Καρδίτσα

Αφιερώματα Προορισμοί Λίμνη Πλαστήρα

 Το πάρκο Παυσιλίπου στην Καρδίτσα

Καρδίτσα και Λίμνη Πλαστήρα  , ο τέλειος συνδυασμός

Λίμνη Πλαστήρα 

Αγαπημένος ορεινός προορισμός για φυσιολάτρες  η Λίμνη Πλαστήρα, στα νοτιοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, περιστοιχίζεται από 18 πανέμορφα και γραφικά χωριουδάκια και διαθέτει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή. Μην αφήσετε ούτε μέτρο ανεξερεύνητο από τα 55 χλμ. που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε το γύρο της λίμνης, η οποία έχει έκταση 25.000 στρέμματα περίπου. Το Νεοχώρι απλώνεται στην πλαγιά και προσφέρει πανοραμική θέα στη Λίμνη Πλαστήρα. Γνωστά και ως «Παραλία», τα Καλύβια Πεζούλας, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη, στη νοτιοδυτική της πλευρά . Στο χωριό θα βρείτε εταιρείες που οργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ιππασία και τοξοβολία, αλλά και πολλές ταβέρνες για να απολαύσετε την νοστιμότατη παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής . Η Νεράιδα, μέσα στα έλατα, με θέα στη λίμνη που θα σας κόψει την ανάσα, προσφέρεται για διαδρομές μέχρι τη βρύση του Αλεξανδρή ή το Ναό Γενεσίου Θεοτόκου . Η Καστανιά, κρυμμένη σε μια κατάφυτη από έλατα περιοχή, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της κατασκήνωσης, καθώς στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ. Μη φύγετε από εδώ αν δεν δείτε από κοντά μία από τρεις εναπομείνασες βιοτεχνίες τσαρουχιών στην Ελλάδα.

Κάθε εποχή η Λίμνη Πλαστήρα «φοράει» τα «ανάλογα ρούχα». Πάντως, το ανοιξιάτικο και το φθινοπωρινό σκηνικό είναι τα ομορφότερα.

Καρδίτσα 

Η Καρδίτσα είναι πόλη της Ελλάδας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για την ύπαρξη της Καρδίτσας ανάγονται στον 15ο αιώνα και προέρχονται από οθωμανικές διοικητικές πηγές. Το «Καρδίτσα» θεωρείται κατά μία εκδοχή παραφθορά του σλαβικού «Gradista«, το οποίο σημαίνει «οριοθετημένος, οχυρωμένος τόπος«, χωρίς όμως να εντοπίζεται διαχρονικά κάποια φρουριακή κατασκευή στην περιοχή. Κατά άλλη και επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία της πόλης προέρχεται από την λέξη «καρυδιά – καρυδίτσα» που με την θεσσαλική προφορά έγινε «Καρδίτσα«. Ο οικισμός φέρεται να αντικατέστησε τη γειτονική Μητρόπολη, σημαντική πόλη στα νοτιοδυτικά, η οποία καταστράφηκε κατά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών στη Θεσσαλία . Η έλλειψη βυζαντινών πηγών δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την τύχη ή ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Καρδίτσας την εποχή αυτή.

Να δείτε

Η πόλη φημίζεται για την καλή ρυμοτομία της, μια και είναι πεδινή, τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων . Σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται το υπέροχο άλσος του Παυσιλύπου, με τα ελεύθερα παγώνια. Στην άκρη του οποίου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη δυτική άκρη του άλσους έχει ανεγερθεί ο έφιππος ανδριάντας του Νικολάου Πλαστήρα. Κοντά στην πόλη υπάρχει επίσης το δάσος της Παπαράντζας (Χίλια Δέντρα), όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το μουσείο Ύδρευσης.

Η Καρδίτσα χαρακτηρίζεται από την αντίθεση της άγριας ομορφιάς της οροσειράς των Αγράφων και της ηρεμίας του ατελείωτου Θεσσαλικού κάμπου. Πολλές είναι οι περιοχές της που εντυπωσιάζουν με την ανόθευτη ομορφιά τους. Το μαγευτικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, η άγρια ομορφιά της ορεινής Αργιθέας, τα πανέμορφα ελατοδάση, οι διαδρομές στα παραδοσιακά χωριά, η περιήγηση στα όμορφα μοναστήρια και εκκλησίες, η πόλη της Καρδίτσας και άλλα αξιοθέατα προσφέρουν στον επισκέπτη πολλές ημέρες ευχάριστης παραμονής

Παραδοσιακά στοιχεία

Η Καρδίτσα παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στον κάμπο υπάρχει έντονη η παρουσία του αυθεντικά πεδινού και ντόπιου στοιχείου, των Καραγκούνηδων. Πληθώρα παραδοσιακών στοιχείων εμφανίζονται μέσα από τις ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα έθιμα που αναβιώνουν στα περισσότερα χωριά του κάμπου (Ρουγκάτσια, Σεργιάνι, Καραγκούνικος Γάμος). Στα ορεινά, οι κάτοικοι ανέπτυξαν ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία, ήθη και έθιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αργιθεάτικη δημοτική μουσική και οι χοροί, όπως ο «κλειστός χορός» που είναι ξεχωριστοί στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Information

Find More  

Articles

Find More