Ιαματικές Πηγές στην Στερεά Ελλάδα

Αφιερώματα Προορισμοί Στερεά Ελλάδα

Ιαματικές Πηγές στην Στερεά Ελλάδα

Το Θαύμα της Φύσης. Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.  Οι Ιαματικές Πηγές στην Στερεά Ελλάδα πηγάζουν…… μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών ήταν γνωστές από τα ιστορικά χρόνια. Ο Ηρόδοτος φέρεται να είναι ο πρώτος που παρατήρησε την θεραπευτική τους επίδραση στον άνθρωπο, ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο, κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 ιαματικές πηγές. Σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 70, 45 εκ των οποίων λειτουργούν υπό την αρμοδιότητα του ΕΟΤ. Οι πιο φημισμένες από αυτές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι οι ιαματικές πηγές των Καμμένων Βούρλων, της Αιδηψού και της Ικαρίας, λόγω της ραδιενεργού σύνθεσης των νερών τους. Στη Λέσβο συναντάται, επίσης, η θερμότερη πηγή στον κόσμο (92,5 °C). Πολλές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα παραμένουν αναξιοποίητες ή γίνεται προσπάθεια αξιοποίησής τους, όπως οι Ιαματικές Πηγές Ξάνθης.

Ας δούμε τώρα τις πηγές στην Στερεά Ελλάδα μιας και στο σύνολο τους είναι πάρα πολλές ανά την επικράτεια οπότε θα τις παρουσιάσουμε προσεκτικά ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

IAMATIKΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Πηγή Κόκκινου Στεφανιού- Μυρτιά

Με μαγευτική θέα προς τη λίμνη της Τριχωνίδας, τα ιαματικά λουτρά της Μυρτιάς ή Κόκκινο Στεφάνι όπως ονομάστηκαν από τον βράχο δίπλα στην πηγή που κοκκινίζει στη δύση του ήλιου, ανακηρύχθηκαν επίσημα ως ιαματικά το 1920. Παρά τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις η πηγή προσελκύει κόσμο στο όμορφο παραλίμνιο περιβάλλον της.

Θερμοκρασία: 20°C

Ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, ισχιαλγίες, εκζέματα, δερματοπάθειες, γυναικολογικά.

Πληροφορίες: Δήμος Μυρτιάς 26440 51307

ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΥΡΤΙΑ

Πηγή Βαρβάρου-Τρύφου

50 χλμ. από το Αγρίνο, μεταξύ των Ακαρνανικών όρεων και του Αμβρακικού, η ιαματική πηγή Βαρβάρου προσφέρεται για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία σε ένα περιβάλλον που αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Δεν λειτουργεί υδροθεραπευτήριο.

Θερμοκρασία: 16°C

Ενδείξεις: Ρευματισμοί, αρθριτικά, δερματοπάθειες, γυναικολογικά (λουτροθεραπεία). Ποσιθεραπεία, παθήσεις στομάχου, εντέρου και θρέψης (ποσιθεραπεία).

Πληροφορίες: Δήμος Μεδεώνος 26460 31214

ΤΡΥΦΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ

Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Πηγές Μεθάνων

Αποτέλεσμα ηφαιστειακής δράσης και με κείμενα των Παυσανία, Στράβωνα και Οβιδίου να επισημαίνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, οι πηγές των Μεθάνων που διαθέτουν λουτροθεραπευτήρια είναι δύο: η Βρωμολίμνη Αγίων Αναργύρων (Ιούλιο-Οκτώβριο, τηλ. 22980 92243), με θερμοκρασία 34,4°C και νερά κατάλληλα για αρθριτικά, δερματικά και νευροπάθειες, και η Πηγή Αγίου Νικολάου (όλο τον χρόνο, τηλ. 22980 92084) με θερμοκρασία 41°C και νερά κατάλληλα για ρευμα τικές και γυναικολογικές παθήσεις. Το αρχοντικά παραδοσιακό λουτροθεραπευτήριο των Αγ. Αναργύρων αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής αλλά είτε βρεθείτε εκεί για κολύμπι στο Σαρωνικό είτε για λουτροθεραπείες, τα Μέθανα παραμένουν μια δραστήρια λουτρόπολη με πολλές εναλλακτικές χαλάρωσης και διασκέδασης για τον τουρισμό της.

Πληροφορίες: www.methana.gr, 22980 92243 Βρωμολίμνη

Πηγές Μεθάνων

 Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πηγή Θερμοπυλών

Η πηγή που σύμφωνα με τη μυθολογία δημιούργησε ο Ηφαιστος μετά από παράκληση της Αθηνάς για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο ο Ηρακλής. Τη συναντάτε πάνω στην εθνική οδό Αθηνών ? Λαμίας, λίγο μετά το σημείο που ο ανδριάντας του Λεωνίδα υπενθυμίζει την ιστορική μάχη με τους Πέρσες. Αν δεν σταματήσετε για μια «ελεύθερη» αναζωογονητική βουτιά στα ιαματικά νερά της, το υδροθεραπευτήριο της ΕΤΑ διαθέτει 18 ατομικούς λουτήρες και μια μικρή εσωτερική πισίνα. Εύκολη πρόσβαση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Θερμοκρασία: 30,4°C

