Μεσσηνία

Αφιερώματα Προορισμοί Μεσσηνία

                            polylimnio-1

Μεσσηνία

Ένας «παράδεισος» ανάμεσά μας – Μεσσηνία – . Η Μεσσηνία είναι αρκετή για να σε πείσει πως υπάρχουν ακόμα μέρη που μοιάζουν με παράδεισο. Με σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα,

 μία πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, μπορείς να ακολουθήσεις τόσες διαδρομές που όσο χρόνο και να είχες στην διάθεση σου δεν θα ήταν ποτέ αρκετός.

Δυτικά της Καλαμάτας και προς τα κάτω ξετυλίγονται ένα-ένα γραφικά χωριά που το κάθε ένα έχει την δική του ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Πάμε να δούμε μερικά απ αυτά !!

Η Κορώνη

είναι μια γραφική παραλιακή πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά σε χαμηλό λόφο. Το Φρούριο και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη καθώς και το νησάκι Βενέτικο πρέπει σίγουρα να τα επισκεφθείτε καθώς οι  όμορφες ακρογιαλιές απέναντι από το ακρωτήρι Ακρίτα μπορούν να σας αποζημιώσουν στο έπακρο.

Η Πύλος ή Ναβαρίνο

είναι μια όμορφη ιστορική κωμόπολη που το λιμάνι της δίνει έντονο χρώμα νησιού. Μέσα στο λιμάνι βρίσκεται το Χελωνάκι, με το μνημείο των Άγιων Πεσόντων κατά την ομώνυμη ναυμαχία. Αξίζει να επισκεφθείτε το Παλαιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα, το Νιόκαστρο, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αλλά και την περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς, χαρακτηρισμένη ως natura καθώς πρόκειται για μία εκπληκτική παραλία που δύσκολα θα ξεχάσετε!  Φανταστικό είναι το φαινόμενο με «Τα Χιλιάδες Ψαρόνια που χορεύουν» στον κόλπο της Γιάλοβας. Τα ψαρόνια είναι αποδημητικά πουλιά που ζουν στην νότια Ευρώπη και την Ασία και έρχονται στην Ελλάδα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς δεν τους αρέσει ούτε η πολύ ζέστη ούτε το πολύ κρύο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην Γιάλοβα κατά τους χειμερινούς μήνες ( κυρίως Οκτώβριο και Νοέμβριο ). Ο «χορός» ξεκινά την ώρα που ο ήλιος δύει και το θέαμα είναι μαγευτικό.

Η Μεθώνη

είναι μια ακόμη όμορφη παραλιακή πόλη της Μεσσηνίας με την δική της ξεχωριστή ομορφιά. Στη νότια άκρη του Κάστρου που αξίζει να επισκεφθείτε υπάρχει το Μπούρτζι. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις Μεσσηνιακές Οινούσσες που αποτελούνται από τα νησάκια Σαπιέντζα, Αγία Μαριανή και Σχίζα. Η Σαπιέντζα είναι σημαντικός βιότοπος που προσφέρεται για εκδρομές. Έχει ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο. Οι πιο τολμηροί φυσιολάτρες αξίζει τον κόπο να επισκεφθούν  το σπήλαιο στη Σχίζα.

Κυπαρισσία

Με πολύ έντονη  αγορά η Κυπαρισσία είναι παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του όρους Ψυχρού. Εκεί θα δείτε την Αρχαία Πόλη, τα λείψανα αρχαίων λιμενικών έργων, το Περίπτερο Έκθεσης Θηραμάτων του Κυνηγετικού Συλλόγου στο λιμάνι καθώς και το χωριό Αετός με πολλά νερά και πλούσια βλάστηση.

Ο Φοινικούντας

το ψαροχώρι που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και φημίζεται για την υπέροχη θάλασσά του. Αξίζει να επισκεφθείτε τα νησάκια Σχίζα και Αγία Μαριάνη.

Καρδαμύλη

Χαρακτηριστικό παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης είναι η Καρδαμύλη, στην οποία σώζονται τα λείψανα της ομηρικής Ακρόπολης καθώς και το οχυρό συγκρότημα των Μουρτζίνων και οι τάφοι των Διόσκουρων. Στην Καρδαμύλη μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι του ποταμού Βυρού με την άγρια ομορφιά του.

Την παλιά της όψη με κεραμοσκέπαστα σπίτια, στενούς δρόμους, διατηρεί η μεσόγεια κωμόπολη της χώρας Τριφυλίας που είναι χτισμένη μπροστά στον ομώνυμο κάμπο. Εκεί αν βρεθείτε αξίζει να  επισκεφθείτε το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα.

Η Μεσσηνία δεν εξαντλείται εύκολα. Υπάρχουν δεκάδες μέρη, γραφικά χωριά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που μπορούν να δώσουν ξεχωριστό χρώμα στις διακοπές σας.

Απ αυτά αξίζει να σημειώσουμε την Νέδα και το Πολυλίμνιο.

Πρόκειται για δύο τόπους προικισμένους από την φύση. Το Πολυλίμνιο για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να περπατήσετε  ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά. Περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση και με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείτε σε ένα κρυφό παράδεισο . Μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια

Νέδα

Η Νέδα το μοναδικό «θnλυκό» ποτάμι της Ελλάδας αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Ηλεία αιώνες τώρα.  Από τότε που οι Δωριείς, οι απόγονοι του Hρακλή, κατέκτησαν την Πελοπόvvnσο με τα σιδερένια τους όπλα. Τα νερά της Νέδας ξεκινούν από τις πάμπολλες πηγές στους πρόποδες του Λύκαιου όρους, κοντά στην Αρκαδία. Συναντούν χειμάρρους και παραπόταμους από τα γύρω βουνά. Ακολουθούν μια εκπληκτική, μαιανδρική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπnλιές και καταρράκτες, για να καταλήξουν στα εύφορα λιβάδια του Κυπαρισσιακού κόλπου, καλύπτοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων.

Παραδοσιακά Προιόντα

Στη Μεσσηνία αξίζει να ψωνίσετε ελιές, λάδι, κρασί, σύκα, παστέλια, σταφίδες, ούζο, ρακί, μαστίχα, λαλάγκια, λουκάνικα με πορτοκάλι, καθώς επίσης, μεταξωτά από τη μονή Καλογραιών.

Τοπικές νοστιμιές έχει πολλές η Μεσσηνία, όμως ξεχωρίζει η γίδα βραστή και το παστό, ο τηγανητός μπακαλάος με σκορδαλιά και το ψητό γουρουνόπουλο.

Φωτογραφίες

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΤΌΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