Αφιερώματα Προορισμοί Μάνη - Μεσσηνιακή Μάνη - Λακωνική Μάνη

                          mani

Η Μάνη

επεκτείνεται Νότια καi των δύο Νομών Μεσσηνίας καί Λακωνίας. Γι’ αυτό μιλάμε γιά Μεσσηνιακή Μάνη, τη λεγόμενη καί Αποσκιερή ή Έξω, και Λακωνική Μέσα Μάνη ή Προσηλιακή.

 Η πρώτη διαθέτει πράσινο, σκιές και δροσιές, ενώ η δεύτερη λούζεται από έναν δυνατό, αδυσώπητο ήλιο. Οι ηπίων συναισθημάτων Μανιάτες, οι πιο «ανοιχτοί», δέν ακολουθούν τούς τοπικιστικούς διαχωρισμούς και επιμένουν ότι η Μάνη είναι μία και αδιαίρετη.

Η Μεσσηνιακή ή Αποσκιερή

Μάνη σε αντίθεση με τη Λακωνική έχει αρκετό πράσινο, εύφορες κοιλάδες, πλατάνια, λιόδεντρα και αμπελώνες. Η ευλογία των νερών του Ταϋγέτου έχει μεταβάλλει το τοπίο, έχει τιθασέψει την πέτρα. Φυσικά και εδώ κυριαρχούν οι χαρακτηριστικοί πολεμόπυργοι, η αρχιτεκτονική της πέτρας, η αμυντική διάταξη των οικισμών.

Πέτρινα πυργόσπιτα, άγρια τοπία, ψηλές και απότομες βουνοκορφές, αλλά και εκπληκτικές παραλίες είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Μεσσηνιακής Μάνης.  Όπως και να έχει, η Μάνη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, που αξίζει να επισκεφτείς, με τον συνδυασμό του βουνού και της θάλασσας να είναι ιδανικός.Η Καρδαμύλη, η Στούπα και ο Άγιος Νικόλαος (Σελίνιτσα) είναι τρία γραφικά χωριά που συνδυάζουν την παράδοση της Μάνης, αλλά και τη σύγχρονη ζωή. Παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο αυξάνεται η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, ο χαρακτήρας των χωριών δεν έχει αλλοιωθεί.

Η Καρδαμύλη

είναι το ονομαστότερο χωριό της Έξω ή Αποσκιερής Μάνης και έδρα του δήμου Λεύκτρου που περιλαμβάνει δέκα εννέα κοινότητες. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος πλάι στη θάλασσα, κάτω από τη σκιά του Ταϋγέτου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Φτάνοντας εδώ θα δείτε στην παλιά πόλη το μεσαιωνικό κάστρο, κτίσμα του 12ου αιώνα, και την ιστορική εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα του 16ου αι., με το ιδιόμορφο μυτερό καμπαναριό. Παρατηρήστε το κοίλωμα στη λαξευτή πέτρα. Οι ντόπιοι λένε ότι έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια από το σκοινί που χτύπαγε την καμπάνα. Ιστορική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο αρχοντικό Μούρτζινου, όπου έμενε ο Κολοκοτρώνης τις παραμονές της επανάστασης του 1821.

Ο Καζαντζάκης, ο Ζορμπάς, το μικρό σπιτάκι και η κρυφή σπηλιά της… έμπνευσης

Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη, αλλά κυρίως η Στούπα και η Καλόγρια, έχουν σημαδευτεί από την παρουσία του Νίκου Καζαντάκη.

Έφτασε στην Καλόγρια το 1917, νοίκιασε το μικρό σπιτάκι, το οποίο διασώζεται μέχρι και σήμερα, στο δεξί άκρο της παραλίας, πάνω από την πηγή που αναβλύζει νερό από πηγή του Ταϋγέτου όπου και έμεινε για δύο χρόνια.

Εκεί, έζησε και ο θρυλικός ήρωας του μυθιστορήματος «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Το αληθινό του όνομα, βέβαια, ήταν Γιώργος Ζορμπάς, και τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο εξελίσσονται στη Μάνη.

Μάλιστα, υπάρχει και η σπηλιά (την οποία μπορεί κανείς να την επισκεφτεί νοικιάζοντας ένα κανό ή θαλάσσιο ποδήλατο) πίσω από το αριστερό άκρο του κόλπου, μέσα στην οποία, αυτή η ξεχωριστή προσωπικότητα εμπνεόταν για τα έργα του.

Ακόμη πιο γραφικά είναι στο ψαροχώρι του Αγ. Νικολάου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης. Στο χωριό Τραχήλα υπάρχει το σπήλαιο Καταφύγι και στην Λαγκάδα θα θαυμάσετε τους δίδυμους πύργους της. Στο Νομιστή το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι βυζαντινές εκκλησίες, ενώ στη Μηλιά το ιδιόμορφο καμπαναριό.