Ενδείξεις: Ρευματικές, δερματικές παθήσεις, γυναικολογικά

Λειτουργία: Ιούλιος – Οκτώβριος

Πληροφορίες: 22310 93301

Πηγή Θερμοπυλών

 

Πηγές Καμένων Βούρλων

Μια σπάνια σύσταση σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο κατατάσσουν τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων στις 2 σημαντικότερες ραδιενεργές της χώρας (μαζί με της Ικαρίας) και της Ευρώπης. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδας, και γύρω τους έχει αναπτυχθεί μια από τις πιο δραστήριες και πολυσύχναστες λουτροπόλεις της χώρας. Από τα ιαματικά νερά των πηγών τροφοδοτείται το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, που διαθέτει ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες και μια ανοιχτή πισίνα.

Θερμοκρασία: 36°C στους λουτήρες -33°C στην πισίνα

Ενδείξεις: Χρόνιοι ρευματισμοί, αρθρίτιδες, νεφρίτιδες, γυναικολογικά, δερματοπάθειες, παθήσεις του κυκλοφορικού κ.ά.

Λειτουργία: Μάιος- Οκτώβριος

Πληροφορίες: www.kamena-vourla.gr, 22350 22093

KAMMENA BOYΡΛΑ

Πηγές Πλατύστομου Φθιωτιδας

35χλμ. από τη Λαμία και 5χλμ. από τη Μακρακώμη, στους πρόποδες της Οθρυς αναβλύζουν οι δύο θεραπευτικές πηγές Πλατυστόμου: μια ψυχρή (25°C) κατάλληλη για ποσιθεραπεία, και μία θερμή (33,5°C) κατάλληλη για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Οι πηγές τροφοδοτούν το υδροθεραπευτήριο και το περίπτερο ποσιθεραπείας, ενώ η οργανωμένη λουτρόπολη διαθέτει ξενοδοχείο με εστιατόριο.

Ενδείξεις: ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, γυναικολογικά (υδροθεραπεία). Παθήσεις ήπατος, χοληφόρων οδών, πεπτικού συστήματος και ουροφόρων οδών (ποσιθεραπεία).

Λειτουργία: Ολον τον χρόνο

Πληροφορίες: 22360 22510

Ιαματικές Πηγές Λουτρά Πλατυστόμου (ΦΘΙΩΤΙΔΑ)

 

Πηγή Υπάτης

Ταυτόχρονα οξυανθρακούχα και θειούχα, τα νερά της Υπάτης θεωρούνται σπάνια θεραπευτικής αξίας. Πιστεύεται ότι ανάβλυσαν μετά από μεγάλο σεισμό το 427π.Χ. και ήταν αφιερωμένα στη θεά Αφροδίτη, όπως μαρτυρά μια πέτρα που βρέθηκε με χαραγμένο το όνομά της, και ήταν μέρος μιας «σκάλας» που χρησίμευε για να μπαινοβγαίνουν οι λουόμενοι. Η πηγή βρίσκεται 18χλμ. από τη Λαμία, κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη στους πρόποδες της Οίτης και τα νερά της φημίζονται για τις επιδράσεις τους στις ημικρανίες. Το υδροθεραπευτήριο της ΕΤΑ διαθέτει πλήρεις υποδομές, ενώ η περιοχή συνδυάζει ιδανικά τη φυσική ομορφιά με την τουριστική ανάπτυξη.

Θερμοκρασία: 33,5°C

Ενδείξεις: Ημικρανίες, διαταραχές καρδιακής λειτουργίας, υπέρταση, χρόνιες παθήσεις του νευρικού συστήματος, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, μετατραυματικές καταστάσεις, αποκατάσταση κατά την ανάρρωση μετά από εξαντλητικές ασθένειες, νόσος Raynaud.

Λειτουργία: Ιούνιος – Οκτώβριος

Πληροφορίες: www.loutraypatis.gr, 22310 59528, 59526

Πηγή Υπάτης

Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

Πηγές Αιδηψού

Γνωστά από την εποχή του Αριστοτέλη, τα νερά της Αιδηψού στη ΒΔ Εύβοια, θεωρούνται από τα πιο πλούσια σε θεραπευτικά συστατικά και τα πιο αποτελεσματικά παγκοσμίως. Η λουτρόπολη είναι μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, με περισσότερες από 80 θερμές πηγές να αναβλύζουν σε διάφορα σημεία της πόλης ή μέσα στη θάλασσα. Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια εντός ή εκτός ξενοδοχείων, με κορυφαίο το θρυλικό Thermae Sylla Spa (www.thermaesyllaspa-hotel.com, τηλ. 22260 60100), στην Αιδηψό λειτουργεί και το υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο της ΕΤΑ, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Θερμοκρασία: 28 – 86°C

Ενδείξεις: Εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, ριζίτιδες, νευρίτιδες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές δυσμορφίες, γυναικολογικά, ημικρανίες, τενοντίτιδες, αγγειοπάθειες κ.ά.

Λειτουργία: Μάιος – Οκτώβριος

Πληροφορίες: Υδροθεραπευτήριο ΕΤΑ 22260 22304, 23502

Πηγές Αιδηψού

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>