Το «Γκραντ Κάνιον της Ελλάδας», που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες!

Αφιερώματα Προορισμοί Ελλάδα

Φαράγγι του Βίκου ,

ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα…

Τουρίστες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι την Ήπειρο για να μπορέσουν να θαυμάσουν από κοντά τους κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και τη μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων.

p1alrllhqb9uojk414dl1o316br5_900.jpg
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων .  Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
p1alrllhqb10pdv8g1aj1bu39lp4_900.jpg

Το βιβλιο Γκίνες 

Μπορεί να μας κάνει να απορούμε, όμως το φαράγγι του Βίκου έχει καταχωρηθεί και επίσημα στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι  . Φυσικά πάντα σε αναλογία με το πλάτος του. Το μήκος του είναι 20χλμ και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και ολοκληρώνεται στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Το ύψος του φτάνει έως τα 1000 μ, ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα. Στις πλαγιές του μπορείτε να δείτε διαφόρων ειδών λουλούδια και βότανα.
p1alrllhqc1li8ve278e1tmt1osp9_900.jpg
Λόγω της μικρής ανθρώπινης δράσης στην περιοχή, βοηθάει σε αυτό και η γεωγραφική απομόνωση του φαραγγιού, παρατηρείται μεγάλη ποικιλότητα οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, που ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών.Το δάσος στο φαράγγι έχει περισσότερα από 40 διαφορετικά είδη θάμνων και δέντρων! Στο φαράγγι του Βίκου διατηρούνται πολλών ειδών σπάνια φυτά. Μεταξύ αυτών 5 φυτά , που δεν παρατηρούνται πουθενά αλλού στον κόσμο.
p1alrllhqc1rfb1juo1cp3e6ol1k7_900.jpg

Πανοραμική θέα 

Όπως είναι φυσικό, μια βόλτα στο φαράγγι του Βίκου προσφέρει πολλά σημεία για να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Ωστόσο ο καλύτερος δρόμος για τη γνωριμία είναι η διάσχιση του μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.
p1alrllhqc137rrc416981g5s16rq8_900.jpg

Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί του Βίκου που δημιουργήθηκαν πριν από 37 με 150 εκατομμύρια χρόνια . Σήμερα καλύπτουν το μεγαλύτερο μήκος του φαραγγιού που βρίσκεται σε υψόμετρου μεταξύ 550 και 1777 μέτρων.

p1alrllhqd5urlmnv4k2cupkaa_900.jpg

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρώπης . Με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων.  Μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας που αποτελούν ένα από τα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

vikos-main.jpg

Πηγή

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>