάζιων νερών . Παραλίες όμορφες αμμώδεις, με κρυστάλλινα νερά, άλλες ιδανικές για θαλάσσια σπορ, άλλες για χαλάρωση και ηρεμία, πολλές βραβευμένες με γαλάζια σημαία. Άλλες τις στολίζουν τα κρινάκια της θάλασσας και άλλες τα  πεύκα. Το Αρκούδι, τα Γλύφα, η παραλία Καΐάφα, η Χρυσή Ακτή, η Ζαχάρω, ο Άγιος Ανδρέας, το Λεβεντοχώρι, το Σαμικό, το Βαρθολομιό κ.α. θα αλλάξουν εφεξής το γεωγραφικό προσανατολισμό των διακοπών σας.   Όσα όμως και να σας παραθέσουμε εδώ για τις ομορφιές του νομού , τίποτε δεν είναι αρκετό αν δεν ανακαλύψετε εσείς τους θησαυρούς του τόπου μας !!!

Ανδρίτσαινα

Ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά στην ορεινή Ηλεία  με πετρόκτιστα σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, βρύσες με τρεχούμενο νερό. Μπορεί ιδανικά να αποτελέσει τη βάση σας για εξορμήσεις στα τριγύρω μέρη και οπωσδήποτε για την επίσκεψή σας στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα  . Έκθαμβοι, σαν τον Παυσανία , θα αντικρίσετε και εσείς τον επιβλητικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Έργο του ξακουστού Ικτίνου, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, χτίστηκε μεταξύ 420-400 π.Χ. από τους κατοίκους της αρχαίας Φιγαλείας. Σήμερα ένα στέγαστρο τον προστατεύει από τη φθορά του χρόνου, αλλά το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο είναι διαχρονικό και ζωντανό. Είναι το πρώτο αρχαίο μνημείο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.  Είναι  ένα από αυτά που θα χαραχτούν στη μνήμη σας. Ένα αξιοθέατο που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας διαθέτει σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας.

Η Λίμνη του Καϊάφα

Προστατευόμενη περιοχή στην Ηλεία . Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, με το ομώνυμο εκκλησάκι και τις κτιριακές εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, ξενώνες κ.ά.) της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης. Στη λίμνη του Καϊάφα πραγματοποιούνται αγώνες θαλάσσιου σκι. Γέφυρα ενώνει το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης με την απέναντι ακτή. Μικρό σκάφος συνδέει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της λίμνης με το υδροθεραπευτήριο.

Αρχαία Ολυμπία

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είναι ένας από τους σημαντικότερους στον κόσμο . Παρά τις κατά καιρούς περιπέτειές του, έλκει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες και ορίζει το τουριστικό προφίλ της περιοχής. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια ολοκληρωμένη βόλτα στο παρελθόν ξεκινώντας από το καινούργιο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, που μυεί τον επισκέπτη με σύγχρονο τρόπο στην ουσία των αγώνων όπως διεξάγονταν στην αρχαιότητα. Έτσι, στη συνέχεια είστε πλέον σε θέση να απολαύσετε  τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οδηγεί ένας όμορφος πεζόδρομος. Φυσική κατάληξη, το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η περιοχή διαθέτει αξιόλογα ξενοδοχεία στους λόφους γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και μέσα στο μικρό οικισμό, ο οποίος διαθέτει τουριστικές ταβέρνες και στέκια για καφέ και ποτό. Μια γραφική γειτονιά είναι προς το σιδηροδρομικό σταθμό της Ολυμπίας, δίπλα στον Κλαδέο, τον παραπόταμο του Αλφειού.

Κάστρο Χλεμούτσι 

Τέλος , δεν θα έπρεπε να φύγει κανείς από την Ηλεία χωρίς να επισκεφτεί το καλύτερα διατηρημένο κάστρο στην Ελληνική επικράτεια . Αυτό  δεν είναι άλλο από το    Κάστρο Χλεμούτσι  

Φωτογραφίες 

 Δείτε το βίντεο 

 

 

Information

Find More  

Directory

Find More