Μονεμβασιά

Αφιερώματα Προορισμοί Μονεμβασιά

                          monemvasia13

Μονεμβασιά , το Γιβραλτάρ της Ανατολής

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά , γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία. Είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου,

 της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου «Βράχου της Μονεμβασιάς», που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις διότι υπάρχει μόνο μια είσοδος για να μπεις στο κάστρο . Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Η Καστροπολιτεία

Διαιρείται σε δύο τμήματα , που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο και έχουν ξεχωριστή οχύρωση.Στην Πάνω Πόλη Αξίζει να δείτε τα ερείπια κτιρίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων. Σε απόκρημνο σημείο δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Οκταγωνικός ναός με τρούλο, που ταυτίζεται από τους ερευνητές με τη μονή Οδηγήτριας του 1150.Στην Κάτω Πόλη – περιβάλλεται από τείχος σε σχήμα Π, με δύο πύλες στα ανατολικά και τα δυτικά, καθώς και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα .  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ελκόμενος Χριστός , (Μητρόπολη, τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, χτιστό σύνθρονο, επισκοπικό θρόνο και αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες).  Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα .  Ο Άγιος Νικόλαος , η Παναγία η Χρυσαφίτισσα .  Η Αγία Άννα   και άλλες εκκλησίες.

Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.

Σήμερα έχει 4.660 κατοίκους, ενώ η παλαιά πόλη έχει 90 κατοίκους.

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More