Θράκη

Αφιερώματα Προορισμοί Θράκη

Θράκη 

Τα γεωγραφικά όρια

Σήμερα το όνομα Θράκη υποδηλώνει μια περιοχή που εκτείνεται στη νότια Βουλγαρία (βόρεια Θράκη), τη βορειοανατολική Ελλάδα (δυτική Θράκη), και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη). Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα, αποτελεί το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύνορα της Θράκης σε τρεις θάλασσες: η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Προποντίδα. Η Θράκη είναι τμήμα αναπόσπαστο του Ελληνισμού από αιώνες, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, γνώρισε από την αρχή της προϊστορικής της ακόμη πορείας, μια πολυτάραχη ζωή. Στα εδάφη της κινήθηκαν διάφοροι λαοί και φύλα. Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί, βάρβαροι του βορρά και της στέπας, Φράγκοι και Σλάβοι, Βούλγαροι και Τούρκοι.  Το όνομα των αρχαίων Θρακών είναι στενότατα συνδεδεμένο προς το θρησκευτικό και πνευματικό βίο των Ελλήνων κυρίως με την λατρεία του Ορφέα και του Διόνυσου και των Καβειρίων μυστηρίων.

 Ο πολιτισμός της Θράκης

Ένας τόπος, δεκάδες αξιοθέατα: Γνωρίστε τα Αρχαία Άβδηρα, την πατρίδα του Δημόκριτου. Τους Πομάκους της Θράκης, τη φυλή ορεσίβιων αγροτών και κτηνοτρόφων, που έμεινε μακριά από επιμειξίες και πολιτισμικές επικαλύψεις από την αρχή της ύπαρξής της έως τις μέρες μας. Πηγαίνετε για μια περιήγηση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας, που περιλαμβάνει εκθέματα που αφορούν στην ενδυματολογία της Θράκης, το λατρευτικό κύκλο και την οικονομική ζωή.

Δείτε τα Ντολμέν, τα ταφικά μεγαλιθικά μνημεία της εποχής του Σιδήρου, μεταξύ των χωριών Μικρού Δερείου και Ρούσσας, στο παλιό μουσουλμανικό νεκροταφείο στις Μυλόπετρες, στη Δίκελλα και στη Δαδιά. Επισκεφθείτε τα κουκλόσπιτα στο Σουφλί με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, χώρους διαμονής και, ταυτόχρονα, παραγωγικές μονάδες σηροτροφίας.

Δείτε τα Κάστρα της Θράκης μνημεία εκείνων των καιρών. Οι σπουδαίες πόλεις της εποχής, το Διδυμότειχο και το Πύθιο ήταν στρατηγικά τοποθετημένες στα περάσματα που οδηγούσαν από τα Βαλκάνια στη Βασιλεύουσα. Έτσι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου φρόντισαν να τις οχυρώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο, χτίζοντας απόρθητα κάστρα που στέκουν ακλόνητα εκατοντάδες χρόνια αργότερα.

Παραλίες, λίγες και καλές

Η παραλία Φανάρι στην περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και όλη η ακτογραμμή από τη Μάκρη ως την Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσουν ευχάριστα τις ώρες που θα θελήσετε να περάσετε στη θάλασσα σε αυτήν τη γωνιά της Ελλάδας. Εδώ θα βρείτε όμορφες παραλίες, εύκολα προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από οικισμούς και πόλεις, και διαθέτουν μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Συνδυάστε το μπάνιο σας με τις ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, απολαμβάνοντας γνήσιες τοπικές συνταγές. Στην περιοχή υπάρχουν και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν αξιοποιήσει τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά τους.

Ποταμοί

Η Θράκη διαρρέεται από αρκετά μεγάλους ποταμούς. Οι κυριότεροι είναι: Ο Έβρος, που πηγάζει από το βουνό Ρύλο και χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος στον κόλπο του Αίνου. Ο Νέστος, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Ρύλο της Βουλγαρίας και χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος. Ο Άρδας, ο οποίος πηγάζει από τη Βουλγαρία και συμβάλλει στον Έβρο. Ο Ερυθροπόταμος, παραπόταμος του Έβρου και πηγάζει από το βουνό Σίλο. Εκτός από τους παραπάνω ποταμούς υπάρχουν και οι μικροί ποταμοί Φιλιουρί, Μπόσπο, Κόμψατος, Ισκεντζέ-Ντερέ και οι Χείμαρροι Κουρού, Ακ Γερ, Καρατζάκιοϊ, Κοντζά.

Λίμνες

Υπάρχουν και αρκετές μικρές λίμνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η λίμνη του Μητρικού και η λίμνη του Φαναρίου. Κυριότερη λίμνη της Θράκης είναι η Βιστωνίδα.

Το μοναδικό νησί είναι η Σαμοθράκη.

Στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης υπάρχουν οι εξής πεδιάδες: Της Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, της Κομοτηνής, και της Ξάνθης.

Το διαμέρισμα της Θράκης αποτελείται από τους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Θράκη: Εννιά αξιοθέατα 

1. Κομοτηνή: Κάντε βόλτα στην παλιά αγορά και στα στενά της Κομοτηνής, πίσω από την κεντρική οδό Ορφέως. Σκέτη απόλαυση
2. Ξάνθη: Η παλιά πόλη της Ξάνθης. Περιπλανηθείτε στα γραφικά δαιδαλώδη δρομάκια, δείγματα βαλκανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
3. Αλεξανδρούπολη: Εμβληματικός ο φάρος καλωσορίζει τους επισκέπτες από Ασία στην πρώτη ευρωπαϊκή πόλη.
4. Δέλτα Έβρου: 200.000 στρέμματα μοναδικής αξίας. 316 είδη πουλιών από τα 420 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα.
5. Άγιος Νικόλαος–Πόρτο Λάγος: Ένα ξωκκλήσι χτισμένο σε νησίδα μέσα στη λίμνη Βιστωνίδα.
6. Λίμνη Βιστωνίδα: Περισσότερα από 300 είδη πουλιών σε αυτό το μοναδικό λιμναίο οικοσύστημα.
7. Διδυμότειχο: Είναι μικρό αλλά με αξιοθέατα σημαντικά: επισκεφθείτε τα βυζαντινά τείχη πάνω από την πόλη και το τεράστιο Τζαμί, το παλαιότερο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
8. Χωριά Πομάκων: Σε αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Θράκης, η ανυπέρβλητη φυσική άγρια ομορφιά συνορεύει με τη Βουλγαρία. 50 απομονωμένα χωριά με τη δική τους ταυτότητα.
9. Δάσος Χαϊντούς: Επίγειος παράδεισος με θεόρατες οξιές στη Ροδόπη, που ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος.

Θρακη, πατρίδα του Ορφέα, του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα και πολλών άλλων φιλοσόφων της αρχαιότητας και κορυφαίων πνευματικών μορφών της νεότερης εποχής, Γεώργιος Βιζυηνός, Βάρναλης, Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου κ.α.

Information

Find More  

Articles

Find More  

Τα βυζαντινά κάστρα του Έβρου

Τα βυζαντινά κάστρα του Έβρου Τα βυζαντινά κάστρα του Έβρου και  ολόκληρη η περιοχή του Έβρου είχε το προνόμιο κατά την βυζαντινή εποχή να είναι μια από τις κοντινότερες επαρχίες στην πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη.

Continue reading