Κρητική Διατροφή

Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης Μεσογειακής διατροφής.
Έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα δημητριακά, και σε συνδυασμό πάντα με την χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στην μακροζωία και ευζωία.

kritikidiatrofi_680_1

Το Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο που παράγεται στους απέραντους ελαιώνες του νησιού θεωρείται από τα υγιεινότερα του κόσμου εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί και θεωρούνται οι ιδανικότερες για την παραγωγή του.

ladi_330_200_1

Τα Κρητικά κρασιά

Η Κρήτη, ήδη από τη Μινωική περίοδο, αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από φημισμένες ποικιλίες οινοστάφυλων, όπως αποδεικνύουν και τα αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή των Αχαρνών και του Βαθυπέτρου, περιοχές που σήμερα παράγουν ορισμένα από τα πλέον φημισμένα κρασιά

krasi_330_200_1

Το Κρητικό τυρί

Στην Κρήτη το τυρί καταναλώνεται όλες τις ώρες της μέρας από το πρωί ως αργά τη νύχτα, σαν συνοδευτικό ή σαν κύριος μεζές, σαν ορεκτικό ή και σαν επιδόρπιο. Υψηλού επιπέδου γαστρονομικοί συνδυασμοί καρπούζι με φέτα, γραβιέρα με πεπόνι, ή μυζήθρα με μέλι.

tiria_330_200_1

Το μέλι της Κρήτης

Η σχέση των Κρητών με το μέλι και τις μέλισσες ξεκινάει ήδη από τη μινωική εποχή, κάτι που αποδεικνύει άλλωστε και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το διάσημο χρυσό κόσμημα με τις δύο μέλισσες.
Η διατροφική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή στους αρχαίους Έλληνες. Το μέλι είναι φυσικό τονωτικό, έχειαντιοξειδωτικές ουσίες, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, μαλακώνει τον πονόλαιμο και έχει σημαντική αντιμικροβιακή δράση αφού εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιπλέον αποτελεί μιασημαντική πηγή ενέργειας.

meli

Αρωματικά φυτά & βότανα

Στην Κρήτη φυτρώνει πλήθος βοτάνων, που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φαρμακευτικά φυτά. Τα βότανα της Κρήτης, φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.

votana_330_200_1