Περίφημα τα κεράσια Εδέσσης, πασίγνωστα σε όλα τα παζάρια της Ανατολής ως κεράσια Βοδενών, από το παλιό όνομα της Έδεσσας, που σημαίνει πόλη των νερών. Τραγανά, πορφυρά και εύγεστα, κατέχουν την πρώτη θέση εδώ. Ροδάκινα, βερίκοκα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά και γεύση, που ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή.

Σκληρά, βουνίσια τα μήλα της Παναγίτσας, όπως είναι γνωστά πανελληνίως αλλά και διεθνώς. Πεντανόστιμα, εύγευστα και γεμάτα χυμούς τα αχλάδια, καθώς και πλήθος άλλων φρούτων από τα οποία γίνονται τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, οι γλυκύτατες μαρμελάδες, οι κομπόστες και τα γαργαλιστικά ηδύποτα.

Χαρακτηριστικές οι πιπεριές Μπαχόβου ή Αριδαίας ή τσούσκες κόκκινες, μικρόσωμες, μεταποιημένες ή νωπές διαθέτουν εξαιρετική γεύση. Χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

Το κόκκινο πιπέρι γνωστό σε όλους ως Καρατζοβίτικο, ή μπούκοβο παράγεται στο Πιπεροχώρι ή αλλιώς Γαρέφι

Μεγάλης διατροφικής αξίας τα σπαράγγια ξεκίνησαν να καλλιεργούνται πριν από τριάντα δύο χρόνια. Σήμερα κατέχουν μια από τις κύριες καλλιέργειες, εξαγώγιμο προϊόνκυρίως  στην Γερμανία.

Καλλιεργούνται δημητριακά από τα οποία φτιάχνονται χειροποίητα ζυμαρικά, όπως τραχανάς, κους-κους, χυλοπίτες, πέτουρα. Κηπευτικά κοκκάρι, ντομάτα, σπανάκι, πράσα και τα παπούδα μικρόκοκκα φασόλια νόστιμα και βραστερά.

Η κτηνοτροφία δίνει νόστιμα κρέατα από πρόβατα, βοοειδή, χοίρους, όρνιθες κ.ά., ενώ τα κτηνοτροφικά προϊόντα νόστιμα και εύγευστα, λουκάνικο με πράσο και άλλα αρωματικά, πρόβειο γιαούρτι, μοναδικά εξαιρετικά τυριά Μπάτσος, φέτα (Π.Ο.Π.), κασέρι.

Μπάτζο: Τοπικό παραδοσιακό τυρί άλμης, ημίσκληρο ή σκληρό παρασκευάζεται από πρόβειο ή γιδινό γάλα ή μείγμα αυτών, μερικώς αποβουτυρωμένο (μέχρι 15%) χρώματος λευκού έως λευκοκίτρινο. Είναι τυρί χωρίς επιδερμίδα με μαλακή μάζα, έχει ευχάριστη, υπόξινη, ελαφρά πικάντικη ή και πολύ αλμυρή γεύση Προσφέρεται κυρίως ψημένο. Μαζί με την φέτα αποτελούν Π.Ο.Π. προϊόντα.

Τραχανάς: Κορυφαία προϊόντα είναι ο περίφημος τραχανάς φτιαγμένος με αγνά υλικά, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων. Τραχανάς παραδοσιακός με πλούσια γεύση και απολαυστικά αρώματα ή με κατσικίσιο γάλα, ξινός, νηστίσιμος, με λαχανικά, με καπνιστό μπούκοβο, απλά υπέροχος.

Οι Κόρες: Αγαπημένο παραδοσιακό ζυμαρικό με αλεύρι, φρέσκο γάλα και αυγά.

Μακαρίνα: Χειροποίητο μακαρόνι, φερμένο από τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, στο χωριό της Καρατσόβας. Φτιάχνεται όπως και τότε με αλεύρι, σιμιγδάλι, φρέσκο γάλα, φρέσκα αυγά και αλάτι.

Περέκ: Φύλλα που ψήνονται όπως παλιά, στο τζάκι, με ξύλα πάνω στο σάτσι.