Λακωνία

Αφιερώματα Προορισμοί Λακωνία

                         limeni-manh

Λακωνία η Σπάρτη του Λεωνίδα

Tο όνομά της η Λακωνία το οφείλει στη γεωφυσική της μορφή. Tο αρχαϊκό θέμα Λακ-σημαίνει κοίλωμα, δηλαδή κοιλάδα-αυτή ακριβώς που απλώνεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Tαΰγετου και του Πάρνωνα . H επίσκεψη στη Λακωνία δίνει την ευκαιρία συλλογής αξέχαστων εντυπώσεων. Oι βυζαντινές μεσαιωνικές καστροπόλεις του Mυστρά και της Mονεμβασιάς, το σπήλαιο του Δυρού –θαυμαστό μνημείο της φύσης– το σκληρό και άνυδρο τοπίο της Mάνης με τους ψηλούς πύργους, παραδομένο στους ασίγαστους αέρηδες του Tαίναρου, η άγρια ομορφιά του Tαΰγετου, όλα είναι μπολιασμένα με τη βαθιά ιστορική μνήμη του τοπίου, κάτω από το αιχμηρό φως του ακρότατου αυτού τμήματος της ηπειρωτικής Eλλάδας.

Λακωνία θα πεί πυργόσπιτα, καστροπολιτείες, αρχαίες πόλεις, λιμναίες σπηλιές, και παραλίες.Σπίτια που θυμίζουν πύργους, πέτρινοι οικισμοί, βυζαντινές εκκλησίες, μικροί όρμοι και σπήλαια συγκλονιστικά. Μάνη. Μια κοινωνία κλειστή, λιτοδίαιτη, οργανωμένη επί αιώνες στη γραμμή του αίματος και του γένους.

O νομός Λακωνία είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος (Μυρτώο Πέλαγος), το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα). Ανάμεσά τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και η Σπάρτη. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Αρκαδίας και στα δυτικά με το νομό Μεσσηνίας. Στο νομό Λακωνίας ανήκει και το κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος.

Αξιοθέατα

Εδώ θα βρείτε  εκκλησίες στολίδια της Μάνης και της ιστορίας της Ελλάδας.

Τα σπήλαια του Διρού στην Λακωνία είναι από τα σημαντικότερα σε όλον τον κόσμο.   Επιβλητική ατμόσφαιρα, ανεπανάληπτα χρώματα και σχήματα που αγγίζουν την τελειότητα. Το πιο εύκολα επισκέψιμο είναι αυτό της Βλυχάδας με μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Ενώ εκείνο της Αλεπότρυπας το χρησιμοποιούσαν για κατοικία οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής.

Ο φάρος του Ακροταίναρου , Το Πόρτο Κάγιο , το αρχαίο λιμάνι στον Κότρωνα η Τευθρώνη , Το Λιμένι, κοντά στην Αρεόπολη της Μάνης  , Το χωριό Βάθεια κ.α συμπληρώνουν τον πίνακα της Λακωνίας

Στην όμορφη κοιλάδα του Ευρώτα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σπάρτη, πόλη-θρύλο της αρχαιότητας, στην καστροπολιτεία του Μυστρά, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, στις Κροκεές, πατρίδα του Νικηφόρου Βρεττάκου, στην εύφορη Σκάλα, μια θάλασσα από πορτοκαλιές, και στο δέλτα του Ευρώτα, όπου απλώνεται ένας απέραντος κάμπος με εσπεριδοειδή.

Μέρη να επισκεφθείτε 

Τον επιβλητικό Ταΰγετο στολίζουν εξαίρετες δημιουργίες της φύσης (Πυραμίδα Ταϋγέτου, φαράγγι Ανακώλου, πηγές Ευρώτα κ.ά.), όμορφα χωριά (Καστόρειο, Γεωργίτσι, Λογκανίκος, Άρνα, Άγιος Νικόλαος, Καστάνια, Αρχοντικό κ.ά.), ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία (μεταξύ άλλων, οι μονές Αμπελάκη, Ζερμπίτσας, Παναγίας Καταφυγιώτισσας, Κούμπαρη, Γόλας, Παναγίας Γιάτρισσας).

Πολλές,  είναι οι όμορφες εικόνες που προσφέρει η περιήγηση στην περιοχή από το Κυπαρίσσι έως τον Κάβο-Μαλιά: το μαγευτικό Κυπαρίσσι, που θυμίζει νησιώτικη πολιτεία και αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος, ο Λιμένας Γέρακα, ένα θαυμάσιο φυσικό φιορδ, η φημισμένη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, η γοητευτική χερσόνησος του Μαλέα, τόπος ιδιαίτερου κάλλους, με τη Νεάπολη και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Καβο-Μαλιά, η Ελαφόνησος, ένας ψαρότοπος με εξωτικές παραλίες, ο Αρχάγγελος, με τις δαντελωτές ακρογιαλιές και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, η Πλύτρα, παραθαλάσσιος οικισμός με τουριστική κίνηση, η Ελιά Μολάων, γραφικό ψαροχώρι με ωραία θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Kαι στο τέλος φεύγοντας μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ντόπιες λιχουδιές και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής  η ακόμη και να αγοράσετε κάποια και να τα πάρετε μαζί σας . Το σίγουρο είναι ότι θα τα λατρέψετε …..

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More