Τι μπορώ να κάνω στη Καστοριά

Να εξερευνήσω βυζαντινά μνημεία και κτίρια σπουδαίας αρχιτεκτονικής.

Στην Καστοριά σώζονται μέχρι σήμερα σημαντικά μνημεία του Βυζαντινού πολιτισμού, όπως τα τείχη, οι 72 Βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά αρχοντικά με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική. Σύμβολο της πόλης είναι η Εκκλησία «Παναγία Κουμπελίδικη» που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα και οφείλει όνομά της στον χαρακτηριστικό της τρούλο, ο οποίος ονομάζεται «Κουμπές» στα τουρκικά.

Η πόλη της Καστοριάς είναι γεμάτη με παλιά αρχοντικά που χρονολογούνται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Χτισμένα κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, είναι οι αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες της οικονομικής και καλλιτεχνικής ακμής της πόλης εκείνη την εποχή, όταν οι γουναράδες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους έξω από τα σύνορα της χώρας.

Να επισκεφτώ:

Παραδοσιακές συνοικίες

Τις δύο συνοικίες-οικιστικούς πυρήνες με χαρακτηριστικές ονομασίες, το Ντολτσό και το Απόζαρι, στα νότια και τα βόρεια παραλίμνια εδάφη αντίστοιχα, διατηρούνται τα αρχοντικά και συμπυκνώνεται η πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της πόλης της Καστοριάς.

Το σπήλαιο του δράκου

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18Οc, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Το Λιμναίο οικισμό

Προϊστορικός οικισμός που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά στη θέση «Νησί».Τοποθετείται γύρω στο 5.500 π.Χ. και είναι ένας από τους αρχαιότερους λιμναίους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Από το 2000 στην περιοχή λειτουργεί υπαίθριο οικομουσείο, στους χώρους του οποίου έχει επιχειρηθεί μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού.

Το ενυδρείο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων.Σήμερα φιλοξενεί 56 διαφορετικά είδη ενδημικών και εγγενών ψαριών.

Μουσεία

• Βυζαντινό Μουσείο
• Λαογραφικό μουσείο
• Ενδυματολογικό μουσείο (παραδοσιακές φορεσιές της Καστοριάς)
• Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Δεληνάνειο μουσείο («Αρχοντικό της Καστοριανής Νυκοκυράς»)
Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, στο χωριό Μαυροχώρι
• Νεολιθικός οικισμός, στο χωριό Αυγή
• Απολιθωμένο δάσος, στο χωριό Νόστιμο
Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, σε απόσταση 22 χλμ από την πόλη της Καστοριάς, ψάρεμα και αθλήματα στη λίμνη, εκδρομές στα πυκνά δάση, ενώ το καλοκαίρι, το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο της λίμνης αποτελούν το ιδανικό σκηνικό τόσο για ξεκούραση και για εξερεύνηση.