Χιονοδρομικό Σελίου

Το Χιονοδρομικό Σελίου  είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας στο χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί το σαλέ με την οξυγώνια σκεπή.

Skiers from Steiri in Parnasos.jpg

Απέχει 20 χλμ. από τη Νάουσα, 24 χλμ. από τη Βέροια, 74 χλμ. από την Κοζάνη και 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το πιο κοντινό χωριό είναι το Σέλι, 1,5 χιλιόμετρο μακριά. Κυρίως, η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Εγνατίας Οδού και έπειτα μέσω της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σελίου και δευτερευόντως μέσω της επαρχιακής οδού Νάουσας – Σελίου. Το χιονοδρομικό διαθέτει, επίσης, χώρους στάθμευσης έκτασης 36 στρεμμάτων ασφαλτόδρομου, όπου πάντοτε φροντίζεται ο αποχιονισμός τους.

Το Eθνικό Xιονοδρομικό Kέντρο Σελίου περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες: 1 εναέρια διθέσια καρέκλα, 6 συρόμενους αναβατήρες (πιατάκια) και 4 baby lifts, τα οποία οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf) με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων.[εκκρεμεί παραπομπή] Υπάρχουν μπλε, κόκκινες, πράσινες πίστες με ανάλογους βαθμούς δυσκολίας, οι οποίες χωρίζονται σε τουριστικές και αγωνιστικές. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Εξοπλισμός

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πλήρη στόλο χιονοστρωτήρων και αποχιονιστικών μηχανημάτων:

4 xιονοστρωτήρες (ratrac) για την καθημερινή επίστρωση και διαμόρφωση όλων των πιστών
3 εκχιονιστικά για την γρήγορη διάνοιξη του οδικού άξονα πρόσβασης ΕΧΚ Σελίου – χωριό Σέλι – Βέροια, όπως επίσης και για τον καθαρισμό των πάρκινγ του χιονοδρομικού
3 χιονάμαξες (snowmobile)
Ο οδικός άξονας Βέροιας – Ε.Χ.Κ Σελίου εκχιονίζεται με εντατικό ρυθμό σε περιπτώσεις χιονόπτωσης, ενώ προτείνεται στους οδηγούς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι χιονοδρομικές πίστες διατηρούνται σε λειτουργία ακόμη και έπειτα από έντονη χιονόπτωση

Για πληροφορίες  μπείτε στο επίσημο σαιτ του κέντρου :

http://www.seli-ski.gr/