Τρίκαλα Κορινθίας

Αφιερώματα Προορισμοί Τρίκαλα Κορινθίας , Διαμονή Τρίκαλα Κορινθίας

                             limni-doxa

Τρίκαλα Κορινθίας 

Στα 24 χλμ. από τη θάλασσα στο Ξυλόκαστρο και σε υψόμετρο 900 μ., μπαίνουμε στα Τρίκαλα Κορινθίας. Και ποια είναι τα «τρία καλά»; Μα ο καθαρός αέρας, τα κρυστάλλινα νερά και το καλό κρασί.  Ολη η διαδρομή μέχρι τα Τρίκαλα κινείται είτε ανάμεσα σε αμπέλια και πορτοκαλεώνες είτε μέσα από καμένες εκτάσεις. Οπότε δάσος δεν πρόκειται να δούμε πριν τα Τρίκαλα, εκτός από κανα δυό σημεία που ο δρόμος πλησιάζει τον ποταμό Σύθα  . Σήμερα αποτελούνται από τρεις συνοικίες (Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα).

Η Κυλλήνη (Ζήρεια) είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό της Πελοποννήσου με 2.374μ υψόμετρο ενώ υπάρχουν ακόμη 7 κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2000μ.

Κάπου εδώ επίσης βρισκόταν στην αρχαιότητα και το αρχαίο Μύσαιον , το ιερό της Μυσίας Δήμητρας..Από το «Μύσαιον» μπορείτε να κάνετε εκδρομές στη γύρω περιοχή και να θαυμάσετε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Τα τρία χωριά 

Τα Τρίκαλα Κορινθίας στην ουσία είναι τρία χωριά ενωμένα ή αν προτιμάτε τρεις συνοικίες, που απλώνονται από τα 900 μ. μέχρι και τα 1100 μ. υψόμετρο. Συνολικά και στις τρεις συνοικίες μένουν μόνιμα περίπου 250 κάτοικοι. Από τα Κάτω Τρίκαλα αξίζει να απολαύσουμε τη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και έως απέναντι τη Στερεά. Ήδη εδώ αλλά και στα Μεσαία Τρίκαλα αρχίζουν και εμφανίζονται καρυδιές, πλατάνια, πεύκα και έλατα. Τα Άνω Τρίκαλα βέβαια είναι γνωστά και ως αρχοντομαχαλάς και πατρίδα της οικογένειας των Νοταράδων. Προσφέρουν την καλύτερη θέα προς το ψηλότερο όρος της Κορινθίας, τη Ζήρεια.

Θρησκεία – Ιστορία 

Στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων υπάρχουν εκκλησίες και Μονές χτισμένες από τον 16ο – 18ο αιώνα . Διακοσμημένες με περίτεχνες εικόνες και αγιογραφίες, όπως η Μονή Αγίου Γεωργίου, η Μονή της Παναγίας και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Μετά τα Άνω Τρίκαλα , θα συναντήσετε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου.  Η παράδοση το θέλει να χτίστηκε γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Από τα Άνω Τρίκαλα σε 2 χλμ. θα περάσουμε τη Μονή Αγίου Βλασίου,  που χτίστηκε όταν σε κοντινή σπηλιά βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που εικάζεται ότι μόναζε εκεί. Εδώ μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία η οικογένεια Νοταρά . Εδώ συναντήθηκε ο Παπαφλέσσας με τους προκρίτους των Τρικάλων για να αποφασίσουν την έναρξη του Αγώνα.

Διαδρομές – Εξορμήσεις

Μία  πανέμορφη εκδρομή μέσα σε καταπράσινο ελατόδασος είναι από τα Μεσαία Τρίκαλα προς την Καρυά . η Καρυά είναι το υψηλότερο χωριό της Κορινθίας, στα 1.220 μ. υψόμετρο. Η απόσταση Μεσαία Τρίκαλα – Καρυά είναι 6 χλμ.  Ο δρόμος μετά την Καρυά συνεχίζει μέχρι που συναντάει έναν άλλο δρόμο, ο οποίος έρχεται από το οροπέδιο Φενεού και τη λίμνη Δόξα και κατηφορίζει προς το Δερβένι. Ο Φενεός με την πανέμορφη Λίμνη Δόξα είναι μια πανέμορφη περιοχή της Oρεινής Κορινθίας.

Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός .  Καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική του ομορφιά και τη μοναδικής ομορφιάς θέση του. Σήμερα ο Φενεός αρχίζει και γίνεται γνωστός όλο και περισσότερο . Ο Φενεός  ηταν Δήμος με πρωτεύουσα την Γκούρα. Πλέον ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων με πρωτεύουσα το Κιάτο

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Κατά την χειμερινή περίοδο, αν αγαπάτε το χιόνι, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα Άνω Τρίκαλα, μπορείτε να δοκιμάσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις στο Αθλητικό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Διαθέτει ποικίλες δραστηριότητες τόσο για παιδιά, αρχάριους, όσο και για προχωρημένους. Το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ο βασικότερος προορισμός της Ορεινής Κορινθίας . Με  το Σαλέ και τα 2 lift που το χειμώνα προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες χιονιού και όχι μόνο.

Ένα συρόμενο αναβατήρα 400μ, ενοικιάσεις χιονοδρομικού εξοπλισμού και σχολή σκι. Είναι ιδανικό για τα πρώτα βήματα στο σκι και στο snowboard. Διαθέτει επίσης snowmobile για οργανωμένες διαδρομές στα πιο όμορφα σημεία του οροπεδίου της Ζήρειας. Το καφέ του κέντρου βρίσκεται στο σημείο με την καλύτερη θέα του βουνού και λειτουργεί καθημερινά την χειμερινή περίοδο. Από εκεί πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας. Τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το σπήλαιο του θεού Ερμή, τη λίμνη Δασίου.

Φωτογραφίες

 

Directory

Find More