Οι παραλίες

Με το αυτοκίνητο σας θα προσεγγίσετε την υπέροχη ακρογιαλιά Καλαμίτσι , την παραλία του Φονέα που είναι αρκετά απόμερη και την προτιμούν γυμνιστές και λίγο πιο κάτω την ακτή Δελφίνια. Παντού τα νερά είναι κρυστάλλινα και σε κάποια σημεία λόγω των πολλών υπόγειων πηγών, ακόμη και κρύα. Κοντά στη Στούπα η πιο γνωστή είναι η παραλία της Καλογριάς και επίσης, το ίδιο καλή, η αμμουδιά της Στούπας. Ακόμη αξίζει να αναζητήσετε τις παραλίες “Γνώσπη”, “Πανταζί” και “Καταφύγι”.

Λακωνική Μάνη

Η Λακωνική Μάνη, γνωστή και ως Μέσα Μάνη, επεκτείνεται από το Οίτυλο μέχρι το Γύθειο και περιλαμβάνει ένα μπουκέτο οικισμών απίστευτης γοητείας καθώς και μερικές τοποθεσίες-σταθμούς που πρέπει να δει κάθε ταξιδιώτης στη ζωή του.

Σε αντίθεση με το πιο ήπιο, γλυκό και οικείο κλίμα που επικρατεί στην Μεσσηνιακή Μάνη, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής όσο και τοπίου, η Λακωνική Μάνη χαρακτηρίζεται από μια γοητευτική σκληράδα: τεράστιοι απόκρημνοι βράχοι με φιδωτούς δρόμους κρέμονται πάνω από βαθυγάλανα νερά, σιωπηλοί πύργοι στέκονται βλοσυροί πάνω σε γυμνές βουνοκορφές ατενίζοντας το πέλαγο, γραφικά χωριά μοναδικής ομορφιάς κρύβονται μέσα στους μικρούς κόλπους της με τους ντόπιους να διηγούνται ακόμα ιστορίες με κουρσάρους, πειρατές και χαμένους θησαυρούς και ένας αδυσώπητος ήλιος ρίχνει τις αχτίδες του πάνω στην πέτρα που καλύπτει αυτόν τον τόπο, φωτίζοντας αλλά και καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Χωριά της Λακωνικής Μάνης

Νέο Οίτυλο  ανοίγει την πόρτα στην Λακωνική Μάνη, ένα κεφαλοχώρι πραγματικός φρουρός πάνω στην πλαγιά, με το κάστρο της Κελεφάς στο απέναντι ύψωμα. Το Λιμένι, θαλασσινό πυργοχώρι και πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, μικρό και μαγευτικό με βαθιά σμαραγδένια νερά, καλά προφυλαγμένο στο μύχο του κόλπου. Την Πόλη του Άρεως, την ιστορική Αρεόπολη, την Τσίμοβα του απελευθερωτικού αγώνα. Εδώ άναψε η φλόγα της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821. Η άλλη πύλη εισόδου είναι το Γύθειο. Πανέμορφο, κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Λακωνικού κόλπου, με αρχοντικά παλαιάς κοπής, πολλά ερειπωμένα αλλά πάντα μεγαλοπρεπή. Γερολιμένας, άλλη μια απόκοσμη ομορφιά. Ένα θαλασσινό φαράγγι με βοτσαλωτό κολπίσκο, που δεξιά κλείνεται από πανύψηλους γρανιτένιους βράχους και αριστερά είναι κτισμένα τα σπίτια του. Βάθεια είναι το απόλυτο πυργοχώρι της περιοχής. Σε ένα ύψωμα αριστερά του δρόμου δεσπόζουν οι πύργοι της που κάποτε είχαν αναστυλωθεί από τον ΕΟΤ και αποτελούσαν χαρακτηριστικό δείγμα ταξιδιωτικού προορισμού φημισμένου σε όλον τον κόσμο. Το Πόρτο Κάγιο ήταν και είναι πάντοτε η φιλόξενη και απάνεμη αγκαλιά για τα ορτύκια που κατεβαίνουν από τις ψυχρές χώρες με προορισμό τη θαλπωρή του Νότου.

Βαθύ, Αγερανός, Καμάρες, Παγανέα: παραλίες θαύμα με βότσαλο, η μια καλύτερη από την άλλη. Στο Βαθύ, το κάμπινγκ «Δίας», ήρεμο, πεντακάθαρο και πολύ φιλικό

Χαρούδα, Χαριά, Δρύαλος, Βάμβακα, Έρημος, Σταυρί, Κοίτα, Κούνος, Δρύ, Πολεμίτα, Μίνα, Τριανταφυλλιά, Κυπάρισσος, Οχιά, Άλικα, Τσικαλιά, μικρές φωλιές πύργων πάνω σε λόφους, πιο ψηλά στο βουνό, αλλά και μέσα στον κάμπο.

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Οδοιπορικό στην Μάνη

Οδοιπορικό στην Μάνη Η Μάνη και τα Πυργόσπιτα.  Ετοιμαστείτε για ένα Οδοιπορικό στην Μάνη. Είναι τόπος άγονος, άνυδρος, πετροσπαρμένος.

Continue reading