Πήλιο

Αφιερώματα Προορισμοί Πήλιο

                 

Πήλιο

Η Χώρα των Κενταύρων

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στην πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα

(κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων.Το Πήλιο είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μέρη της Ελλάδας. Με την πρώτη στιγμή  αντιλαμβάνεστε την ομορφιά της καταπράσινης φύσης που το αγκαλιάζει από άκρη σε άκρη. Οι επισκέπτες του Πηλίου μαγεύονται από τα καταπληκτικά τοπία και τις πανέμορφες εικόνες που ξεδιπλώνονται μπροστά τους, από όποιο σημείο του και να σταθούν.

Προσεγγιστικά τα όρια του είναι νότια στο Πλατανόρεμα κοντά στο Νεοχώρι και βόρεια στο Καπόρεμα κοντά στη μονή Φλαμουρίου. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αξίζει να δείτε στο Πήλιο 

Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές.  Δασική πεύκη, καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης. Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές, με ελιές στα νότια καθώς και πολύ πυκνή μακκία βλάστηση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και η υδρολογική του φύση . Οι ανατολικές πλαγιές δέχονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού που ξεπερνάνε κατά πολύ τη μέση τιμή της πεδινής Θεσσαλίας.

Ο Μουτζούρης

Το ατμοκίνητο τραίνο, Ο “Μουντζούρης”, όπως ήταν γνωστό παλιότερα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη και την ιστορία του Πηλίου καθώς επίσης και της Μαγνησίας γενικότερα.Το ατμοκίνητο τραίνο ήταν κατασκευαστικό έργο του Ιταλού μηχανικού Ευάριστο ντε Κίρικο, ο ο οποίος ήταν πατέρας του διάσημου καλλιτέχνη Τζιόρτζιο ντε Κίρικο………..

Το Πήλιο συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα . Το χιόνι, να κάνουν σκι, να περάσουν χρόνο στη φύση, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου για κολύμπι, ρακέτες, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, κ.λπ. Το Πήλιο παραμένει πανέμορφο όλους τους μήνες και ενδείκνυται για κάθε είδους δραστηριότητα.  Για εναλλακτικό τουρισμό ή και αγροτουρισμό, ενώ παράλληλα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία μεγάλου όγκου παραθεριστών.

Σημαντικές πόλεις και χωριά

Η χερσόνησος βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος ενώ δυτικά ‘αγκαλιάζει’ τον Παγασητικό κόλπο. Οι πλαγιές των βουνών και το παράκτιο μέτωπο φιλοξενούν περισσότερα από 40 χωριά χτισμένα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η Μακρινίτσα, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, οι Μηλιές και η Βυζίτσα.

Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική

Η χερσόνησος του Πηλίου είναι φημισμένη για τη φυσική της ομορφιά και είναι από τις πιο αγαπημένες περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτό το μέρος η θάλασσα και το βουνό συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας υπέροχα τοπία, όπου τα διάφορα χωριά που υπάρχουν διάσπαρτα συμπληρώνουν την εικόνα με τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά.Τα περισσότερα αρχοντικά του Πηλίου είναι χτισμένα με πέτρα και πλάκες που εξορύσσονται στα ορυχεία του Πηλίου. Πολλά αρχοντικά και οικήματα ανήκουν στην πρώιμη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και έχουν τρεις ορόφους , όπου η βάση είναι πάντα χτισμένη με πέτρα ενώ τα πάνω πατώματα είναι χτισμένα σε συνδυασμό πέτρας και ξύλου.Όλα τα αρχοντικά έχουν εντυπωσιακή διακόσμηση τόσο στη εξωτερική όψη του κτιρίου με τα πέτρινα φουρούσια ή τις ξύλινες αντηρίδες, τις περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, τις μαρμάρινες σκάλες και τους πολύχρωμους φεγγίτες. Όσο και στο εσωτερικό των οικημάτων με τα μιντέρια, και τα ξύλινα ή ξυλόγλυπτα ταβάνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ( by haanity )

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More