Μαγνησία

Αφιερώματα Προορισμοί Βόλος

                      volos_night_regatta_2010

Μαγνησία

Ο νομός Μαγνησία είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Περιλαμβάνει γεωγραφικά την περιοχή της Μαγνησίας στη Θεσσαλία και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων Αλόννησο, Σκιάθο  Σκόπελο. Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Βόλος . Δεύτερη σε πληθυσμό είναι η επαρχία Αλμυρού. Αγροτική κυρίως περιοχή που ασχολείται με την καλλιέργεια βάμβακος, σιτηρών, ντομάτας και αμυγδάλων. Από τη Μαγνησία, αυτή την ιστορική περιοχή στα βόρεια της Ελλάδας αναδύεται μια ξεχωριστή μαγεία. Αφενός είναι τυπικά ελληνική, αλλά αφετέρου και τόσο ευχάριστα διαφορετική .

Μυθολογία

Η περιοχή της Μαγνησίας αναφέρεται σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς ελληνικούς μύθους.Γενάρχης της περιοχής υπήρξε ο Μάγνης, του Άργου ή του Δία ή γιος του Αιόλου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Πήλιο. Στο Πήλιο κατοικούσαν οι Κένταυροι, ιππόμορφα όντα που προήλθαν από την ένωση του Ιξίωνα και της Νεφέλης. Γνωστός Κένταυρος της μυθολογίας ήταν ο Χείρων, ο οποίος μεσολάβησε για τον γάμο του Πηλέα με την Θέτιδα, που έγινε στο Πήλιο. Κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσε ο Ασκληπιός, πατέρας της ιατρικής, καθώς και ο Αχιλλέας. Στην διάρκεια του γάμου και εξαιτίας του μήλου της Έριδος, προκλήθηκε ο Τρωικός πόλεμος.

Από την Μαγνησία, επίσης, ξεκίνησε η Αργοναυτική εκστρατεία, που σχετίζεται ιστορικά με την απαρχή της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού στον ελλαδικό χώρο.

Ο Βόλος

Ο Βόλος είναι γνωστός σαν “το στολίδι του Παγασητικού”. Χαρακτηρισμός απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς η πόλη αγκαλιάζεται από τη θάλασσα και ταυτόχρονα περιβάλλεται από άγριο ορεινό τοπίο. Υπέροχος συνδυασμός που αναδεικνύει στο μέγιστο την ομορφιά της πόλης.

Ο Βόλος έχει μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία αλλά και την αρχιτεκτονική . Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε κάποια από τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των περασμένων γενεών της πόλης. Οι πολυάριθμες εκκλησίες, για παράδειγμα, είναι αξιοθαύμαστες λόγω της αρχιτεκτονικής τους και της βυζαντινής τους τέχνης. Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη και η Αγία Τριάδα είναι από τις πιο σημαντικές. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το Κάστρο του Βόλου, που κάποτε ήταν το κύριο κέντρο κατασκευής πλοίων. Αδιαμφισβήτητα ένα σημείο ιστορικής αναφοράς.

Ο Βόλος είναι γεμάτος με παραδοσιακά τσιπουράδικα, όπου θα φάτε υπέροχους μεζέδες και θαλασσινά. Τα σήμα κατατεθέν είναι το σπετζοφάι αλλά και η μελαχρινή (παραδοσιακό γλυκό).

 Οι Παραλίες

Οι παραλίες του Βόλου προσφέρονται για καλοκαιρινές διακοπές. Κάποιες είναι πολύ κοντά στην πόλη, αλλά αν έχετε και δικό σας αυτοκίνητο μπορείτε να προσεγγίσετε πιο απομακρυσμένες παραλίες στον δρόμο προς Πήλιο- όπως τον Μυλοπόταμο.  Δε θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να νοικιάσετε και βαρκάκι για να σας πάει στις ‘κρυμμένες’ παραλίες και σπηλιές που δεν προσεγγίζονται από την ξηρά. Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για κάποια από τις πολλές σχολές καταδύσεων και κολύμβησης. Ο Βόλος βρίσκεται πολύ κοντά στις Σποράδες, συνεπώς μπορείτε εύκολα να κανονίσετε μία απόδραση στην Αλόνησο, τη Σκόπελο ή τη Σκιάθο που κρύβουν μερικές από τις καθαρότερες παραλίες της Ελλάδας.

Ο Βόλος είναι πανέμορφος και τον χειμώνα. Συχνά καλύπτεται από χιόνι, ενώ διαθέτει πολλαπλές επιλογές για τους επισκέπτες του.  Εαν διαθέτετε αμάξι, μία καλή ιδέα θα ήταν να οδηγήσετε ως το Πήλιο για να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό ή άλλες παραδοσιακές πόλεις, όπως την Πορταριά, τις Μηλιές και τον Άγιο Ιωάννη. Μέσα από αυτές τις διαδρομές θα περάσετε από παρθένα φυσικά τοπία, αλλά θα δείτε και την πιο παραδοσιακή πλευρά της ευρύτερης περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Information

Find More  

Articles

Find More