Ρουγκουτσάρια:

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς κάθε χρόνο στα χωριά του νομού Γρεβενών λαμβάνει χώρα το έθιμο Ρουγκουτσάρια. Δύο κάτοικοι από κάθε χωριό ντύνονται γαμπρός και νύφη και κάποιοι άλλοι ακολουθούν με παραδοσιακές στολές. Γυρίζουν όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια. Από κάθε σπίτι που επισκέπτονται παίρνουν κέρασμα και οι ένοικοι του σπιτιού ακολουθούν φτάνοντας τελικά όλο το χωριό στην πλατεία για γλέντι.

Γουρνοχαράς: Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και πάλι σε όλα σχεδόν τα χωριά του νομού υπάρχει η γιορτή της Γουρνοχαράς. Στήνεται γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορό και προσφέρεται άφθονο κρασί αλλά και τα «τσιγαρίκια» τα οποία είναι μεζές που φτιάχνετε με το λίπος από τα γουρούνια. Κάθε Αύγουστο σε όλα τα μικρά και μεγάλα χωριά διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική και χορό.

Γιορτή του Μανιταριού: Τέλος μια από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις στο νομό είναι η Γιορτή του Μανιταριού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα Γρεβενά έχουν ονομαστεί και πρωτεύουσα του μανιταριού. Έτσι κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνεται η γιορτή με τους φίλους του μανιταριού να μπορούν να απολαύσουν διάφορα εδέσματα με βάση το αγαπημένο τους μανιτάρι. – Copyright © wondergreece.gr